Meglepő, mi (is) okozhatja a krónikus bélbetegségeket

Sokkal több problémáért lehetnek felelősek a mikroműanyagok, mint azt elsőre gondoltuk: egy friss kutatás alapján úgy tűnik, hozzájárulhatnak a bélbetegségek kialakulásához is.

A Nanking Orvosi Egyetem kutatói érdekes eredményre jutottak: a kutatásaik szerint a mikroműanyagoknak köze lehet ahhoz, hogy egyre több a bélproblémás beteg. Az olyan krónikus bélbetegségek, mint például az irritábilis bélszindróma (IBD vagy IBS), egyre gyakoribbak, a szakértők szerint pedig ehhez a mikroműanyagoknak is lehet közük.

Meglepő, mi okozhatja a krónikus bélbetegségeket

A kutatók nagyobb mennyiségben találtak mikroszkopikus műanyagrészecskéket az IBD-ben szenvedők székletében, mint egészséges társaiknál. A szakértők megjegyezték: rendszeresen esszük ezeket a mikroműanyagokat az ételeinken, és isszuk az ivóvizünkön keresztül, és a tudomány ma még mindig nincs tisztában azzal, hogy pontosan hogyan hatnak a szervezetünkre.

A mikroműanyagok fogyasztása az emberek számára nagyjából elkerülhetetlen, mivel mindenütt jelen vannak a különféle élelmiszerekben és az ivóvízben. Egyelőre nem tudjuk, hogy az ilyen műanyagok a szervezetbe jutva milyen hatásokat fejtenek ki

– írják a kutatók az Environmental Science & Technology folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A kutatók azt feltételezik, hogy a mikroműanyagok a bélbetegségek kiváltó okai is lehetnek, de legalábbis rontanak azok állapotán. Az ilyen krónikus betegségek ma már 10 emberből 1-et érintenek globálisan, és a nők 50 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek bennük.

A kutatásból kiderült, hogy minél rosszabbak voltak egy beteg tünetei, annál több mikroműanyag volt a székletében, így kijelenthető, hogy valamilyen összefüggés biztosan van közöttük.

Évente akár több tízezer mikroműanyagot is fogyaszthatunk

A kutatási eredmények egyébként 102 Kínában élő ember mintáinak elemzéséből származnak, a csoport felét diagnosztizálták krónikus gyulladásos bélproblémákkal. A tanulmány szerint az IBS-betegek széklete körülbelül 50 százalékkal több mikroműanyagot tartalmazott grammonként, mint az egészséges társaiké.

Forrásunk volt.


Ezek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...