Köszönjük szépen, túlvagyunk az ezerarcú Jelly Bean és a grillázskolbász találkozásán a Bazilika téren

Íme, a jelenben éljük most már a gasztroforradalom tomboló kreativitását. Az idei Édes Napokon a hajóágyúként szárnyaló képzelet igencsak szürreális alkotásokat kreált.

A Bazilika előtti teret befoglaló rendezvényen elsőként a Rimóczy Art standján sorakozó „Grillázs kolbászok” szúrnak szemet (van csípős és csemege is). Van „Sült marcipán batyu” vörösáfonya-sárgabarack-pomelo ízesítésben, valamint Sült tea. Az Ehető Alkohol feliratú termékek láttán jobbnak látom odébb libbenni, ez most kezdetnek kicsit erős.

Mellette a szögletes fánkok világa tárul elém, mintha semmi nem jelenhetne meg csak úgy, megszokott formájában, muszáj valami érdekességet belecsempészni. Például van szilvás gombóc ízesítésű is, csak, hogy ne törjön ránk a mardosó unalom közben.

Nem hittem volna, hogy a Ráchel Flódnija stand egyszer majd üdítő hatással lesz rám. Itt csakis flódni található, előtte pedig óriási sor kígyózik. A flódni, sok korábbi kitelepülésükkel ellentétben ezúttal tényleg fantasztikusan néz ki.

Markáns szereplője fesztiválnak a Jelly Bean stand, mint tudjuk ezek egészen perverz ízkombinációkban tudnak létezni, talán még tepertőset is ettem egyszer, persze lehet, hogy nem olyannak szánták. Szóval nem szabad lebecsülni a Jelly Beant, én nem is teszem, 36 ízben kapható, gluténmentes, zselémentes, mi kell még, lovagolunk vadul a trendeken, a hullámok pedig visznek előre.

A Bolka Bonbon standja következik, ahol mindig megbízható minőségű macaronhoz és bonbonokhoz juthatunk.

Úgy látom a mákos guba az idei Édes Napok egyik sztár ízvilága, mákos guba - "poppy seed" pohárkrém és macaron is kapható más standoknál is.

A ChocoMe standján félfüllel elkapok egy beszélgetést, ahogy egy külföldi látogató meglepődik a Raffinée termékük árán, de elmagyarázza a kedves eladó, hogy ez egy "very high quality product".

Igazából már képtelen vagyok észben tartani a sok süteménybolt fantázianevét, de a Marangona standja kifejezetten érdekesnek tűnik, elsőként a bazsalikomos csokitorta pohárkrémjükön akad meg a szemem, majd a Brownie trüffelre pillantok, ami normás és sós karamellás ízben is kapható, muszáj vennem belőle.

És ezen a ponton meg is születik számomra a rendezvény sztárja, a Brownie trüffel ugyanis valami elképesztően finom, leginkább a régi nagy kedvenc Utasellátó csokirúd ízvilágát idézi.

Talán a nosztalgia, vagy az én ízlésemhez igen közel álló tömény csokoládés ízvilág okozza, mindenesetre fantasztikus, egyetlen probléma, hogy utána már alig-alig tud az ember legyűrni bármit is.

Szerencsére a következő körökben inkább a megjelenési formákkal nyűgöznek le a kiállítók, nem maradhatnak el a mackó, fegyver és magassarkúcipő alakú csokoládék, a Chocotrick képviseli ezúttal ezt a csodálatos műfajt.

A vastag, nyers csokoládétáblák sok vendéget vonzanak, de a túloldalon a hatalmas csokiszökőkutak mindent visznek, a szökőkútból lefolyt, felolvadt csokoládét pohárkrémre csurgatva, eperrel, cukorszórással érdemes fogyasztani, veszik is, mint a cukrot, haha.

Egy újabb Jelly Bean stand és a körülötte ólálkodó Jelly Bean plüssfigura durvítja a bulit, de megpillantom a Zazzi Cukrászda standját és máris tudom, hogy ott majd muszáj lesz kóstolnom valamit.

A standnál csak az Ország Tortájának választott Pöttyös Panni tortát lehet kapni enyhén csoffadt változatban, őszintén szólva ezt a tortát én még nem láttam egy cukrászdában sem jól kinézni: gyanúsak rajta a béna korongok, az egész egy fura málnahabos ragacs (édesség nélkül), amely mindenképpen megereszkedik - gondolom az elkészítése után 3 perccel. Mindegy, muszáj vennem egyet, 950 Ft (!) forint és hát hiába imádom a Zazzi Cukrászdát szerintem ez a süti konkrétan nem jó.

A csökkentett cukortartalom biztos sokak számára vonzó, de itt leginkább az édesség hiánya tűnik fel, a sütemény állaga semmilyen, pontosabban kifejezetten rossz ezúttal, de lehet, hogy csak nem tárolták megfelelően (a benne lévő mákról nem nyilatkozom, mert sajnos önhibámon kívül nem szeretem a mákot). Nem tudom miért lett ez ennyire felkapva, unalmas és nem jó sajnos, pedig soha nem kóstoltam még rossz sütit és főleg nem rossz macaront a Zazzinál.

A Société standnál vigasztalódom egy fantasztikus kávéval, majd lezárandó az élményeket a Desszert Neked tuti biztos élmény Rákóczi Túrós pohárkrémjével, valamint a Zangió passiógyümölcsös és csoki mousse-os 500 Ft / darabos bonbonjával elegánsan búcsút intek a grillázs-jellybean-pillecukor felhőnek.

Megint rájövök, hogy én igazából szeretem ezeket a perverz túlzásokat.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

"Egy jó, fűszeresen elkészített marhapörkölt nagyon hasonlít az indiai marhacurryhez" - interjú Diwan Allen George, Budapesten élő pakisztáni séffel

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...