Ritkán fordul elő, hogy a húsvét után nem lenne valami maradék. Általában a sonka, mert mikor beszerezzük, évről-évre hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mennyi minden más is lesz még az ünnepen. Pedig így a legalább két nap evészet után sokszor se főzni, se enni nincs már kedv. A maradékkal azonban kezdeni kell valamit. Mondjuk nem is baj, hiszen nem nagyon ismerek senkit, aki a sonkát szeretné, a sonkával készült ételeket viszont nem - különösen, mert nagyon sokrétűen felhasználható. Egyrészt, ott van a főzőlé, amit eszünkbe se jusson kiönteni - lefagyasztva eláll pár hónapig, így később is felhasználhatjuk. A sonkát pedig? Ha unjuk a nehéz ételeket, egy egyszerű saláta jó választás. Lehet belőle rakott tészta, tésztaszósz, de ha nem akarjuk cifrázni, akkor szuper melegszendvicskrémet is készíthetünk belőle.
Én most egy egyszerű töltött krumplit készítettem - nem volt kedvem bevásárolni, és ehhez volt otthon minden. Minden pontján lehetne változtatni - szerintem krumpli helyett padlizsánnal, tejföl helyett paradicsomszósszal is nagyon jó lenne, de van otthon egy kis maradék zöldség, azt is hozzátehetjük a töltelékhez, hogy teljes legyen a maradékfelhasználás.
A krumplit kicsit elő kell főzni - ha semmi ötletünk nincs, hogy mit kezdjünk a sonka főzőlevével, tegyük ebben, kellemes kis füstös mellékízt fog kölcsönözni az egész ételnek. A többi alapanyagot pedig csak keverjük össze, és töltsük vissza a krumpliba, majd irány a sütő egy negyed órára - nem lehet elrontani! Egyetlen dologra figyeljünk: a krumplit ne főzzük szét nagyon, mert szétesik a farigcsálás közben. Ezt leszámítva viszont garantálom, hogy ez egy egyszerű, gyors, és nagyon finom vacsora.