Mitől lesz egy vekni Európa legdrágább kovászos kenyere? Talán a jó minőségű alapanyagoktól, a kézzel szedett és őrölt búzától, netán a mesteri szinten végzett dagasztástól és kelesztéstől? Nos, részben igen, hiszen ezek a tényezők is mind szerepet játszanak abban, hogy egy spanyol pékség kovászos kenyerét aranyáron mérik. Azonban a titok igazi nyitja a tésztában rejlik.
Aranyos kenyér
A spanyol Panderia Pan Pina büszkélkedhet azzal, hogy az ő kemencéikben készül Európa legdrágább kovászos kenyere. Azért kerül erre az előkelő helyre a vekni, mert a tésztájába ehető arany és ezüst kerül.
Egész pontosan egy gramm arany és ezüst van minden vekni kenyérben, ez a magyarázat az őrületes árra.
A kenyér csupán 400 grammot nyom, mégis majdnem félmillió forintba kerül a pékségben. Kétségtelen, hogy egy luxuscikkről van szó, ezt a péktermék megalkotója, Juan Manuel Moreno sem tagadja.
Így készül a csoda
Hosszas próbálgatás és folyamatos kísérletezés után született meg a két ehető nemesfémet tartalmazó kenyér. Ezek mellett magas minőségű tönkölybúzaliszt kerül a tésztába.
Az egész folyamat 30 perces dagasztással kezdődik, amit egy fél napig tartó pihentetés követ. A kenyér nagyjából 40-45 percet tölt el a sütőben. Az ezüst porként, az arany pedig pehely formájában szerepel a veknikben.
De mi értelme van egy ilyen drága kenyérnek?
A pékség célja némileg kampányszerű a különleges péktermékkel: a házi kenyérsütés és a kovászos kenyerek népszerűsítése. Persze nem mindennapos dolog, hogy valaki betér egy aranykenyérért hozzájuk: 2020-ban 96 darab kelt el, az idei évben pedig hat talált gazdára.
Érdekességek és furcsaságok a nagyvilágból: