5+5 tipp, hogy jobb legyen a koviubid, mint a szomszédé

Mi kell a kovászos uborkához? Két-három meleg nap, ugyanennyi türelem, nagy befőttesüveg és jókora adag uborka – ha mindez adott, kezdődhet a kovászolás! Tarts velünk, hogy garantáltan ropogjon az az ubi!

Nincs mese, itt a nyár, el kell kezdeni a kovászos uborka készítését. Szerencsére abszolút nem bonyolult folyamat, szinte elkészíti saját magát a házi savanyúság, amit utána napokig (mert biztosan nem fog megmaradni) élvezhetünk a zsíros kenyerek, pörköltek és sült húsok mellett. Lássuk, melyek azok a lépések, amelyek a harsány, roppanós, tökéletesen eltalált kovászos uborkához vezetnek.

5+5 tipp, hogy jobb legyen a koviubid, mint a szomszédé

A jéghideg kovászos uborka önmagában ropogtatva is isteni, savanyúságként kínálva pedig a kánikulai napok főszereplője lehet. Hogy tökéletesre sikerüljön, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat és trükköket az uborkakovászolásról.

5+5 tipp a tökéletes kovászos uborkához

  1. Számít a méret: bár több a macera az apróbb uborkával, a kisebb egyedekből készítve a legfinomabb.
  2. A kovászolni való uborka mindig legyen feszes és kemény, a puha példányokat hagyjuk az árusnál.
  3. Nagyon alaposan mossuk meg az uborkákat – dörzsi szivaccsal a legkönnyebb a dolgunk.
  4. Óvatosan bánjunk a sóval: literenként 1 evőkanálnyit adjunk belőle a vízhez. Érdemes a sós vízből egy keveset félretenni, ugyanis ha nagyon párologna az uborkáról a víz, ezzel lehet pótolni.
  5. Az üveg aljára szórt némi liszt segíti az erjedést.

Ezeket a lépéseket se hagyd ki:

  1. Alapízesítők: só, száras kapor, egész borsszemek és torma. Ha valaki komplexebb ízre vágyik, tehet hozzá az alábbiak közül is: szőlőlevél, meggyfalevél, koriandermag, mustármag, csombor, babérlevél.
  2. Amennyiben az üveg tetejére szánt szikkadt kenyérszeletet tüllbe csomagoljuk, nem lesz zavaros a lé.
  3. Figyeljük, és ha túlságosan meleg helyen volna a kovászos uborkánk és esetleg elkezdene forrni, azonnal költöztessük kevésbé napos helyre, különben túlzottan megpuhul. Éjszakára mindig hozzuk be az üveget, hogy ne hűljön le nagyon!
  4. Nem csak kenyérrel készülhet a kovászos uborka: érdemes az ecetes és a burgonyás verziót is kipróbálni!
  5. 1,5-2 nap után kezdjük el kóstolgatni – amint késznek ítéljük, szedjük az uborkát egy nagy, zárható dobozba, szűrjük rá a levet, és alaposan hűtsük be.

Még egy utolsó tipp

A kovászos uborka levét véletlenül se öntsük ki. Ha nem bírunk már többet inni belőle, csudafinom kovászosuborka-levest készíthetünk.

Szerző: Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több nyári ötlet, cikk, recept és módser:

Címlapról ajánljuk