Az egekbe szökik egy alapzöldségünk ára

Sajnos nem áll meg az élelmiszerek árának emelkedése: egyre több termék lassan a nehezen megfizethető kategóriába kerül. Ez történt most a szinte mindennaposan fogyasztott zöldséggel, a krumplival is.

Hat hónapja folyamatosan emelkedik a krumpli ára, adta közre a hírt az rtl.hu. A sokak által majdnem minden nap fogyasztott zöldséget sem kímélte az elmúlt időszakban rendszeressé vált drágulás. A krumpli a magyar családok egyik leggyakrabban beszerzett élelmiszere, így sokan megérezhetik a növekvő árak hatását.

Az egekbe szökik egy alapzöldségünk ára

Az előző hónapban több mint 30%-kal volt drágább a burgonya, a tavalyi árhoz képest. Az emelkedésnek sajnos még közel sincs vége: a szakértők előrejelzései szerint 2022-ben további 25-30%-os drágulás vár a zöldségre.

Az árváltozás gyökerénél többek között a termelők kötelező minimálbér-emelése és a magas energiaköltségek találhatók.

Emellett az időjárás is beleszólt kissé a tavalyi termésbe: a gazdák elmondása szerint a nagy nyári hőség okozott nehézségeket, aminek következményeként Európában 20%-kal kevesebb volt a betakarított burgonya mennyisége. A magyar árak nagyban függenek a nyugat-európai árszabástól is.

A drágulás már csak azért sem túl jó hír, mert a magyar családok burgonyafogyasztása igen magas. Egy átlagos család 6 kg burgonyát visz haza egy hónapban, többek között ez a szám teszi a krumplit az egyik legnépszerűbb élelmiszerré Magyarországon.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, aktualitások:

Legújabb receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!