Kisebb eséllyel alakulhat ki szövődményes koronavírusos megbetegedés azoknál, akik vegán vagy peszketáriánus étrend alapján táplálkoznak – ez derült ki abból a hat országon átívelő kutatásból, amelyet a BMJ Nutrition nevű tudományos szaklap tett közzé.
Az eredmények szerint azok a megkérdezettek, akik nem fogyasztottak állati eredetű élelmiszereket, összesen 73 százalékkal kisebb valószínűséggel produkáltak komolyabb tüneteket koronavírusos megbetegedésük alatt.
Azoknál, akik húst nem, de halféléket fogyasztottak (vagyis peszketáriánus étrendet folytattak), ez a szám 59 százalék volt, így őket is kevésbé viselte meg az esetleges betegség.
A kutatásban hat ország egészségügyi dolgozói vettek részt, közülük 2300-an nem fertőződtek meg, 568 ember azonban elkapta a betegséget. A megbetegedettek közül 46-an mondták azt magukról, hogy vegán vagy peszketáriánus étrendet követnek. Az összes fertőzésen átesett résztvevő közül 138 ember tapasztalt közepes vagy súlyos tüneteket, 430-an pedig csak könnyebb tüneteket tapasztaltak.
A brit Sky cikkében egy egyetemi professzor szerint a kutatási eredményeknél érdemes figyelembe venni, hogy egy önbevallásos vizsgálatról van szó, ilyenkor pedig az étrendre vonatkozóan több eltérés is lehetséges a rögzített adatok és a valóság között.
Ezek a hírek is érdekelhetnek?