A tökéletes, ízes, krémes, abbahagyhatatlan SAJTMÁRTÁS titka

Lehet, meg vagy arról győződve, hogy igazán jó sajtszószt csak készen vagy étteremben elkészítve lehet enni, de mi most bebizonyítjuk, hogy nem lehetetlen a krémesen lágy és selymesen sima sajtmártást otthon is elkészíteni. Mutatjuk, hogyan!

Sem nem bonyolult, sem nem órákig tartó művelet, mégis vannak, akik sosem veszik rá magukat, hogy nekiálljanak egy igazán ízgazdag és zsírosan lágy sajtszósz elkészítésének – tartanak attól, hogy az egész összeugrik, vagy épp sosem áll össze és folyós marad, esetleg leég, és lehet órákig takarítani utána. Pedig egy jó sajtszósz igazán univerzális étel – magában is remek mártogatósként, gondoljunk csak a mozis tortillás élményeinkre, de ropogós zöldségeket is tunkolhatunk bele.

Egy jó sajtszósz már magában főnyeremény, de gazdagíthatjuk különféle fűszerekkel, hozzávalókkal

Készülhet vele csőben sült csirke vagy épp valamilyen jól átsüthető zöldség, például cukkini vagy karfiol, de ki tudna ellenállni egy jó sajtszószos tésztának, mondjuk egy rohanós hétköznap végén?

Milyen sajtból?

Nincs előírt szabály arra, hogy pontosan milyen fajtájú sajtot használhatunk a szósz elkészítésére, ha valakinek a cheddar karakteressége jön be, használja azt, de az általánosságban elmondható, hogy...

...mindenképp valamilyen zsíros, kemény sajtot válasszunk, hiszen a cél az, hogy könnyen olvadó, zsíros, azaz krémes, lágy és gazdag mártást tudjunk főzni belőle.

Mi kell még hozzá?

Mivel a sajtszósz nem egyszerűen olvasztott sajt, szükségünk van még hozzá valamilyen folyadékra és kötőanyagra – ez pedig a tej és a keményítő vagy liszt. Korábban általában liszttel sűrítették és kerekítették le a szószt, de ezt mára legtöbbször felváltja a keményítő, amiből nemcsak sokkal kevesebb kell az ételbe, de a szósz ízében sem érződik.

Olvasztani, de mikor?

Kétféle iskola létezik: az egyik a sajtból, a másik a tejből indul ki.

Vannak, akik először a tejet melegítik fel és teszik hozzá a reszelt sajtot és keményítőt, mások pedig először a reszelt sajttal indítanak, amit megszórnak keményítővel, és amikor a sajt már szinte teljesen megolvadt, akkor adják hozzá a tejet.

A lényeg mindkét esetben, hogy gyorsan dolgozzunk, valamint egy habverő is elengedhetetlen a munkához, mert így tudjuk teljesen csomómentesre keverni a mártásunkat. Az egész pár másodperc alatt összeáll, és utána már nincs is szükség arra, hogy sokáig főzzük – gyakorlatilag kész van.

Mivel cifrázhatjuk?

Egy jó sajtszósz már magában főnyeremény, de természetesen gazdagíthatjuk különféle fűszerekkel, hozzávalókkal: kerülhet bele apróra vágott friss chili vagy más erőspaprika, esetleg ecetes jalapeno vagy pepperoni. Ha nem akarjuk a csípős vonal felé elvinni az irányt, de mégis vinnénk bele egy kis csavart, a szerecsendióval vagy frissen őrölt borssal sosem lövünk mellé, de vannak, akik apróra vágott lilahagymával gazdagítják.

Vegán módra is lehet!

Akkor sem kell lemondanunk a sajtszószról, ha nem akarunk vagy tudunk tejterméket enni, ma már sokféle vegán alternatíva létezik - olyan növényi alapú sajthelyettesítő termékek vannak a piacon, amik ízükben és állagukban is tökéletesen hozzák a megfelelő sajtízt, de elkészíthetjük a mártásunkat akár friss zöldségekből is.


Még több házi finomság itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...