Hamarosan megfoszthatják 'zöldség' státuszától a krumplit

Legalábbis táplálkozástani értelemben.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Gazdasági Kutatószolgálata szerint az amerikaiak, amikor zöldséget esznek, többnyire burgonyát és paradicsomot fogyasztanak. 2019-ben egy átlagos amerikai az év során közel 23 kg burgonyát, és körülbelül 14 kg paradicsomot fogyasztott - persze a sült krumpli és a pizzaszósz is jelentősen megdobta a végeredményt. És bár tudjuk, hogy a paradicsom valójában botanikai értelemben gyümölcs, a krumpli egészen más okokból kerülhet le a lista éléről. Felmerült ugyanis, hogy a minisztérium átminősíti a burgonyát, és a keményítőtartalmú zöldségek közül a gabonafélékkel, a rizzsel és más szénhidrátokkal egy kategóriába helyezi át.

Hamarosan megfoszthatják zöldség státuszától a krumplit

A Wall Street Journal információi szerint az amerikai Dietary Guidelines Advisory Committee - amely a Mezőgazdasági Minisztérium és az Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériumának képviselőiből áll - éppen a 2025-re vonatkozó étrendajánlásokat állítja össze, és ennek részeként változtathatnak a burgonya besorolásán.

Az étrendi irányelvek az élelmiszereket öt kategóriába sorolják, ezek: tejtermékek, gyümölcsök, gabonafélék, fehérjék és zöldségek.

A különböző étrendek és étkezési szokások növekvő elterjedtsége miatt ezek a kategóriák azonban másképp nézhetnek ki az egyes személyeknél.

Veganuári Hasselback-burgonya

A Hasselback-burgonya egy mókás újragondolása a klasszikus, sütőben sült krumplinak. Tökéletes köretnek, de önmagában is laktató és látványos étel. Még extrább, ha felturbózzuk ...

Klasszikus paprikás krumpli

A paprikás krumpli egy generációkat átívelő étel, kicsik és nagyok egyaránt szeretik, méghozzá azért, mert laktató, egyszerű, és tunkolni valóan szaftos. Savanyúsággal és friss ...

A felvetés érdekes, mert a burgonya ugyan valóban nem tartalmaz számos ásványi anyagot, amelyet más zöldségek igen, több szempontból is előnyös a fogyasztása, például a beleknek is nagyon jót tesz a krumpli. Ugyanakkor a mennyiség sem mindegy, és nagyon úgy tűnik, hogy nemcsak az amerikaiak, de mi magyarok is túl sokat fogyasztunk burgonyából. A KSH adatai szerint a magyarok évente átlagosan 87,6 kg zöldséget fogyasztottak 2020-ban országos viszonylatban, viszont a legnagyobb mennyiségben ez krumpli volt, amiből átlagosan 27,3 kg-ot ettünk meg. Vagyis a krumplifogyasztás más zöldségek rovására megy, ennek pedig lehetnek egészségügyi hátulütői.

Szerencsére nem olyan jelentős nekünk, felhasználóknak a változás

De sokan vannak, akik nem értenek egyet a tervezett lépéssel.

A burgonya a legnagyobb mennyiségben termesztett zöldség az Egyesült Államokban. A keményítőtartalmú zöldségek és a gabonafélék két nagyon különböző élelmiszercsoport, amelyeknek teljesen eltérő szerepük van a szervezet tápanyagokkal való ellátásában.

„A gabonafélékkel ellentétben a fehér burgonya nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, C-vitamint, B6-vitamint és rostot. A kutatások azt mutatják, hogy a magas zöldségfogyasztású étrend, beleértve a burgonyát is, összességében elősegíti az egészséges életmódot” – nyilatkozta egy meghallgatáson Kam Quarles, az amerikai Nemzeti Burgonyatanács vezérigazgatója.

A gabonalobbi sem örül a variálásnak, szerintük a burgonya kategóriájukba sorolása „tovább súlyosbíthatja a tápanyaghiányt”, tehát mindkét csoport egyetért abban, hogy a burgonyának a helyén kellene maradnia. A zöldségek kategóriájában és az emberek tányérjában egyaránt – csak egy kicsit kisebb mennyiségben, és nem olajban sütve.

Forrásunk volt.


További konyhai tippek, amelyekkel tökéletesítheted az ételeid:

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!