Meglepő, mi (is) okozhatja a krónikus bélbetegségeket

Sokkal több problémáért lehetnek felelősek a mikroműanyagok, mint azt elsőre gondoltuk: egy friss kutatás alapján úgy tűnik, hozzájárulhatnak a bélbetegségek kialakulásához is.

A Nanking Orvosi Egyetem kutatói érdekes eredményre jutottak: a kutatásaik szerint a mikroműanyagoknak köze lehet ahhoz, hogy egyre több a bélproblémás beteg. Az olyan krónikus bélbetegségek, mint például az irritábilis bélszindróma (IBD vagy IBS), egyre gyakoribbak, a szakértők szerint pedig ehhez a mikroműanyagoknak is lehet közük.

Meglepő, mi okozhatja a krónikus bélbetegségeket

A kutatók nagyobb mennyiségben találtak mikroszkopikus műanyagrészecskéket az IBD-ben szenvedők székletében, mint egészséges társaiknál. A szakértők megjegyezték: rendszeresen esszük ezeket a mikroműanyagokat az ételeinken, és isszuk az ivóvizünkön keresztül, és a tudomány ma még mindig nincs tisztában azzal, hogy pontosan hogyan hatnak a szervezetünkre.

A mikroműanyagok fogyasztása az emberek számára nagyjából elkerülhetetlen, mivel mindenütt jelen vannak a különféle élelmiszerekben és az ivóvízben. Egyelőre nem tudjuk, hogy az ilyen műanyagok a szervezetbe jutva milyen hatásokat fejtenek ki

– írják a kutatók az Environmental Science & Technology folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A kutatók azt feltételezik, hogy a mikroműanyagok a bélbetegségek kiváltó okai is lehetnek, de legalábbis rontanak azok állapotán. Az ilyen krónikus betegségek ma már 10 emberből 1-et érintenek globálisan, és a nők 50 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek bennük.

A kutatásból kiderült, hogy minél rosszabbak voltak egy beteg tünetei, annál több mikroműanyag volt a székletében, így kijelenthető, hogy valamilyen összefüggés biztosan van közöttük.

Évente akár több tízezer mikroműanyagot is fogyaszthatunk

A kutatási eredmények egyébként 102 Kínában élő ember mintáinak elemzéséből származnak, a csoport felét diagnosztizálták krónikus gyulladásos bélproblémákkal. A tanulmány szerint az IBS-betegek széklete körülbelül 50 százalékkal több mikroműanyagot tartalmazott grammonként, mint az egészséges társaiké.

Forrásunk volt.


Ezek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...