Az egekbe szökik egy alapzöldségünk ára

Sajnos nem áll meg az élelmiszerek árának emelkedése: egyre több termék lassan a nehezen megfizethető kategóriába kerül. Ez történt most a szinte mindennaposan fogyasztott zöldséggel, a krumplival is.

Hat hónapja folyamatosan emelkedik a krumpli ára, adta közre a hírt az rtl.hu. A sokak által majdnem minden nap fogyasztott zöldséget sem kímélte az elmúlt időszakban rendszeressé vált drágulás. A krumpli a magyar családok egyik leggyakrabban beszerzett élelmiszere, így sokan megérezhetik a növekvő árak hatását.

Az egekbe szökik egy alapzöldségünk ára

Az előző hónapban több mint 30%-kal volt drágább a burgonya, a tavalyi árhoz képest. Az emelkedésnek sajnos még közel sincs vége: a szakértők előrejelzései szerint 2022-ben további 25-30%-os drágulás vár a zöldségre.

Az árváltozás gyökerénél többek között a termelők kötelező minimálbér-emelése és a magas energiaköltségek találhatók.

Emellett az időjárás is beleszólt kissé a tavalyi termésbe: a gazdák elmondása szerint a nagy nyári hőség okozott nehézségeket, aminek következményeként Európában 20%-kal kevesebb volt a betakarított burgonya mennyisége. A magyar árak nagyban függenek a nyugat-európai árszabástól is.

A drágulás már csak azért sem túl jó hír, mert a magyar családok burgonyafogyasztása igen magas. Egy átlagos család 6 kg burgonyát visz haza egy hónapban, többek között ez a szám teszi a krumplit az egyik legnépszerűbb élelmiszerré Magyarországon.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, aktualitások:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...