Kevésbé lehet veszélyes a koronavírus a vegánokra

Egy friss, hat országban végzett kutatás szerint azoknál, akik növényi étrend alapján étkeznek a mindennapokban, kevesebb eséllyel alakulhat ki súlyos COVID-tünet.

Kisebb eséllyel alakulhat ki szövődményes koronavírusos megbetegedés azoknál, akik vegán vagy peszketáriánus étrend alapján táplálkoznak – ez derült ki abból a hat országon átívelő kutatásból, amelyet a BMJ Nutrition nevű tudományos szaklap tett közzé.

Az eredmények szerint azok a megkérdezettek, akik nem fogyasztottak állati eredetű élelmiszereket, összesen 73 százalékkal kisebb valószínűséggel produkáltak komolyabb tüneteket koronavírusos megbetegedésük alatt.

Azoknál, akik húst nem, de halféléket fogyasztottak (vagyis peszketáriánus étrendet folytattak), ez a szám 59 százalék volt, így őket is kevésbé viselte meg az esetleges betegség.

Növényi étrenddel előzhetjük meg a betegséget?

A kutatásban hat ország egészségügyi dolgozói vettek részt, közülük 2300-an nem fertőződtek meg, 568 ember azonban elkapta a betegséget. A megbetegedettek közül 46-an mondták azt magukról, hogy vegán vagy peszketáriánus étrendet követnek. Az összes fertőzésen átesett résztvevő közül 138 ember tapasztalt közepes vagy súlyos tüneteket, 430-an pedig csak könnyebb tüneteket tapasztaltak.

A brit Sky cikkében egy egyetemi professzor szerint a kutatási eredményeknél érdemes figyelembe venni, hogy egy önbevallásos vizsgálatról van szó, ilyenkor pedig az étrendre vonatkozóan több eltérés is lehetséges a rögzített adatok és a valóság között.


Ezek a hírek is érdekelhetnek?

Legújabb receptek

Tejbegrízgombóc

A legegyszerűbb és leggyorsabb gombócok bizony tejbegrízből készülnek: a sűrű masszából gurított labdacsok morzsában, mákban, dióban is megfürödhetnek, tálalásukhoz pedig sodót, ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!