Krémes, édes, egészséges...ez a csodás GESZTENYE!

Az ősz egyik legkedvesebb tevékenysége, amikor vadgesztenyét gyűjtünk a gyerekekkel, aztán mindenféle kedves bábút készítünk belőle. A másik pedig a télhez és a vadgesztenye társához, de nem rokonához, a szelídgesztenyéhez kapcsolódik: a belőle készülő édes és sós ételek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Mutatjuk, miért!

A szelídgesztenye a bükkfalélék családjába tartozik, és bár meglepő, de nincs rokonságban a vadgesztenyével. Ez az ősi növény évezredek óta fontos táplálékunk, Közép-és Dél-Európában elterjedt, hazánkban is őshonos, termésének állaga hasonlít a burgonyáéhoz, mivel magas a keményítőtartalma. Krémes állaga miatt rengetegféle ételt készítettek és készítenek belőle.

Mivel magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, valamint jó rostforrás, fogyasztását mindenki számára ajánljuk, a gyerekek hozzátáplálása során is fontos szerephez jut, mivel gluténmentes, könnyen emészthető és lágy, édeskés ízével igazán könnyen megbarátkoznak a babák is. Magas B-vitamin, C-vitamin és E-vitamin tartalommal bír, sok benne a kálium, magnézium és a vas is, magas rosttartalma miatt pedig elősegíti a jó bélműködést, jól beilleszthető a különböző diétákba is.

Felhasználása

Ahogy már említettük, krémes, édeskés, gazdag íze rendkívül sokféle felhasználási módot rejt magában, szárított és porrá őrölt változatából készül belőle például Korzikán csupán víz hozzáadásával tradicionális lepénykenyér, a franciák köretként fogyasztják, az angolszász konyhában pedig a különböző húsok töltelékeként találkozhatunk gyakran vele.

Pulykasült gesztenyemártással

Karácsonyra sok családban készítenek pulykasültet. Egy egyszerű, könnyen elkészíthető változatát készítettem gesztenyemártással. A pulyka almával és fokhagymával sült, amelyeknek ...

Ünnepi gesztenyekrémleves

Az édes gesztenyeleves sokak számára nagy kedvenc lehet, de a sós változata éppen olyan finom és könnyű az elkészítése...akár karácsonykor is!

Sült gesztenye otthon

Bár borsos ára miatt nagy mennyiségben talán nem nap mint nap fogyasztjuk, de a téli, vagy az ünnepi időszakban többször előkerülhet, hiszen egy-egy ételbe nem kell belőle sok, mégis intenzív, semmivel össze nem hasonlítható csodás íze igazi téli hangulatot varázsol otthonra. Ilyenkor gyakran találkozunk gesztenyeárusokkal az utcán, akik hagyományosan, parázson sütve kínálják az egész szelídgesztenyéket egyfajta csemegeként.

A sült gesztenyét otthon is bátran elkészíthetjük, ehhez nem kell más, mint hogy a megvásárolt gesztenyét kereszt alakban beirdaljuk, majd egy éjszakára, de minimum több órára vízbe áztatjuk. Így a gesztenye megszívja magát annyira vízzel, hogy sütés után könnyen meg tudjuk hámozni. 180 C fokos sütőben addig süssük, amíg a gesztenyék szépen ki nem nyílnak, és át nem pirulnak.

A franciák és a spanyolok régi szokása, hogy a beirdalt gesztenyéket nem vízbe, hanem édes borba áztatják, és hagyományosan a kályha vagy a kandalló tövében készítik el ezt a különleges csemegét. A gesztenyetermesztéséről híres Korzikán pedig híres édesség a mézben eltett gesztenye, de Törökországban is kedveltek a mézes, gesztenyés desszertek.

Gesztenyeszív

Meglehetősen macerás édesség a gesztenye és mandula pucolása miatt, de ha már ezen túl vagyunk, gyerekjáték az egész. Kis golyókat is készíthetünk ugyanígy, szerintem szuper gasztro ...

Gesztenyés piskótarolád

Imádok piskótát sütni, de valahogy tekercset még nem készítettem. Most hogy újból itt az ősz, a kedvenc töltelékemmel álltam neki, és bátran ajánlom ezt a rögtönzött receptet ...

Gesztenyés tiramisu

A tiramisu -gondolom- nem csak nálunk nagy kedvenc. Ezért kísérletezem minden fajtájával. Így ősszel a gesztenyés változat kézenfekvő. Akkor a legfinomabb, ha saját készítésű ...

A már említett gesztenyés köretek egyik különleges darabja, amikor a főtt, áttört gesztenyét vajon párolt hagymához adják, sózzák, borsozzák és tejszínnel keverik. Szokott készülni belőle krémleves, tehetjük különböző süteményekbe, de a leggyakoribb és legegyszerűbb felhasználása, ha gesztenyepürét készítünk belőle. Ezt a legtöbben már készen, mirelit változatban szokták beszerezni, természetesen választhatjuk mi is ezt, figyeljünk azonban arra, hogy tényleg gesztenyéből álljon, és ne legyen lehetőség szerint agyoncukrozva.

Gesztenyepüré házilag

Készítése kétségkívül macerás, nagyon is. De a markáns, tömény gesztenye íz, ami visszaköszön a tejszínhab kupac alól, kárpótol mindenért. Egyszer mindenképpen megéri venni a ...

Sok helyen már lehet fagyasztott, natúr gesztenyepürét is kapni, ami azért nagyszerű, mert így megspórolhatjuk a sütést és pucolást, aztán pedig kedvünkre ízesíthetjük, készülhet belőle sós és édes fogás is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...