Nemrég írtunk arról, hogy a nagyböjti időszakban elsősorban laktató leveseket és frissítő salátákat fogyasztanak a közel-keleti országok lakói. De ezenfelül moussaka, kibbeh seniyeh, barasia, yalanji, mujaddara, koshary, ful medames, fattoush is az asztalra kerülhet. Nagypéntek közeledtével aztán sokan a tenger gyümölcsei mellett teszik le a voksukat, így például gyakran esznek sült halat zöldségekkel. Az ilyenkor fogyasztott finomságok igazodnak a szezonális hagyományokhoz, ugyanakkor pedig fantasztikus ízélményt nyújtanak. A húsvét a Közel-Keleten is összekapcsolja a nemzedékeket, feleleveníti a szokásokat és hagyományokat, melyek közül a legnépszerűbbek közé tartozik a tojásfestés és a nálunk kevésbé ismert tojástörés.
A húsvétvasárnapi ebédet együtt készíti el a család
A húsvétvasárnapi ebéd elkészítése egy közös feladat a családok számára. A közel-keleti háztartásokban olyan fogások kerülnek ilyenkor az asztalra, mint a szaftos bárány, a ma'moul, a töltött datolya, a halva és különféle péksütemények. De nem feledkezhetünk meg a csokitojásokról és a csokinyuszikról sem, amelyek az ünnep nagy kedvencei. Ha kíváncsi vagy, milyen csodálatos fogásokkal ünnepelnek a Közel-Keleten, akkor indulj el velünk el egy utazásra, és ismerd meg a közel-keleti húsvéti finomságokat.
Nézd meg a galériában, milyen húsvéti lakomával ünnepelnek a Közel-Keleten
Még több közel-keleti érdekességről olvashatsz itt:
4 ínycsiklandozó közel-keleti leves, ami (szerintünk) a legfinomabb
Talán nem túl nagy meglepetés, hogy nemcsak mi, magyarok vagyunk oda a lélekmelengető, laktató és gazdag levesekért, hanem a közel-keleti régióban élők is. Akadnak különbségek természetesen a magyar és a közel-keleti levesek között, de elsősorban az alapanyagokban és elkészítési módszerekben találunk eltéréseket. Most csokorba szedtük a mi kedvenceinket!
Dimashky-Korompai Tímea5+1 ínycsiklandozó közel-keleti, böjti fogás, ami hús nélkül telít el
Cibereleves, málé, laska és pattogatott kukorica – csak hogy párat említsünk azokból az ételekből, amelyeket itthon a régi időkben a nagyböjti időszak alatt fogyasztottak az emberek. Magyarországhoz hasonlóan a közel-keleti régió országaiban is megtalálhatók azok az ételek, amelyek fontos szerepet játszanak a böjt alatt.
Nosalty4 közel-keleti saláta, ami legalább olyan jó, mint az uborkasaláta
Ha salátákról van szó, akkor nekünk, magyaroknak is megvannak a nagy kedvenceink, így például a tejfölös, ecetes, pirospaprikával megszórt uborkasaláta. És ahogy mi sem tudjuk elképzelni a hétvégi rántott húst az említett saláta nélkül, úgy a közel-keleti országokban élők sem tekintik teljesnek a menüt, ha hiányzik az étkezőasztalról a gazdag és frissítő saláta. Most bemutatjuk a régió leghíresebb salátáit!
Dimashky-Korompai TímeaHa tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több érdekes cikk, ami érdekelhet: