Vélhetően a legtöbb vásárlónak feltűnt, hogy az utóbbi években egyre több kenyér és pékáru címkéjén szerepel a csalogató kovászos jelző. Úgy tűnik, szigorítás várható e téren, hogy a gyártók valóban csak a prémium, valódi kovászos termékekre írhassák rá - írja a Sokszínűvidék a G7 cikke alapján.
Manapság szinte minden, főleg nagyüzemi pékárura ráírják, hogy kovászos, akkor is, ha épphogy található benne kovász, a kelesztés folyamata pedig "csupán" egy élesztős, gyorsított, egyszerűbb eljárás.
A jelenleg hatályos Magyar Élelmiszerkönyvben a kovászos jelző nem szabályozott, mivel az előírás nem határozza meg a sütőipari termékekben jelen lévő kovász vagy a kovászt helyettesítő kovászkészítmény minimális mennyiségét. A jogszabályok azonban lehetőséget adnak arra, hogy a kenyér elnevezésében és a terméket kísérő kommunikációban a kovászra utaló kifejezés megjelenhessen
- közölte az Agrárminisztérium.
A pékek elégedetlenek
A Magyar Kézműves Kenyér Társaság (MKKT) tenni kíván ez ellen, és javasolta, hogy tegyenek különbséget azzal, hogy bevezetik az Élelmiszerkönyvbe a „természetes kovász” (vagyis az élesztő nélküli verzió) fogalmát.
A szaktárca úgy tájékoztatott, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv Sütőipari és Cukrász Szakbizottsága módosítja a kovász fogalmát, az élesztő maximális mennyiségének és az érlelési idő minimális időtartamának meghatározásával. A szigorítást elfogadták, jelenleg a hatálybaléptetés zajlik.
Az új szabályzásnak hála, többé nem lehet majd bármire ráírni, hogy kovászos, ha egyszer nem az.
Még több friss hír: