Közért, ABC és Csemege - Ilyen volt vásárolni a rendszerváltás előtt

Már lassan 25 éve, hogy hivatalosan nincs is Közért a fővárosban, mégis a mai napig sokan mondjuk, hogy ,,Leugrom a közértbe kenyérért". Milyen is volt az igazi Közért? 

Az első Közért eredeti neveaz 1948. májusában megjelent kormányrendelet alapján még ez volt: Községi Élelmiszer-kereskedelmi Részvénytársaság. Feladata hivatalosan is a közellátás biztosítása volt, alapításakor 358 fővárosi és 31 vidéki bolt tartozott fennhatósága alá, hamarosan azonban a vidéki boltokat elcsatolták, így Budapesten kívül az emberek a Csemegébe, az ABC-be, az Áfészbe vagy a boltba jártak beszerezni az alapvető élelmiszereket.
Az üzletekben eleinte az akkor már rég megszokott pultos kiszolgálás működött (mint ezen az 1957-ben készült fotón), a cukrot, a lisztet, a tejet, és még a zsírt is a pultokban dolgozó eladók mérték ki, ezért is számított hatalmas szenzációnak, mikor 1955-ben a Mártírok útján (ma Margit körút) megnyitott az első önkiszolgáló Közért. Alig tíz év elteltével a Közértek zöme teljesen átállt az önkiszolgáló rendszerre (kivételt képeztek a húspultok, amelyek a mai napig szinte minden boltban, szupermarketben megtalálhatóak).
Sokan még ma is emlékezhetünk arra, mennyire színesek és mutatósak voltak a régi boltok kirakatai. Ezt a kirakatot a Bajcsy-Zsilinszky úton fotózták még 1960-ban.
Az 1960-as években ilyen feltűnő neonfényekkel tudatták mindenkivel, hogy ez a Közért bizony már önkiszolgáló.
Mivel az ötvenes években egyre több nő kezdett el dolgozni, az önkiszolgáló élelmiszerüzletek egyik célja az volt, hogy csökkenjen a bevásárlásra fordított idő. Már nem kellett a pult előtt sorban állni, mindenki szabadon válogathatott az áruk között. A fentebb látható, nem önkiszolgálós kis közért az Albertirsai úton volt megtalálható.
A Közért mellett működött 1952-től a Csemege Kereskedelmi Vállalat – elsősorban Budapesten és a Balaton környékén -, amelyet országos szinten működő nagyvállalatként kifejezetten a korszerű kereskedelmi módszerek alkalmazása és terjesztése érdekében hoztak létre.
A hatvanas évektől pedig megnyitottak a Közérteknél is nagyobb választékkal rendelkező ABC-k, vagyis az Alapvető Beszerzési Cikkeket árusító boltok, amelyeket kifejezetten lakótelepeken és a nagyobb lakóközösségek közelében várták a vásárlókat (az első üzletet 1964-ben a József Attila lakótelepen nyitották meg, sokáig ez volt a főváros legnagyobb ABC-je).
Az országban található Közértek a többszöri átszervezések ellenére is egészen 1996-ig működtek, a nyolcvanas években 1600 üzlet 12 ezer ember foglalkoztatott, a fővárosban vásárolt élelmiszerek 60%-át a Közértek árusították.

Ez is érdekelhet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...