Kövérek leszünk a saját bélbaktériumainktól?

Nem csak az evés illetve bizonyos betegségek vezethetnek elhízáshoz, hanem még a bélbaktériumaink összetétele is.

Az emberi bélben több mint egy kilónyi baktérium található. Ha elképzeljük, hogy egy darab tetszőleges baktérium mekkora és milyen súllyal rendelkezik, akkor ledöbbenünk rajta, hogy ez hány baktériumot is jelenthet: nagyjából 100 trilliót.

Ezeknek az összességét hívjuk bélflórának vagy bélmikrobiomnak, mely minden egyes emberben némiképp másképpen áll össze. A kialakult bélflórát már az anyaméhen belüli körülmények is befolyásolják, de természetesen a szülés során is érik olyan hatások a magzatot, melyek a későbbiekben megmutatkoznak a beleiben. Későbbiekben pedig az elfogyasztott ételek és általában a környezet, melyben tartózkodunk, azok a tényezők, amelyek alapvetően hatnak beleinkre.

Az újdonság az, hogy az elhízott emberek bélflórájában más mennyiségű, illetve összetételű baktériumösszességet találtak, mint a nem elhízott emberekében.

Azok az emberek, akik ésszerűen táplálkoznak, és mégsem tudnak súlyt veszteni, lehet, hogy olyan bélflórával rendelkeznek, amely megakadályozza őket a fogyásban.

Bizonyos tápanyagokat például nem enzimek, hanem az említett bélbaktériumok bontanak le, és ezek között a baktériumok között vannak olyanok, melyek nagyon hatékonyan tudnak tápanyagot kinyerni a szénhidráttartalmú ételekből; így akadályozhatják a fogyást. Emellett ezek a baktériumok akkor is teljes erőbedobással használják fel a rendelkezésre álló ételt, ha az ember kevesebb kalóriát vesz magához, így hiába fogyaszt kevesebbet, a szervezete azt a keveset olyan jól hasznosítja, hogy szinte semennyi nem megy úgymond „kárba”, mint ahogyan az a nem elhízott emberek belében történik.

Egy huszonhat fős, azaz kicsi, de mégis érdekes kísérletben két baktériumot találtak az elhízottak belében, amelyek a problémát okozzák, azaz a kalóriákat úgymond begyűjtik. Érdekes elmélet, hogy ezeket a baktériumokat lehet, hogy magával a táplálkozással vesszük magunkhoz, habár azt nem sikerült kideríteni, hogy pontosan honnan származhatnak. Egyelőre a kutatók azt találják a legvalószínűbbnek, hogy a rossz mikroorganizmusok hústermékekből kerülnek a bélbe.

Ezt láttad már?

Tényleg elhízunk, ha keveset alszunk?

Emellett azt is megállapították, hogy minél kevesebb fajta bélbaktériummal rendelkezik valaki, annál hajlamosabb az elhízásra, a magasabb vérzsírszint kialakulására és az inzulinrezisztenciára is.

Annak érdekében, hogy többféle baktérium telepedjen le a bélben, az orvosok a rostdús táplálkozást tartják a megoldásnak, mivel valószínű, hogy a rostokat a baktériumok olyan anyagokká alakítják, melyek pozitív hatást gyakorolnak az inzulinszintre.

Összességében az ma már biztos, hogy a bélflóra hatással van az anyagcserére, azaz képes részt venni az anyagcsere betegségek, melyekhez az elhízás is tartozik, létrejöttében. Azonban az összes elhízás összes felszedett kilójának csak elenyésző részét okozzák kizárólag a bélbaktériumok, így arra még várnunk kell, hogy megigyunk egy baktériumos italt, és utána csak úgy olvadjanak le rólunk a felesleges kilók.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...