Ezért kerül félmillió forintba Európa legdrágább kenyere

Mind tudjuk, hogy a jó kovászos kenyér kincs, ami aranyat ér. És míg ez a legtöbbször csupán egy szófordulat, egy spanyol pékség műhelyében több annál. Itt készül ugyanis Európa legdrágább kovászos kenyere.

Mitől lesz egy vekni Európa legdrágább kovászos kenyere? Talán a jó minőségű alapanyagoktól, a kézzel szedett és őrölt búzától, netán a mesteri szinten végzett dagasztástól és kelesztéstől? Nos, részben igen, hiszen ezek a tényezők is mind szerepet játszanak abban, hogy egy spanyol pékség kovászos kenyerét aranyáron mérik. Azonban a titok igazi nyitja a tésztában rejlik.

Ezért kerül félmillió forintba Európa legdrágább kenyere

Aranyos kenyér

A spanyol Panderia Pan Pina büszkélkedhet azzal, hogy az ő kemencéikben készül Európa legdrágább kovászos kenyere. Azért kerül erre az előkelő helyre a vekni, mert a tésztájába ehető arany és ezüst kerül.

Egész pontosan egy gramm arany és ezüst van minden vekni kenyérben, ez a magyarázat az őrületes árra.

A kenyér csupán 400 grammot nyom, mégis majdnem félmillió forintba kerül a pékségben. Kétségtelen, hogy egy luxuscikkről van szó, ezt a péktermék megalkotója, Juan Manuel Moreno sem tagadja.

Így készül a csoda

Hosszas próbálgatás és folyamatos kísérletezés után született meg a két ehető nemesfémet tartalmazó kenyér. Ezek mellett magas minőségű tönkölybúzaliszt kerül a tésztába.

Az egész folyamat 30 perces dagasztással kezdődik, amit egy fél napig tartó pihentetés követ. A kenyér nagyjából 40-45 percet tölt el a sütőben. Az ezüst porként, az arany pedig pehely formájában szerepel a veknikben.

De mi értelme van egy ilyen drága kenyérnek?

A pékség célja némileg kampányszerű a különleges péktermékkel: a házi kenyérsütés és a kovászos kenyerek népszerűsítése. Persze nem mindennapos dolog, hogy valaki betér egy aranykenyérért hozzájuk: 2020-ban 96 darab kelt el, az idei évben pedig hat talált gazdára.

Forrásunk volt.


Érdekességek és furcsaságok a nagyvilágból:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...