5 közel-keleti fogás, ami nem hiányozhat a régió húsvéti lakomájából

A húsvét a keresztény egyház egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, de emellett nem tudunk megfeledkezni a vele járó fantasztikusabbnál fantasztikusabb fogásokról, így például a főtt sonkáról és a kalácsról sem. Hasonlóképpen a Közel-Kelet lakói is tűkön ülve várják minden évben, hogy elérkezzen a nagy húsvéti lakoma napja. De vajon ők milyen fogásokkal ünnepelnek? Mi most csokorba szedtük a legnépszerűbb fogásokat!

Nemrég írtunk arról, hogy a nagyböjti időszakban elsősorban laktató leveseket és frissítő salátákat fogyasztanak a közel-keleti országok lakói. De ezenfelül moussaka, kibbeh seniyeh, barasia, yalanjimujaddarakosharyful medamesfattoush is az asztalra kerülhet. Nagypéntek közeledtével aztán sokan a tenger gyümölcsei mellett teszik le a voksukat, így például gyakran esznek sült halat zöldségekkel. Az ilyenkor fogyasztott finomságok igazodnak a szezonális hagyományokhoz, ugyanakkor pedig fantasztikus ízélményt nyújtanak. A húsvét a Közel-Keleten is összekapcsolja a nemzedékeket, feleleveníti a szokásokat és hagyományokat, melyek közül a legnépszerűbbek közé tartozik a tojásfestés és a nálunk kevésbé ismert tojástörés.

A húsvétvasárnapi ebédet együtt készíti el a család

A húsvétvasárnapi ebéd elkészítése egy közös feladat a családok számára. A közel-keleti háztartásokban olyan fogások kerülnek ilyenkor az asztalra, mint a szaftos bárány, a ma'moul, a töltött datolya, a halva és különféle péksütemények. De nem feledkezhetünk meg a csokitojásokról és a csokinyuszikról sem, amelyek az ünnep nagy kedvencei. Ha kíváncsi vagy, milyen csodálatos fogásokkal ünnepelnek a Közel-Keleten, akkor indulj el velünk el egy utazásra, és ismerd meg a közel-keleti húsvéti finomságokat.

Nézd meg a galériában, milyen húsvéti lakomával ünnepelnek a Közel-Keleten

Még több közel-keleti érdekességről olvashatsz itt:

4 közel-keleti saláta, ami legalább olyan jó, mint az uborkasaláta

Ha salátákról van szó, akkor nekünk, magyaroknak is megvannak a nagy kedvenceink, így például a tejfölös, ecetes, pirospaprikával megszórt uborkasaláta. És ahogy mi sem tudjuk elképzelni a hétvégi rántott húst az említett saláta nélkül, úgy a közel-keleti országokban élők sem tekintik teljesnek a menüt, ha hiányzik az étkezőasztalról a gazdag és frissítő saláta. Most bemutatjuk a régió leghíresebb salátáit!

Dimashky-Korompai Tímea

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több érdekes cikk, ami érdekelhet:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...