Ősszel rengeteg gyümölcs kerül a piacra, többek között a körte is, mely tele van hasznos tápanyagokkal. Ráadásul nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy nem szeretjük a körtét, hiszen rengeteg fajtája létezik, így érdemes kísérletezgetni. Már csak azért is megéri kóstolgatni, mert rendkívül sok pozitív élettani hatással rendelkezik.
Segít a fogyókúrában
Ha éppen belevágnánk a diétába, akkor érdemes a körtét beiktatni az étrendünkbe, hiszen tele van rostokkal és ásványi anyagokkal, amelyekre szüksége van a szervezetnek, ugyanakkor nem hizlal.
A körte a teltségérzetet is növeli, így elkerülhetjük, hogy napközben fölösleges kalóriákat vigyünk be.
A körte jótékony hatású lehet a csontritkulás megelőzése szempontjából is, mivel gazdag tápanyagokban, amelyek hozzájárulnak a csontok egészségéhez. Ezt többek között magas C-vitamin tartalmának köszönheti, mely elősegíti a kollagén képződését, ami a csontok szerkezetének egyik alapvető eleme. Ezen kívül káliumban is gazdag, ami segít megőrizni a kalcium egyensúlyát a szervezetben és csökkenti a csontvesztés kockázatát. Illetve a körtében található antioxidánsok (pl. flavonoidok) segíthetnek csökkenteni az oxidatív stresszt, ami a csontok leépüléséhez is hozzájárulhat.
Fontos, ha körtét fogyasztunk, akkor lehetőleg ne hámozzuk meg, hiszen a héjában flavonoidok találhatóak, melyek gyulladáscsökkentőként is hasznosulnak a szervezetben, a fahéjsav pedig rákmegelőző hatásáról is ismert, utóbbit a körte szintén nagy mennyiségben tartalmazza.
Érdemes tehát az ősszel sok körtét fogyasztani, arra azonban vigyázzunk, hogy ne vigyük túlzásba, ugyanis hashajtó hatású, így nagyobb mennyiségben akár hasmenést is okozhat.
Még több az egészségről: