Krumpliból piskóta, karalábélevélből főzelék – így főztek a háború alatt nagymamáink

Míg Amerikában a ma egészségesnek gondolt ételek jelentették a megszorítást, nálunk valóban jó ötletek kellettek a finom ételekhez.

Mióta itthon is kitört a járvány, egy ideig a liszt volt hiánycikk, aztán az élesztő, de volt olyan, aki csirkéhez nem jutott sokáig. Gyakran kell ezt-azt behelyettesíteni azért is, mert nem tudunk minden nap boltba menni, mert sokkal biztonságosabb kéthetente menni csak a boltba. Ez az időszak olyasféle leleményességet követel mindenkitől, amilyenre nagyanyáink sokkal nehezebb körülmények között voltak rákényszerítve.

Koronavírus-járvány = háborús idők?

Sokan vonnak párhuzamot a jelen helyzet és a világháborúk körüli élelmiszerhiányok között, mikor egyre több alapanyagot lehetett korlátozottan elérni, csak jegyre volt kávé, cukor, hús és sok minden más. Az amerikai első világháborús múzeum online kiállítást állított össze olyan ételekből, amelyek ebben az időszakban, a szükséghelyzet hatására kreált recepteket gyűjtött össze, melyeket újra megfőztek, és némiképp a mai ízléshez igazítottak.

Egyél kevesebb cukrot

A kormány elsősorban abból a célból buzdította a lakosságot az alapélelmiszerek helyettesítésére, mert azokra nagyobb szükségük volt a fronton harcoló katonáknak. Üzenetekkel biztattak a háború hazafias támogatására azzal, hogy fogják vissza a hús-, búzaliszt-, tejtermék- és cukorfogyasztásukat. Ezeket az irányelveket receptekkel támogatták, amelyek inspirálhatták az embereket arra, hogy kreatívan helyettesítsék ezeket az alapanyagokat. Az elmélet szerint ha egy család akár egy kanálnyi cukrot is spórolt csak meg naponta, azzal energiát és erőt adhatott egy harcoló katonának.

Háborús kenyér: "Hagyd meg a búzát a katonáinknak!”

Míg ma sokan egészségügyi megfontolásokból kerüljük a búzalisztet, addig a háború alatt az Élelmezésügyi Minisztérium arra buzdította Amerikát, hogy búzadarával, krumplival, rozslissztel, rizzsel, zabbal helyettesítse azt. Az így készült kenyereknek szép nevet is adtak, úgy nevezték: háborús kenyér, vagy győzelmi kenyér. Ezeket 40-25 százalékban valamelyik helyettesítő alapanyaggal készítették liszt helyett. A felszólítás így szólt: "Hagyd meg a búzát a katonáinknak!” A mai táplálkozási elvek szerint ez nem is értelmezhető, hiszen egy alternatív gabonával készült kenyér még változatosabb és egészségesebb a sima búzakenyérnél.

Nyerd meg a háborút a konyhában

A mozgalmat segítő receptgyűjtemény cím a Nyerd meg a háborút a konyhában címet viselte, és mai szemmel, csakúgy, ahogy a győzelmi kenyér, a benne felsorolt ételek nem igazán tűnnek lemondásokkal telinek. Az Első világháborús Múzeum által közzétett receptek alapján olyan ételek készíthetők, amiket ma is simán megeszünk. Paradicsomos bab, zöldborsós csirke, krumplis kenyér, szilvalekvár vagy a rakott káposzta, amely besamellel és zsemlemorzsával készül. Nem éreznénk rettenetes megszorításnak, ha ilyen ételeken kellene élnünk.

Kapros rakott savanyú káposzta

Tökfőzeléket főztem meg pörköltet, és mivel már csak ketten vagyunk a papával, így maradt bőven pörkölt. A kapor is hatalmas csomag volt, innen jött az ötlet, hogy mi lenne, ha a ...

Itthon

Az első világháború idején nálunk is rengeteg receptet tettek közzé a napilapokban, amelyek spórolós, helyettesítős megoldásokat tartalmaztak. Több szakácskönyv is megjelent hadi szakácskönyv, háborús szakácskönyv címmel, amelyek arra adtak ötleteket, hogyan helyettesíthetjük a húst, tejterméket, lisztet más alapanyagokkal. A szükség óriási kreativitást váltott ki mindenkiből, olyan ételeket találtak ki, amelyeket máig is örömmel eszünk, de legalábbis gyakran előfordulnak a menzákon - ilyen a krumplis tészta, grízes tészta, de ennél bizarrabb ételek is szerepelnek bennük.

A kávépótlóval, a cikóriával készülő sütemény sem annyira meredek, a rántottából készült gombóc, ami fasírtutánzatként működött, pedig szintén egészen elfogadható megoldásnak tűnik.

Petrezselymes tojásfasírt

Valaki mesélt a tojásfasírtról, hogy gyerekkorában mennyire szerette, elmondása alapján próbáltam elkészíteni. A sok petrezselyemtől lesz igazán friss, amolyan nyárias, könnyed ...

Hadi káposzta, hamis gulyás

A háborús szakácskönyvek igyekeztek megoldást találni arra a problémára, mikor megszokott ételeket kellett módosítva elkészíteni, így készültek olyan fogások, mint a hamis gulyás - krumplival vagy babbal marhahús helyett, vagy a hadi káposzta, amely egy rakott káposzta volt a marha hulladékhúsaiból készült darálmánnyal.

A mai kelkáposzta-főzelék analógiájára ekkoriban született meg az úgynevezett podlupka, ami karalábé- vagy zellerlevélből, illetve más zöldhulladékokból készült főzelék volt, krumplival. Ahogy sok más világháborús étel, ez is megmaradt sokáig, anyukámat a '60-as években is ezzel kergette ki a világból a nagymamája. Sok kásaleves, kásaétel szerepel ezekben a könyvekben, kölesből, árpából, amelyek legrégebbi szakácskönyveink böjti ételeire emlékeztetnek.

Piskóta liszt helyett krumpliból

A piskóta is készült liszt helyett krumplival, ami elég meredeken hangzik így, elsőre, a liszthiányt pedig gyakran kukoricaliszttel, darával orvosolták, rengeteg különböző sós és édes puliszka alapú étel, kása található ezekben a receptgyűjteményekben. Így készül a szilvás gombóc is, a palacsinta pedig árpaliszttel, több vízzel, mint tejjel, nagyon kevés tojással keveredik. A tejfeles kockában nincs tejföl, de a tojásfehérjét habbá verik, hogy lazább, habosabb legyen - ilyen egyszerű, de szuper kreatív ötletekkel vészelték át ezeket az időszakokat nagymamáink.

Erdélyi édes málé reggelire

Édesszájú reggelizőknek, gluténmentes diétát folytatóknak vagy tejberizs főzési időt kivárni türelmetleneknek tökéletes reggeli választás. Szüleim Erdélyből származva igen ...

Ezeket olvastad már?

viaviavia

Címlapkép:honvedelem.hu

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...