Stabilabb a zöldségek ára, ha így szerzed be őket

Február 22-én tartják a Közösségi Mezőgazdálkodás Nemzetközi Napját, amelynek kapcsán a Tudatos Vásárlók Egyesülete családi napot tart, hogy minél többen megismerkedhessenek a közösségi gazdaságok rendszerével. Több magyar településen is van lehetőség a csatlakozásra, amelynek előnyei bőven túlnyúlnak a kiszámítható árakon. Nézzük, miért éri meg innen vásárolni!

Az élelmiszerek ára kiszámíthatatlanul emelkedik, a nagy ellátási láncok bizonytalan forrást jelentenek. Az áremelkedés miatt a friss, egészséges, helyi élelmiszer luxusnak látszik. A COVID-járvány alatt azt is megtapasztalhattuk, milyen fontos, hogy a jó minőségű, friss élelmiszer elérhető legyen. A Tudatos Vásárlók Egyesülete ebből a kiélezett helyzetből a helyi közösségi gazdaságokban látja a kiutat. Magyarországon bő 12 éve kapott lendületet a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma, munkájukat a Tudatos Vásárlók Egyesülete fogja össze.  Jelenleg 19 ilyen gazdasággal működnek együtt.

A magyarországi közösségi gazdaságok több mint 1200 családot láttak el friss, helyi, szezonális zöldséggel, hússal, tojással és gyümölccsel a 2022-es szezonban, ami közel 4000 fogyasztót jelent családtagjaikkal együtt. 

Továbbra is jó választás közösségi gazdasághoz csatlakozni

Mik azok a közösségi gazdaságok? 

A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg egész évben. A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket.

A terményeket, ami lehet zöldség, tojás, hús is gazdaságtól függően, jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.

Februárban tartják a Közösségi Mezőgazdálkodás Nemzetközi Napját  

Az év eleje a közösségi gazdáknál a tervezés, a közösségépítés időszaka. Ilyenkor várják azokat is, akik idén tőlük szeretnék beszerezni az élelmiszerüket. Február 22. a Közösségi Mezőgazdálkodás Nemzetközi Napja, ehhez kapcsolódóan A Tudatos Vásárlók Egyesülete február 18.-i Családi napon biztosított lehetőséget a közösségi gazdaságoknak, hogy bemutatkozzanak az érdeklődőknek.

Az év eleje a közösségi gazdáknál a tervezés, a közösségépítés időszaka

Ahol várják a tagokat  

Azokat a közösségi gazdaságokat, amelyek 2023-ban várják új tagjaikat, idén is a Tudatos Vásárlók listáján lehet megtalálni. Idén 4 új gazdaság felkerült a térképre és a szezon újdonsága a várva várt gyümölcsdoboz is.

Nemcsak Budapesten, de több vidéki kis- és nagyvárosban is vannak csatlakozási lehetőségek, többek közt Mosonmagyaróváron, Szombathelyen, Székesfehérváron, Veszprémben, Szegeden, Pécsen, Miskolcon és Debrecenben. A budapesti agglomerációban is számos átadópont működik, például Szigetmonostoron, Vácon, Szentendrén, Dunakeszin, Gödön, Nagymaroson, Szokolyán, Sződön vagy Maglódon.

A Tudatos Vásárlók térképén jól látszik, melyik a legközelebb eső átvevőpont vagy gazdaság, és a termékkategóriák is kereshetőek. 

Nemcsak Budapesten, de több vidéki kis- és nagyvárosban is vannak csatlakozási lehetőségek

Miért érdemes most is egy közösségi gazdasághoz csatlakozni?

Ha közvetlenül a gazdától vásárolunk, vele szerződünk egy idényre, sok problémát megelőzhetünk. Ezért érdemes idén is egy közösségi gazdasághoz csatlakozni:

  • Biztos forrás egész évben – A közösségi gazda vállalja, hogy a közösségnek termel egész évben vagy szezonban, így biztosak lehetnek a tagok, hogy a szerződött időszakban ellátja őket zöldséggel vagy hússal. Az ellátás kevéssé függ a hazai vagy külföldi beszállítóktól, vagy az alacsony felvásárlási áraktól, ezért biztos élelmiszerforrás az egész szezonban.
  • Friss, finom egészséges – A legtöbb közösségi gazdaság rendelkezik hivatalos bio minősítéssel, és a többi gazdaságban is az ökológiai mezőgazdálkodás elvei szerint termelnek. Ez érezhető az élelmiszer ízén is, és itt mindent frissen kapnak meg a tagok, hiszen a gazdák az átadás napján a takarítanak be mindent a közösségnek.
  • Helyi – Egy közösségi gazdaság tagjai közvetlenül a gazdától veszik át az általa megtermelt élelmiszereket. Nincs közvetítő, nincs felesleges szállítás, raktározás és csomagolás. A gazda egyenesen az átadópontra szállítja a terményeit, így a termékek árát a növekvő üzemanyagárak is kisebb mértékben befolyásolják.
A gazdák egy évre vagy szezonra előre kalkulálják ki az árakat
  • Nem emelkednek az árak hétről hétre – A gazdák egy évre vagy szezonra előre kalkulálják ki az árakat, amit a tagok havi átalány formájában fizetnek meg. A 2022-es év sok szempontból extrém volt, az üzemanyag- és ezzel együtt az élelmiszerárak az egekbe szöktek. A drágulás a közösségi gazdaságokat sem kímélte, több gazda is kénytelen volt minimálisan emelni a havi díjon szezon közben. Ezzel együtt az árak még mindig sokkal kiszámíthatóbbak, mint a szupermarketben vagy a piacon.
  • A tagok támogatják a gazdát – Így hozzájárulnak a vidéki térségek és a kisgazdaságok fennmaradásához is. Arról nem is beszélve, hogy egyre jobban inognak a nagy ellátási láncok, egyre több helyi termelőre lesz szükség, hogy biztosítsák az élelmiszerellátást.
  • A gazda elkötelezetten a tagoknak termel – A közösségi gazdáknak is sokat ad, hogy személyesen ismerik azokat, akiknek az élelmiszert termelik. Így látja ezt Dezsény Zoltán is a Magosvölgy Ökológiai Gazdaság alapítója:

Nagyon jó érzés létrehozni egészséges élelmiszert egy kis magból, közben embereknek adunk megélhetést, egészséges élelmiszert és talán sokaknak inspirációt is. Mindehhez pedig az ökológiai gazdálkodás, mint életforma adja a keretet.

További információk a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján találhatók.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk