A tökéletes, ízes, krémes, abbahagyhatatlan SAJTMÁRTÁS titka

Lehet, meg vagy arról győződve, hogy igazán jó sajtszószt csak készen vagy étteremben elkészítve lehet enni, de mi most bebizonyítjuk, hogy nem lehetetlen a krémesen lágy és selymesen sima sajtmártást otthon is elkészíteni. Mutatjuk, hogyan!

Sem nem bonyolult, sem nem órákig tartó művelet, mégis vannak, akik sosem veszik rá magukat, hogy nekiálljanak egy igazán ízgazdag és zsírosan lágy sajtszósz elkészítésének – tartanak attól, hogy az egész összeugrik, vagy épp sosem áll össze és folyós marad, esetleg leég, és lehet órákig takarítani utána. Pedig egy jó sajtszósz igazán univerzális étel – magában is remek mártogatósként, gondoljunk csak a mozis tortillás élményeinkre, de ropogós zöldségeket is tunkolhatunk bele.

Egy jó sajtszósz már magában főnyeremény, de gazdagíthatjuk különféle fűszerekkel, hozzávalókkal

Készülhet vele csőben sült csirke vagy épp valamilyen jól átsüthető zöldség, például cukkini vagy karfiol, de ki tudna ellenállni egy jó sajtszószos tésztának, mondjuk egy rohanós hétköznap végén?

Milyen sajtból?

Nincs előírt szabály arra, hogy pontosan milyen fajtájú sajtot használhatunk a szósz elkészítésére, ha valakinek a cheddar karakteressége jön be, használja azt, de az általánosságban elmondható, hogy...

...mindenképp valamilyen zsíros, kemény sajtot válasszunk, hiszen a cél az, hogy könnyen olvadó, zsíros, azaz krémes, lágy és gazdag mártást tudjunk főzni belőle.

Mi kell még hozzá?

Mivel a sajtszósz nem egyszerűen olvasztott sajt, szükségünk van még hozzá valamilyen folyadékra és kötőanyagra – ez pedig a tej és a keményítő vagy liszt. Korábban általában liszttel sűrítették és kerekítették le a szószt, de ezt mára legtöbbször felváltja a keményítő, amiből nemcsak sokkal kevesebb kell az ételbe, de a szósz ízében sem érződik.

Olvasztani, de mikor?

Kétféle iskola létezik: az egyik a sajtból, a másik a tejből indul ki.

Vannak, akik először a tejet melegítik fel és teszik hozzá a reszelt sajtot és keményítőt, mások pedig először a reszelt sajttal indítanak, amit megszórnak keményítővel, és amikor a sajt már szinte teljesen megolvadt, akkor adják hozzá a tejet.

A lényeg mindkét esetben, hogy gyorsan dolgozzunk, valamint egy habverő is elengedhetetlen a munkához, mert így tudjuk teljesen csomómentesre keverni a mártásunkat. Az egész pár másodperc alatt összeáll, és utána már nincs is szükség arra, hogy sokáig főzzük – gyakorlatilag kész van.

Mivel cifrázhatjuk?

Gyors vegán sajtszósz

Mac & cheese-hez sajt nélküli vegán szósz, gyorsan elkészül, egyszerű és nem olyan drága, mintha kesudióval készítenénk.

Egy jó sajtszósz már magában főnyeremény, de természetesen gazdagíthatjuk különféle fűszerekkel, hozzávalókkal: kerülhet bele apróra vágott friss chili vagy más erőspaprika, esetleg ecetes jalapeno vagy pepperoni. Ha nem akarjuk a csípős vonal felé elvinni az irányt, de mégis vinnénk bele egy kis csavart, a szerecsendióval vagy frissen őrölt borssal sosem lövünk mellé, de vannak, akik apróra vágott lilahagymával gazdagítják.

Vegán módra is lehet!

Akkor sem kell lemondanunk a sajtszószról, ha nem akarunk vagy tudunk tejterméket enni, ma már sokféle vegán alternatíva létezik - olyan növényi alapú sajthelyettesítő termékek vannak a piacon, amik ízükben és állagukban is tökéletesen hozzák a megfelelő sajtízt, de elkészíthetjük a mártásunkat akár friss zöldségekből is.

Vegán sajtszósz zöldségekből

Ha az olajos magvakra érzékeny vagy, akkor ez a te vegán „sajtszószod”! Mindenféle állományjavító nélkül készül, hiszen a burgonya megadja a krémességet neki. A dijoni elhagyható ...

Rozmaringos karajszeletek sajtszószban

Csodásan szaftos hússzeletek, ellenállhatatlan sajtszószban, ugyan ki tud ennek ellenállni?! Bármelyik családi étkezés ékköve lesz ez a fogás, amit a gyerekek is elégedetten falatoznak ...


Még több házi finomság itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...