5 recept a kovászos uborka levével, hogy ne a lefolyóban végezze

A kovászos uborka egy sokszínűen felhasználható házi savanyúság, olyannyira, hogy nemcsak magából a fanyar zöldségből készíthetünk különböző fogásokat, hanem a kovászos hátramaradt levéből is. Lesz itt minden a kenyérlángostól a rántott csirkéig: indulhat a maradékmentés?

Ha átlagoljuk a magyar háztartásokat, egész nagy bátorsággal kijelenthetjük, hogy ezen a nyáron kollektíve túl vagyunk legalább 5-7 üveg kovászos uborka elkészítésén. Az elfogyasztott savanyúság talán pörkölt mellett landolt vagy zsíroskenyéren, esetleg salátába került vagy szimplán csak elrágcsáltunk pár roppanós darabot, miközben tanácstalanul álltunk a hűtőajtóban. Az uborkák tehát elfogytak, és ami utánuk maradt, nem más, mint egy üvegnyi opálos lé, amivel jelenleg nem tudjuk, mihez kezdjünk. Mert megihatnánk, persze, a kovászos uborka levét, de ahhoz hangulat kell, lélekállapot (esetleg kínzó másnaposság), és netalántán az is eszünkbe juthat ilyenkor, hogy biztosan akad más mód is a fanyar folyadék felhasználására. Ha tényleg erre a gondolatra jutunk, malacunk van, ugyanis egy sor különböző recept hasznát veheti a kovászosuborka-lének, mindegyik ki tudja használni előnyös tulajdonságait így vagy úgy. A tulajdonságok és a receptek is azonnal következnek, érdemes lesz jegyzetelni!

5 recept a kovászos uborka levével, hogy ne a lefolyóban végezze

Miért fogyasszuk el a kovászos uborka levét?

Az első és legfontosabb érv a lé megivása mellett, hogy így nem vész kárba az értékes folyadék. Mivel megdolgoztunk érte, jobb, ha a házi savanyúságunkat mind az utolsó cseppig kihasználjuk. Főleg, mert jól járunk vele.

A kovászosuborka-lé ugyanis természetesen probiotikus ital, gyulladáscsökkentő hatású és tele van vitaminokkal (pl. C-vitamin). Kár lenne mindezt a sok jóságot az üvegben hagyni!

A kovászosuborka-lé konyhában kihasználható tulajdonságai

Egészségügyi előnyei mellett persze nem törpül el gasztronómiai haszna sem: a naturálisan savas lé egy sor konyhai folyamat során segítségünkre lehet, ha kiismerjük. Többek között:

  • puhítja a húst és plusz ízt ad neki,
  • hozzájárul egyes főtt zöldségek (pl. burgonya) krémesebb állagához,
  • megerősíti a kelt tésztákban a gluténszálakat.
A sokszínű kincs, amit tilos kiönteni

És ez még nem minden, csupán a technikai oldal – az alábbi 5 recept találó módon bemutatja azonnal, mi minden kihozható egy nagyobb üveg kovászos uborka levéből.

Salátaöntet vagy dresszing kovászosuborka-léből

Persze nem kell rögtön hatalmas fákba vágnunk a fejszénket, választhatunk olyan főzésmentes felhasználási módokat a kovászos uborka levéhez, amelyek nem kívánnak tőlünk sokat. Egyszerű salátaönteteket és dresszingeket készíthetünk a maradék léből, ami kiváló kiegészítője lehet bármilyen zöldségköretnek.

Mivel az uborka leve enyhén savas, helyettesíthetjük vele bármilyen alapvető vinaigrette-receptben az ecetet.

A legnyáriasabb saláták öntete kovászosuborka-lével készül

Csak egy kicsit kell az eredeti arányokon változtatni: ha kovászos levet használunk az öntethez, 1:1 arányban keverjük olívaolajjal, így kapunk majd selymes, gazdag dresszinget. Továbbá érdemes habverő helyett bevetni egy botmixert, amivel garantáltan tökéletes állagot érhetünk el. Ízesítsük sóval, borssal, majd öntsük a kedvenc salátánkra.

Kovászosuborka-lében pácolt húsok készítése

Szintén a savasság miatt használhatjuk pácokban, marinádokban a koviubi levét. Minden pácba kell valamilyen alapanyag, ami enyhén savas, hogy felpuhítsa a húsokban lévő rostokat: ez lehet citromlé, joghurt, de a kedvenc házi savanyúnk leve is.

A kovászosuborka-lében pácolt csirke receptjéért kattints a képre!

