A tökéletes, ízes, krémes, abbahagyhatatlan SAJTMÁRTÁS titka

Lehet, meg vagy arról győződve, hogy igazán jó sajtszószt csak készen vagy étteremben elkészítve lehet enni, de mi most bebizonyítjuk, hogy nem lehetetlen a krémesen lágy és selymesen sima sajtmártást otthon is elkészíteni. Mutatjuk, hogyan!

Sem nem bonyolult, sem nem órákig tartó művelet, mégis vannak, akik sosem veszik rá magukat, hogy nekiálljanak egy igazán ízgazdag és zsírosan lágy sajtszósz elkészítésének – tartanak attól, hogy az egész összeugrik, vagy épp sosem áll össze és folyós marad, esetleg leég, és lehet órákig takarítani utána. Pedig egy jó sajtszósz igazán univerzális étel – magában is remek mártogatósként, gondoljunk csak a mozis tortillás élményeinkre, de ropogós zöldségeket is tunkolhatunk bele.

Egy jó sajtszósz már magában főnyeremény, de gazdagíthatjuk különféle fűszerekkel, hozzávalókkal

Készülhet vele csőben sült csirke vagy épp valamilyen jól átsüthető zöldség, például cukkini vagy karfiol, de ki tudna ellenállni egy jó sajtszószos tésztának, mondjuk egy rohanós hétköznap végén?

Milyen sajtból?

Nincs előírt szabály arra, hogy pontosan milyen fajtájú sajtot használhatunk a szósz elkészítésére, ha valakinek a cheddar karakteressége jön be, használja azt, de az általánosságban elmondható, hogy...

...mindenképp valamilyen zsíros, kemény sajtot válasszunk, hiszen a cél az, hogy könnyen olvadó, zsíros, azaz krémes, lágy és gazdag mártást tudjunk főzni belőle.

Mi kell még hozzá?

Mivel a sajtszósz nem egyszerűen olvasztott sajt, szükségünk van még hozzá valamilyen folyadékra és kötőanyagra – ez pedig a tej és a keményítő vagy liszt. Korábban általában liszttel sűrítették és kerekítették le a szószt, de ezt mára legtöbbször felváltja a keményítő, amiből nemcsak sokkal kevesebb kell az ételbe, de a szósz ízében sem érződik.

Olvasztani, de mikor?

Kétféle iskola létezik: az egyik a sajtból, a másik a tejből indul ki.

Vannak, akik először a tejet melegítik fel és teszik hozzá a reszelt sajtot és keményítőt, mások pedig először a reszelt sajttal indítanak, amit megszórnak keményítővel, és amikor a sajt már szinte teljesen megolvadt, akkor adják hozzá a tejet.

A lényeg mindkét esetben, hogy gyorsan dolgozzunk, valamint egy habverő is elengedhetetlen a munkához, mert így tudjuk teljesen csomómentesre keverni a mártásunkat. Az egész pár másodperc alatt összeáll, és utána már nincs is szükség arra, hogy sokáig főzzük – gyakorlatilag kész van.

Mivel cifrázhatjuk?

Egy jó sajtszósz már magában főnyeremény, de természetesen gazdagíthatjuk különféle fűszerekkel, hozzávalókkal: kerülhet bele apróra vágott friss chili vagy más erőspaprika, esetleg ecetes jalapeno vagy pepperoni. Ha nem akarjuk a csípős vonal felé elvinni az irányt, de mégis vinnénk bele egy kis csavart, a szerecsendióval vagy frissen őrölt borssal sosem lövünk mellé, de vannak, akik apróra vágott lilahagymával gazdagítják.

Vegán módra is lehet!

Akkor sem kell lemondanunk a sajtszószról, ha nem akarunk vagy tudunk tejterméket enni, ma már sokféle vegán alternatíva létezik - olyan növényi alapú sajthelyettesítő termékek vannak a piacon, amik ízükben és állagukban is tökéletesen hozzák a megfelelő sajtízt, de elkészíthetjük a mártásunkat akár friss zöldségekből is.


Még több házi finomság itt:

Címlapról ajánljuk