Hamarosan megfoszthatják 'zöldség' státuszától a krumplit

Legalábbis táplálkozástani értelemben.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Gazdasági Kutatószolgálata szerint az amerikaiak, amikor zöldséget esznek, többnyire burgonyát és paradicsomot fogyasztanak. 2019-ben egy átlagos amerikai az év során közel 23 kg burgonyát, és körülbelül 14 kg paradicsomot fogyasztott - persze a sült krumpli és a pizzaszósz is jelentősen megdobta a végeredményt. És bár tudjuk, hogy a paradicsom valójában botanikai értelemben gyümölcs, a krumpli egészen más okokból kerülhet le a lista éléről. Felmerült ugyanis, hogy a minisztérium átminősíti a burgonyát, és a keményítőtartalmú zöldségek közül a gabonafélékkel, a rizzsel és más szénhidrátokkal egy kategóriába helyezi át.

Hamarosan megfoszthatják zöldség státuszától a krumplit

A Wall Street Journal információi szerint az amerikai Dietary Guidelines Advisory Committee - amely a Mezőgazdasági Minisztérium és az Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériumának képviselőiből áll - éppen a 2025-re vonatkozó étrendajánlásokat állítja össze, és ennek részeként változtathatnak a burgonya besorolásán.

Az étrendi irányelvek az élelmiszereket öt kategóriába sorolják, ezek: tejtermékek, gyümölcsök, gabonafélék, fehérjék és zöldségek.

A különböző étrendek és étkezési szokások növekvő elterjedtsége miatt ezek a kategóriák azonban másképp nézhetnek ki az egyes személyeknél.

Veganuári Hasselback-burgonya

A Hasselback-burgonya egy mókás újragondolása a klasszikus, sütőben sült krumplinak. Tökéletes köretnek, de önmagában is laktató és látványos étel. Még extrább, ha felturbózzuk ...

Klasszikus paprikás krumpli

A paprikás krumpli egy generációkat átívelő étel, kicsik és nagyok egyaránt szeretik, méghozzá azért, mert laktató, egyszerű, és tunkolni valóan szaftos. Savanyúsággal és friss ...

A felvetés érdekes, mert a burgonya ugyan valóban nem tartalmaz számos ásványi anyagot, amelyet más zöldségek igen, több szempontból is előnyös a fogyasztása, például a beleknek is nagyon jót tesz a krumpli. Ugyanakkor a mennyiség sem mindegy, és nagyon úgy tűnik, hogy nemcsak az amerikaiak, de mi magyarok is túl sokat fogyasztunk burgonyából. A KSH adatai szerint a magyarok évente átlagosan 87,6 kg zöldséget fogyasztottak 2020-ban országos viszonylatban, viszont a legnagyobb mennyiségben ez krumpli volt, amiből átlagosan 27,3 kg-ot ettünk meg. Vagyis a krumplifogyasztás más zöldségek rovására megy, ennek pedig lehetnek egészségügyi hátulütői.

Szerencsére nem olyan jelentős nekünk, felhasználóknak a változás

De sokan vannak, akik nem értenek egyet a tervezett lépéssel.

A burgonya a legnagyobb mennyiségben termesztett zöldség az Egyesült Államokban. A keményítőtartalmú zöldségek és a gabonafélék két nagyon különböző élelmiszercsoport, amelyeknek teljesen eltérő szerepük van a szervezet tápanyagokkal való ellátásában.

„A gabonafélékkel ellentétben a fehér burgonya nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, C-vitamint, B6-vitamint és rostot. A kutatások azt mutatják, hogy a magas zöldségfogyasztású étrend, beleértve a burgonyát is, összességében elősegíti az egészséges életmódot” – nyilatkozta egy meghallgatáson Kam Quarles, az amerikai Nemzeti Burgonyatanács vezérigazgatója.

A gabonalobbi sem örül a variálásnak, szerintük a burgonya kategóriájukba sorolása „tovább súlyosbíthatja a tápanyaghiányt”, tehát mindkét csoport egyetért abban, hogy a burgonyának a helyén kellene maradnia. A zöldségek kategóriájában és az emberek tányérjában egyaránt – csak egy kicsit kisebb mennyiségben, és nem olajban sütve.

Forrásunk volt.


További konyhai tippek, amelyekkel tökéletesítheted az ételeid:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...