Önmagában véve a krémleves egy borzasztóan egyszerű étel, amit kényünk-kedvünk szerint alakíthatunk: mind az alapok, mind a fűszerezés, mind a krémesítés terén nagy szabadságot élvezhetünk. A túl nagy szabadság persze nem mindig ajándék – gyakran a szertelen kísérletezés során csorbulhat a krémleves esszenciája. Ha ezt elveszítjük, szerencsére még sokszor megmenthetjük a végeredményt, például az alábbi módokon. Amikor úgy érezzük, valami nem stimmel, nyúljunk a következő módszerekhez.
Nézd meg galériánkban, mitől teljesedhet ki a krémleves!
Ezt hiányolja a krémlevesed, ha úgy érzed, nem az igazi
Főtt krumpli
Gyakran belefuthatunk a nem elég sűrű krémleves hibájába, ami nemcsak állagbeli probléma – bizony, egy híg lé sokat elvesz a komfortérzetből is. Mindegy, hogy túl sok vizet használtunk a főzéshez vagy a tejszín hozzáadásánál lódult meg a kezünk, a túl híg krémlevest orvosolnunk kell valamivel. A legegyszerűbb, ha külön megfőzünk pár szem burgonyát, majd azt felkockázva hozzáadjuk a kész leveshez, majd simára turmixoljuk az egészet.
Hüvelyes
Ugyanezt az eredményt (kellemesen selymes és sűrű állagot) érhetjük el egy fél konzerv hüvelyes bevetésével. Használhatunk csicserit, lencsét vagy babot is, ezeknek ugyanis nincs túl tolakodó íze, ellenben zseniálisan módon képesek besűríteni bármilyen árván maradt krémlevest. Természetesen a frissen kifőzött hüvelyes is ugyanúgy működhet.
Karamellizált hagyma
Az állagon kívül néha érezhetjük, hogy az aromára is ráférne némi kikalapálás. Ez a legtöbbször azért fordulhat elő, mert egyszerűen megfőztük a zöldségeket, nem tettük ki őket a párolásnál erőszakosabb (és ezzel együtt ízteremtő) eljárásnak. Szerencsére utólag is javíthatunk még ezen – egy fej hagymát vágjunk fel félkarikákra, majd karamellizáljuk meg alaposan és turmixoljuk a leveshez. Akár a tálalásnál is alkalmazhatjuk.
Ecet/citromlé
A savanyú egy igen gyakran elhanyagolt íz: például sokszor nem jut eszünkbe, hogy egy olyan egyszerű fogásnak, mint a krémleves, nagy szüksége lehet rá. Ami csak azért szomorú, mert a legtöbbször a savanyú teszi fel a pontot az ’i’-re, ha ízekről beszélünk. Mivel savasságával beindítja a nyálelválasztást, jóval erőteljesebben érzünk tőle minden ízt, még akkor is, ha az étel nem sikerült a lehető legjobban. Csepegtessünk hát némi karakteres ecetet vagy citruslevet (citrom, lime, narancs) a már kész levesünkbe – ne korábban, mert akkor könnyen kicsapódik tőle a fazékban lévő tejtermék.
Olajos mag
Texturális és ízbeli javuláson megy át a krémleves, ha beleszórunk, majd beleturmixolunk egy nagy marék, alaposan megpirított olajos magot. Ez tulajdonképpen bármilyen lehet, de azért érdemes játszani az egyes zöldség- és magpárokkal (édesburgonya, sütőtök földimogyoróval, sárgarépa mandulával, zeller, fehérrépa törökmogyoróval, cékla kesuval).
Gyümölcs
Megannyi szezonálisan is elérhető gyümölcs adott, ami kellemesen megbújhat egy zöldségek által dominált krémlevesben. Az alma, a körte, a birs vagy a szilva épp annyi édességet biztosít, ami még nem áll rosszul egy sós levesnek, mellette viszont komplexitást, enyhe savasságot, összességében izgalmat adnak át a fazék tartalmának. Főzzük össze a zöldségekkel, erőteljesebb ízhatás érdekében pedig nyersen adjuk a lábashoz, rögtön turmixolás előtt.
Krémlevesreceptek, amiket tökéletesíthetsz az idei szezonban:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Komfortos-ízes ötletek a szezonra, amiket ne hagyj ki: