A krémesek királynője

Krémest minden cukrászdában lehet kapni, mégis, nagyon ritka a telitalálat. Ha ti is túl vagytok már pár csalódáson, készítsétek el velünk házilag, és eszetekbe sem jut többé a bolti verzió.

A krémes a „homályból jött" sütik kategóriájába tartozik. A Rákóczi-túróssal vagy a Dobos-tortával ellentétben, nem tudjuk kihez kötni, még az sem biztos, hogy olasz vagy francia földön látta meg a napvilágot. Mert persze mindkét nagy cukrásznemzet magáénak akarja. Az olaszok szerint övék a dicsőség: Medici Mária házassága révén Franciaországba került olasz cukrász találmánya volt az a leveles tészta, amelyet a franciák mille feuille, vagyis ezer levél néven emlegetnek. A franciák azt állítják, hogy a sokrétegű, vajas készítmény tejszínes krémmel való megtöltése az ő érdemük, így őket illeti a dicsőség. Valószínűleg senki nem fog már igazságot tenni, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy maguk a lapok valószínűleg az arab konyhából vándoroltak be az olaszba. Annak ellenére pedig, hogy már a késő középkorban ismert tésztáról beszélünk, a mille feuille csak a 19. század elején terjedt el Európa országaiban. Nálunk még később: a 19. század végén azonban berobbant a köztudatba, mint a boldog békeidők egyik emblematikus süteménye. Karrierje kicsit hanyatlóban van, hiszen sok helyen csak silány utánzatokhoz lehet hozzájutni – mentsük meg a jóhírét, és készítsük el otthon, házi vajas-leveles tésztából, főzött vaníliakrémmel!

Somlói galuska: egy legenda nyomában >>

Készítsd el velünk a házi krémest! >>

{ GALÉRIA = title:H%C3%A1zi%20kr%C3%A9mes%20leveles%20t%C3%A9szt%C3%A1b%C3%B3l, 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14 }

A rovat korábbi cikkei itt találhatóak >>

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...