Ezért fürdesd meg a koszos sütőrácsokat a kádban

A sütőt magát viszonylag egyszerű tisztán tartani, a rácsokra azonban kevésszer veszi rá magát az ember: macerás is, nehézkes is az összes ételmaradékot eltávolítani. Meglepő módon a fürdőkádban történhet meg a csoda.

A koszos-ragacsos sütőrács nagy bosszúságot okoz a konyhában: egyrészt kézzel is nehéz megtisztítani, másrészt nagy mérete miatt nem fér be a mosogatótálba sem. A gépbe sem tudjuk tenni, ezzel tovább szűkül a lehetőségek tárháza. Ahhoz, hogy mégis tisztává tudjuk varázsolni a sütőrácsot, a konyhán kívül kell gondolkoznunk: vegyük az irányt a fürdőkád felé!

Ahhoz, hogy mégis tisztává tudjuk varázsolni a sütőrácsot, a konyhán kívül kell gondolkoznunk

Mivel a sütőrácsok nagyméretűek, ezért nem tudjuk őket bepasszintani a mosogató táljába. Helyette szükségünk lesz egy sokkal nagyobb tálra, azaz egy kádra, mégpedig a fürdőkádra. Igen, a fürdőszobában születhet újjá a koszos rács, nézzük, hogyan!

Persze meg kell tennünk néhány elővigyázatos lépést, nehogy tönkretegyük a kádunkat, hiszen akkor koszos rácsunk és használhatatlan fürdőszobánk is lenne egyszerre.

A rács tisztításához szükséges eszközök:

  • régi törölközők
  • forró víz
  • mosogatószer (gép vagy kézi is jó)
  • nem karcolós súrolóeszköz

A tisztítás folyamata pedig így megy végbe:

  1. Béleljük ki a kádat a régi törölközőkkel: így elkerülhetjük, hogy karcos legyen a kádunk felülete, és a takarítás is egyszerűbb lesz.
  2. Öntsük le nagyon-nagyon forró vízzel a rácsokat. Ha kell, forraljunk külön vizet.
  3. Csorgassuk/szórjuk a rácsokra a tisztítószert. Lehet kézi vagy gépben használt mosogatószer is. Nagyjából 200 ml/g mennyiségű szert adjunk a kádhoz.
  4. Hagyjuk állni a rácsokat a kádban minimum 4 órát, de akár egy egész éjszakát is adhatunk nekik.
  5. Az áztatás után súroljuk át a rácsokat: a kosznak könnyedén le kell jönnie.
  6. Szárítsuk meg a rácsokat, és tegyük őket vissza a sütőbe.

Forrásunk volt.


Otthoni tippek, trükkök, praktikák:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...