Az így kisütött hús nem lesz direkt, szájbarágós módon kovászos ízű, inkább egyfajta sós, enyhén savanykás aromát érezhetünk majd rajta, leheletnyi kapros-fokhagymás felhanggal. Ellenben az állaga jó szaftos marad, ha elég ideig hagyjuk a marinádban fürdőzni.

Ez a fürdő pedig nem áll másból, mint 1:1 arányban vegyített kovászosuborka-léből és íróból. Ha nem jutunk íróhoz, próbálkozhatunk joghurttal vagy kefirrel is, bár ezek túlságosan savanykásak, így érdemes velük óvatosan bánni, nehogy elvigyék az ízprofilt egy nagyon fanyar irányba.

A kovászosuborka-lében pácolt csirke receptjéért kattints a képre!

A pácolt csirkét kiránthatjuk, de magában is megsüthetjük serpenyőben vagy tepsiben (ha nem rántjuk, érdemes bőrös húsrészt használni). Kerülhet szendicsbe, krumplipüré vagy egyéb köret mellé, de főzelékre is.

Itt a kovászosuborka-lében pácolt csirke teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Megerősíti a kelt tésztákat a kovászos uborka leve

Úgy tűnik, tényleg minden a savasság körül forog: a pH-érték csodája több receptben is megmutatja erejét. Kelt tészták esetében például, ha víz helyett valamilyen savasabb folyadékot használunk, az megerősíti a kialakuló gluténszerkezetet.

A gyakorlatban: a kisült kenyerünk, zsemlénk, kenyérlángosunk tésztája ruganyosabb lesz, egy kicsit könnyedebb is, mert a lyukacsos belső szerkezet több buborékot képes megfogni.

A kovászos uborkás kenyérlángos receptjéért kattints a képre!

Különösen fontos kvalitások ezek egy kenyérlángos esetében, így érdemes először ebbe a maszába belekeverni a savanyúság maradék levét. És nemcsak a szerkezeti és strukturális előnyök miatt, hanem az ízprofil érdekesebbé tételének érdekében is. Ha ugyanis langyosan fogyasztjuk az alábbi lángost, érezhetjük majd puha, ruganyos tésztáján a kovászos uborka kellemesen visszaköszönő aromáját.

Itt a kovászos uborkás kenyérlángos teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fanyar levesek főnek kovászosuborka-léből

Valamiért alapvetésnek vesszük, hogy a különböző húsos és zöldséges levesek csak és kizárólag vízben főhetnek. Pedig ezt a semleges közeget (vagy legalábbis egy részét) bátran kicserélhetjük, ha szeretnék plusz aromát, karaktert adni egy-egy fazék levesnek.

A savanykás bableves receptjéért kattints a képre!

Nyáron például igen jól tud esni egy savanykás, fanyaran frissítő leves: ha pedig egy ilyenre vágyunk, nyúljunk a maradék kovászosuborka-lé irányába. Zöldséglevest, ragulevest vagy bablevest mind főzhetünk vele, de bátran szabadon engedhetjük a fantáziánkat.

Az itt prezentált bableves azért kiváló példája a savanyúságlé erejének, mert még egy olyan klasszikusan nehézkes ételt is könyedebbé képes tenni, mint a bableves. Egy nagy kanál tejföllel és puha kenyérrel kísérve a legjobb nyári ebéd vagy vacsora válhat belőle.

Itt a savanykás bableves teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

A kovászos lé karakteres ízt ad minden főzeléknek

És ha a karakteres íz nem lenne elég, még a zöldségeknek is csodás textúrát ad savanyú maradékunk. A burgonya például (de ugyanúgy egy sor másik, magasabb keményítőtartalmú zöldség, mint répa, fehérrépa, édesburgonya, cékla, zeller, karalábé, satöbbi) úgy fő belül teljesen krémesre a savas közegben, hogy közben nem esik szét, nem mállik darabjaira.

Mindezek az előnyök egyöntetűen egy ízes burgonyafőzelék elkészítése felé irányítanak minket – ennek a fogásnak a fanyar íz is jól áll, és a krumplikockák egybenmaradása sem hátrány.

A kovászos uborkás krumplifőzelék receptjéért kattints a képre!

A fanyarságfanatikusok használjanak egy kilogramm krumplihoz egy liter levet, persze, aki nem szereti annyira savanyúan a főzeléket, elég, ha a víz felét helyettesíti kovászosuborka-lével. Feltét gyanánt talán elég is, ha némi uborka kerül rá, így duplázva a kovászos élményt – bár egy fasírt vagy vagdalt sem rossz ötlet.

Itt a kovászos uborkás krumplifőzelék teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Receptek és fotók: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További harsányan nyári ötletek, receptek, kísérletek várnak itt:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...