Olaszország a koronavírus-járvány legfertőzöttebb európai országa, ahol hetek óta egyre drámaibb a helyzet. Az eddigi intézkedések sajnos nem tartóztatták fel a járványt, és folyamatosan növekedett a betegek száma, így a hét elején először Olaszország északi részét, majd a teljes országot 'lezárták'. Ez azt jelenti, hogy kizárólag munkába mehetnek az emberek vagy vészhelyzetben hagyhatják el a lakásukat, de gyakorlatilag aki csak teheti, otthon marad, és ha kell, home office-ból dolgozik. Minden üzlet bezárt, csak az élelmiszerboltok és a patikák lehetnek nyitva. A bezártság mindenkit megvisel, ráadásul a járvány miatt már alapvetően sem volt a legjobb a közhangulat.
Enni azonban karantén alatt is kell, ezért Michelin-csillagos milánói séfek, így Andrea Berton, Filippo La Mantia, Enrico Bartolini és Luigi Taglienti úgy döntött, megpróbálják a gasztronómia erejével egy kicsit elviselhetőbbé tenni a kötelezően otthon töltött napokat. Elindították a Milano Keeps on Cooking kezdeményezést, amihez összesen negyven milánói séf, pizzakészítő és cukrász csatlakozott. Ha már ételkölteményeikkel nem tudják élőben jóllakatni az embereket, úgy döntöttek, hogy online mutatják be, hogyan lehet otthon elkészíteni egy-egy fogást. Az ételek nemcsak változatosságot csempésznek az otthon töltött monoton napokba, de a főzés folyamata is eltereli a figyelmet a kialakult helyzetről.
Az első videóban például Eugenio Boer, a milánói Bur étterem séfje mutatja meg, miként kell elkészíteni egyik fogását, a Nino Bergese rizst. Bár a séf olaszul magyarázza az étel elkészítésének lépéseit, angolul felirat is van a videón, így bárki számára hasznos lehet a bemutató a mostani helyzetben. A Milano keeps on cooking mottó jól mutatja, hogy az olaszok igyekeznek megtartani a rájuk jellemző bizakodó és életigenlő hozzáállásukat, és bár betartják a szigorú előírásokat, az apró örömöket, így az evést, továbbra is tudják élvezni. A pozitív üzenet mellett konkrét módon is igyekeznek az akcióval segíteni úgy, hogy értékesítik a Milano keeps on cooking feliratos kötényeket, a befolyt összeget pedig a koronavírus elleni harc élvonalában tevékenykedő milánói Luigi Sacco Kórháznak adják.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Ezzel a 2 módszerrel gyorsan és könnyen szoba-hőmérsékletű lehet a...
Elfelejtetted időben kivenni a vajat a hűtőből? Gyorsan kell összedobnod valamit, és nincs időd megvárni, hogy kiolvadjon? Ezzel a két módszerrel felgyorsíthatod a folyamatot!
Szász NóriÚtmutató a sáfrányhoz: így vedd meg és használd a világ...
A sáfrány a világ legdrágább fűszere, mégis érdemes legalább egyszer áldozni rá.
Szász Nóri6 kedvenc növény- és virágboltunk Budapesten
"Aki a virágot szereti..." - mindannyian ismerjük a mondást, na de hol lehet beszerezni a legszebb növényeket Budapesten?
Szász NóriÍgy tisztítsd meg a fém-, üveg- és teflonedényeidet természetes anyagokkal
Sütéskor finomabbnál finomabb ételek kerülnek az asztalra, ám a használt edényeket, tepsiket sokszor igazi kihívás újra tisztává varázsolni. Jöjjön néhány remek praktika!
Szász NóriCímlapkép: Luukmagazine.com