Kóstoltál már pullát?

Nem igaz, hogy a finnekről csak a szauna és a jéghoki juthat az eszünkbe!  Kóstold meg a nem mindennapi finn ételeket is a Budapesten ELEVEN Ősz fesztivál idején!

A háromnapos őszi esemény vendége ezúttal Finnország, ami idén ünnepli államiságának 100. évfordulóját. Ez alkalomból vendégeskedik az északi ország kultúrája és gasztronómiája a Bartók Béla Boulevard-on.

„Ezúttal is egy rendkívül érdekes és izgalmas országot, illetve annak ízeit sikerült a Bartók Béla útra csábítanunk” - mondta Faur Zsófi, az ELEVEN Őszt szervező Kulturális Tizenegy Egyesület elnöke.

A tavaszi ELEVEN fesztiválon már bemutatkozott a Finn Nagykövetség séfje, Niko Tähti, aki nagy hangsúlyt helyez a kiváló minőségű alapanyagokra, a desszertekhez például saját maga gyűjti és szárítja a zuzmót.

Niko ételkreálmányaival jövő pénteken és vasárnap (szept. 22. és 24.) is lehet majd találkozni a Kortárs Építészeti Központban (KÉK) és a Hotel Gellértben. Ezúttal olyan ételek kerülnek ki a kezei közül, mint például füstölt rénszarvashús tekercs, malacpofa medvecukros szószban vagy habosított áfonyás-bogyós kása.

Az ELEVEN Ősz idején egyebek mellett karjalanpiirakka (karéliai krumplis és rizses pirog), pulla (fahéjas tekercs) és vadelmakakku (málnatorta) nevű finn süteményekkel is meg lehet közelebbről ismerkedni.

karéliai pirog, vagyis karjalanpiirakka

A Hadikban halleves készül Kainuu módra, utána finn szarvasragut lehet választani fekete áfonyával és sós rizsfelfújttal, a desszert itt finn "palacsinta", azaz pannukakku lesz.

Eredeti finn receptúra szerint készülő finn házi sütiket a PupiCake-ben, a Gross Arnold Galéria és Kávézóban, valamint a Tranzitban is meg lehet kóstolni. A Café Creme Gottierben pedig családias hangulatú finn uzsonna lesz Virpi Masonennel (ő az ELTE finn lektora), aki a finn nagyik süteményéből és a finn családok tradicionális, népszerű ételeiből ad ízelítőt.

Az ELEVEN Tavasz eseményen a Finn Nagykövetség pop-up standjánál finn lazaclevest és rebarbarás pitét lehetett kóstolni.

A világon a finnek az egyik legnagyobb kávéfogyasztók, nagy kultúrája van náluk a kávézásnak. A Kelet Kávézó eredeti finn pörkölésű kávékkal várja az ELEVEN Ősz régi-új ízutazóit, amelyek mellé finn novellákat is felszolgálnak.

A gasztro kínálat mellett számos finn design program és termék érkezik még a Bartók Béla Boulevard-ra, de sok gyerekprogram és hamisítatlan finn hangulatú eseményre (pl. szaunázás a Gárdonyi téren, floorball a Móriczon) is el lehet majd látogatni a három nap során a Szent Gellért tértől egészen a Feneketlen-tóig.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Unod a banánt? Akkor ezeket a gyümölcsöket figyeld!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ez a citromfacsaró trükk az új kedvenced lesz: csak semmi...

A citromfacsarás bonyolult procedúra tud lenni, hiszen a félbevágás után még a magokat is el kell távolítani a lé kinyereséhez. Mai Napi Tippünkben egy igazán egyszerű trükköt mutatunk nektek, amihez egyetlen plusz eszközre van szükség, és közel nulla erőbefektetésre, olyan egyszerűen lehet kifacsarni a citromot, ráadásul magmentesen.

Nosalty

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...