A közel-keleti, illatos finomságok elkészítése sokkal könnyebb, mint gondolnád - Mesés receptek Sabrina Ghayourtól

 Sabrina Ghayour világszerte sikeres szakácskönyve, Az Ezeregy éjszaka ízei bebizonyítja, hogy a közel-keleti konyha finomságait mi is könnyedén elkészíthetjük.   

Ha egy ételnek perzsa, török vagy arab neve van, sokan azt gondolják, hogy biztosan nagyon nehéz elkészíteni. Sabrina Ghayour azonban bebizonyítja, hogy a közel-keleti konyhaművészet egyszerű és elérhető, az ételek elkészítésében pedig a legtöbbször semmi nehézség sincs.

Az iráni származású brit szakács nemcsak bemutatja a Közel-Kelet klasszikus fogásait, hanem újra is fogalmazza őket, s leszámol azzal az előítélettel, miszerint a közel-keleti ételek megfőzése időigényes és bonyolult.

Ahhoz, hogy egy étel finom és különleges legyen, nem kell egymillió hozzávaló – sokszor elég néhány fűszer és hasznos tipp arról, mire valók, és milyen sokszínűen használhatjuk őket.

„Hatéves koromban kezdtem el perzsa ételeket főzni, de mivel olyan családban nőttem fel, amelyre a török, az arab, az örmény és az afgán kultúra, illetve gasztronómia is hatott, a repertoárom idővel kibővült ezekkel az ízekkel is.

Mára megismertem a trükköket, amelyekkel a perzsa és a közel-keleti receptek egy része leegyszerűsíthető, s így olyan stílusban tudok főzni, ami illik a mindennapjaimhoz. Semmi rendetlenség, semmi hűhó, csak egyszerű, finom ételek.

Így szeretek enni, így szeretek főzni, és ilyen ételeket osztok most meg veletek” - mondta Sabrina Ghayour.

Első kötete, Az Ezeregy éjszaka ízei - Közel-keleti konyha mindenkinek 2014 májusában jelent meg angolul, és nem csupán bestseller lett, de kiváló kritikákat is kapott egyszerű és sokszínű receptjei, illetve lenyűgöző dizájnja és fotói miatt. Az Ezeregy éjszaka ízei eloszlatja a perzsa és a közel-keleti konyhát körülölelő misztikus ködöt, és bemutatja, hogy a Közel-Kelet színes és ízekkel telt ételeit milyen könnyű a saját otthonunkban is elkészíteni. A Sunday Timesban Gizzi Erskine így ír: „Sabrina Ghayour fenomenális perzsa séf”. A séf Sir Raymond Blanc szerint pedig „Sabrina a Kelet ígéretét a legfinomabb gasztronómia formájában hozza el nekünk.” Az Observer Sabrinát egyenesen a „perzsa konyhaművészet aranylányának” nevezte.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Eleged van az ételszagból a nappaliban? Itt van egy dögös megoldás!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...