Ha túl van a babánk az első falatokon, nincs megállás, folytatódjon a gyümölcsök és zöldségek sora, ráadásul ezeket már klasszul lehet variálni!
Ez már egy kicsit könnyebb időszak, kisbabánk megszokta, talán meg is kedvelte a kiskanalat, és ügyesen veszi le a pépeket róla. Jöhetnek hát az újabb ízek, és ne feledjük, amit előző cikkünkben írtunk: csak semmi kapkodás, nem kell sietni, haladjunk szép sorjában, higgyük el, a kisbabáknak egyáltalán nem unalmas, ha két-három napig ugyanazt az ízt kóstolgatják.
Gyümölcsök 6-7 hónapos babáknak
Ebben az életkorban már pürésíthetjük nekik a banánt, szilvát, körtét. Ízlelgethetik a citrusok levét (citrom, narancs), és a paradicsomot.
- Persze mindent csak módjával először, hogy lássuk, nem fáj-e tőle a pocakjuk, nincsenek-e allergiás reakcióik az adott gyümölcsre.
- A gyümölcspépket mindig frissen, az étkezés előtt készítsük el, lehetőleg friss gyümölcs felhasználásával.
- Egy kis citromlevet is adhatunk a gyümölcspürékhez, ez nemcsak finomabb ízt, több vitamint kölcsönöz, de az emészthetőségét is könnyíti.
Főzelékfaló
A bevezetésre váró újabb zöldségek sora (sütőtök, cékla, tök, cukkini, fejessaláta, fehérrépa, zeller, spenót, sóska, brokkoli, karfiol, édeskömény, édesburgonya, és a hagymák) kiváló alapjai a déli főzelékeknek.
- Párolóbetét segítségével készítsük el a zöldségeket (tegyünk kevés vizet az edény aljára, helyezzük bele a párolót, rakjuk rá a megtisztított, darabokra vágott zöldséget, és lefedve, alacsony hőfokon pároljuk puhára), így sokkal több vitamint megőriznek.
- A céklát szerencsésebb sütni, így egyrészt koncentráltabb, finomabb íze lesz, másrészt több vitamin marad benne. Mossuk meg héjastul a céklagumókat, töröljük szárazra, tekerjük alufóliába, és tepsire téve, középmeleg sütőben süssük puhára. (Utána könnyedén lehúzhatjuk a héját.)
Ízesítsünk!
Miután megízlelt mindent a kisbabánk magában, bátran párosíthatjuk a különféle zöldségeket, illetve ízesíthetjük őket: kevés párolt hagyma (fokhagyma, vörös-vagy póréhagyma) hozzáadásával, vagy friss zöldfűszerekkel (petrezselyem, kapor, zellerlevél, snidling).
Feltétek
7 hónapos kortól ehetnek a kisdedek húst és tojássárgát. A párolt csirke, pulyka vagy a főtt tojás sárgája tökéletes feltét a főzelékekhez.
Dúsítás
A főzelékek legegyszerűbb sűrítése főtt krumplival történik, de keverhetünk hozzájuk párolt rizst, vagy rizs-, búza- és kukoricapelyhet is. Pár csepp olaj hozzáadása szintén dúsabbá teszi a zöldségpüréket.