Hamarosan megfoszthatják 'zöldség' státuszától a krumplit

Legalábbis táplálkozástani értelemben.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Gazdasági Kutatószolgálata szerint az amerikaiak, amikor zöldséget esznek, többnyire burgonyát és paradicsomot fogyasztanak. 2019-ben egy átlagos amerikai az év során közel 23 kg burgonyát, és körülbelül 14 kg paradicsomot fogyasztott - persze a sült krumpli és a pizzaszósz is jelentősen megdobta a végeredményt. És bár tudjuk, hogy a paradicsom valójában botanikai értelemben gyümölcs, a krumpli egészen más okokból kerülhet le a lista éléről. Felmerült ugyanis, hogy a minisztérium átminősíti a burgonyát, és a keményítőtartalmú zöldségek közül a gabonafélékkel, a rizzsel és más szénhidrátokkal egy kategóriába helyezi át.

Hamarosan megfoszthatják zöldség státuszától a krumplit

A Wall Street Journal információi szerint az amerikai Dietary Guidelines Advisory Committee - amely a Mezőgazdasági Minisztérium és az Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériumának képviselőiből áll - éppen a 2025-re vonatkozó étrendajánlásokat állítja össze, és ennek részeként változtathatnak a burgonya besorolásán.

Az étrendi irányelvek az élelmiszereket öt kategóriába sorolják, ezek: tejtermékek, gyümölcsök, gabonafélék, fehérjék és zöldségek.

A különböző étrendek és étkezési szokások növekvő elterjedtsége miatt ezek a kategóriák azonban másképp nézhetnek ki az egyes személyeknél.

Veganuári Hasselback-burgonya

A Hasselback-burgonya egy mókás újragondolása a klasszikus, sütőben sült krumplinak. Tökéletes köretnek, de önmagában is laktató és látványos étel. Még extrább, ha felturbózzuk ...

Klasszikus paprikás krumpli

A paprikás krumpli egy generációkat átívelő étel, kicsik és nagyok egyaránt szeretik, méghozzá azért, mert laktató, egyszerű, és tunkolni valóan szaftos. Savanyúsággal és friss ...

A felvetés érdekes, mert a burgonya ugyan valóban nem tartalmaz számos ásványi anyagot, amelyet más zöldségek igen, több szempontból is előnyös a fogyasztása, például a beleknek is nagyon jót tesz a krumpli. Ugyanakkor a mennyiség sem mindegy, és nagyon úgy tűnik, hogy nemcsak az amerikaiak, de mi magyarok is túl sokat fogyasztunk burgonyából. A KSH adatai szerint a magyarok évente átlagosan 87,6 kg zöldséget fogyasztottak 2020-ban országos viszonylatban, viszont a legnagyobb mennyiségben ez krumpli volt, amiből átlagosan 27,3 kg-ot ettünk meg. Vagyis a krumplifogyasztás más zöldségek rovására megy, ennek pedig lehetnek egészségügyi hátulütői.

Szerencsére nem olyan jelentős nekünk, felhasználóknak a változás

De sokan vannak, akik nem értenek egyet a tervezett lépéssel.

A burgonya a legnagyobb mennyiségben termesztett zöldség az Egyesült Államokban. A keményítőtartalmú zöldségek és a gabonafélék két nagyon különböző élelmiszercsoport, amelyeknek teljesen eltérő szerepük van a szervezet tápanyagokkal való ellátásában.

„A gabonafélékkel ellentétben a fehér burgonya nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, C-vitamint, B6-vitamint és rostot. A kutatások azt mutatják, hogy a magas zöldségfogyasztású étrend, beleértve a burgonyát is, összességében elősegíti az egészséges életmódot” – nyilatkozta egy meghallgatáson Kam Quarles, az amerikai Nemzeti Burgonyatanács vezérigazgatója.

A gabonalobbi sem örül a variálásnak, szerintük a burgonya kategóriájukba sorolása „tovább súlyosbíthatja a tápanyaghiányt”, tehát mindkét csoport egyetért abban, hogy a burgonyának a helyén kellene maradnia. A zöldségek kategóriájában és az emberek tányérjában egyaránt – csak egy kicsit kisebb mennyiségben, és nem olajban sütve.

Forrásunk volt.


További konyhai tippek, amelyekkel tökéletesítheted az ételeid:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...