Az élelmiszerek helyes tárolásáról sosem lehet eleget beszélni, az ugyanis, hogyan bánunk ételeinkkel, egészségünket is meghatározhatja. Főzés után hiába igyekszünk minél hamarabb hűtőbe tenni a kihűlt ételeket, egy jól sikerült ebéd után bárkivel megeshet, hogy kint felejti az ételt a pulton. Ilyen esetben nagyon meg kell fontolni, megesszük-e később a maradékot.
A Real Simple cikke szerint a krumpli veszélyes baktériumot hordozhat abban az esetben, ha nem megfelelően volt tárolva az elkészítés után.
A burgonyában egyes esetekben megtalálható a Clostridium botulinum nevű veszélyes baktérium. Ha a krumplit főzés után nem tároljuk helyesen, és csak jó pár órával az elkészítés után kerül a hűtőbe, a baktérium spórái elszabadulhatnak, ezeket a kórokozókat pedig a mikró sem tudja elpusztítani.
A krumplit tartalmazó ételt a kihűlést követően azonnal érdemes a hűtőbe tenni, azt az ételt viszont, ami több, mint 3 órát állt szobahőmérsékleten, saját biztonságunk érdekében nem ajánlott elfogyasztani.
Hűtés nélkül, és főleg fóliában tárolva a botulizmust okozó baktériumok gyosan elszaporodhatnak, ez pedig nagyon súlyos következményekkel, az idegrendszer blokkolásával vagy akár a légzési és mozgatóizmok bénulásával járhat. A botulizmust okozó toxin hőérzékeny, így az ételek megfelelő hőkezelésével megelőzhető a baj, a toxinnal fertőzött ételeken azonban még egy alapos mikrózás sem segíthet, ennél alaposabb hőkezelésre van szükség.
Hasonlóan érdemes kezelni például a rizs tárolását és melegítését is, a köretet három óránál tovább nem szabad szobahőmérsékleten tárolni, ezzel elkerülve a hányással, hasmenéssel járó betegségeket.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: