Már bemutattuk neked a legismertebb közel-keleti fűszereket, salátákat, sajtokat, zöldségeket és sós süteményeket is, így most azokat a konyhai eszközöket szeretnénk megismertetni veled, amelyek nélkül szinte lehetetlen elkészíteni a régió leghíresebb fogásait. Ha például egy igazán autentikus és aromákban gazdag tagine-t szeretnél otthon főzni, akkor kulcsfontosságú, hogy kéznél legyen egy hagyományos tagine tál. De egy kakukkfüves manakish elkészítése is egyszerűbb, ha van otthon egy pizzaköved.
Nézd meg a galériában, milyen konyhai eszközökre van szükséged a közel-keleti ételek elkészítéséhez, katt a képre!
5+1 kulcsfontosságú konyhai eszköz a közel-keleti konyhában
1. Tagine tál
Az eredetileg agyagból készített tagine (ejtsd. tadzsin) tál a közel-keleti konyha ikonikus főzőedénye, amelyet lassú főzésű pörköltekhez, párolt húsokhoz és aromás egyedényes ételekhez használnak. Különleges kialakítása miatt egyedi ízt és puhaságot kölcsönöz az ételnek. Nem hiányozhat a konyhádból! Készítsd el otthon ezt a csirke tagine-t.
2. Mozsártörő és mozsár
A hagyományos mozsártörő és mozsár lehetővé teszi a fűszerek, fűszernövények és magvak őrlését, javítva azok aromáját és ízprofilját. Ha a mozsár még hiányzik a konyhádból, akkor mindenképpen szerezz be egyet!
3. Grillserpenyő
A grillezés népszerű főzési mód a közel-keleti konyhában, amely sajátos füstös ízt kölcsönöz a kebaboknak, grillezett zöldségeknek és húsoknak. Akár kültéri grillsütőt, akár tűzhelyes grillserpenyőt használsz, ezekkel az eszközökkel lehetővé teszed a karamellizálódást és a kellemes füstős ízt, amely javítja az ételek aromáját.
4. Pizzakő vagy öntöttvas serpenyő
A közel-keleti konyha sokféle lapos kenyeréről ismert, mint például az arab lepénykenyér, a lavash és a manakish. Egy lapos pizzakő vagy öntöttvas serpenyő biztosítja a tökéletes állagot, és enyhe ropogósságot ad ezeknek a kenyereknek sütésekor.
5. Rézből/rozsdamentes acélból készült edények
A rézből vagy rozsdamentes acélból készült edények egyenletes hőelosztást biztosítanak az ételek számára, ami elengedhetetlen a közel-keleti konyhában szükséges precíz főzési technikákhoz. Ideálisak olyan ételek elkészítéséhez, mint a rizs, pörköltek és egytálételek.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több érdekes cikk, ami érdekelhet: