Koronavírus: „Van áru bőven, mi nyitva tartunk” - boltosokat és vásárlókat kérdeztünk a felvásárlási rohamról

Az elmúlt napokban a koronavírus hatására elkezdték felvásárolni az élelmiszereket, tisztítószereket a magyar boltokban. Nem árt, ha van tartalék, de nem kell felhalmozni!

Elindult az újabb felvásárlási láz a magyar boltokban, miután a kormány kihirdette a vészhelyzetet. Február végén már volt egy kisebb roham, de az elmúlt néhány napban szinte minden élelmiszerboltban ugyanaz a látvány fogadott: a vásárlók tömött kosarai, a nagyobb szupermarketekben hosszú sorban állás a kasszáknál és üres tésztás, lisztes, konzerves polcok. Arról, hogy az élelmiszerspájzolás mennyire jó ötlet, korábban ITT írtunk.

Óvatosság van, pánik nincs

„Jobb félni, mint megijedni” - mondja nekünk az egyik budapesti szupermarketben vásároló nagymama, aki folyamatosan figyelemmel követi a világjárvánnyal kapcsolatos híradásokat. Mint mondja, mivel elmúlt hatvan, ezért ő fél a vírustól, az unokáinak is megmondta, hogy ha lehet, ne látogassák meg. Kosarában lisztet, néhány konzervet és tésztát látok, körülbelül annyit, amennyi két hétre elég. Egy másik hölgy egy tömött bevásárlókocsival és egy teli kosárral áll sorban előttem a kasszánál.

„Nem a koronavírustól félek, hanem attól, amivel a karantén járhat. Nem lehet tudni, hogy a boltok, meddig lesznek nyitva, ezért óvatosságból mindenből vettünk egy keveset” - mondja az anyuka, aki több, mint 100 ezer forintot hagyott ott egy bevásárlásra.

Ezt olvastad már?

Koronavírus: mutatjuk a bevásárlólistát, mit érdemes otthon tartani, ha beüt krach

Én ennél jóval körültekintőbben vásároltam, néhány doboz tartós tejet, konzervet és lisztet vettem, de tényleg csak annyit, amennyit egyébként is szoktam, ha épp nagybevásárlást intézek.

Receptajánló:

Hagymás kenyér Évi nénitől

Mi más mint, hogy elfogyott a kenyér. Próbálok mindig más félét sütni, hogy ne unja meg a családom. Unni könnyű. Sütni is. Én imádom. Mindig hálás szívvel gondolok kedvenc ...

Az Országos Kereskedelmi Szövetség isazt továbbra is azt javasolja, hogy a lakosság ne halmozzon fel otthonában feleslegesen sok élelmiszert. Ezen kívül a következő fontos tanácsokkal látták el a lakosságot:

  • necsúcsidőszakban menjünk vásárolni,
  • ha lehet, a gyereket ne vigyükmagunkkal a boltba,
  • tartsuk a biztonságos távolságot a többi vásárlóval,
  • készpénz helyett ha tehetjük,használjunk bankkártyát,
  • a friss pékárut, zöldségeket, gyümölcsöket ne fogdossuk puszta kézzel.

Az előírásokat betartva csökkentsük a járvány terjedésének kockázatát.

Sokan egyébként attól is tartanak, hogy a boltok kifogynak az élelmiszerből, ezért is kezdtek felvásárlásra. Pánikra azonban semmi ok, az OKSZ szerint a nagyobb láncok tudják kezelni a rohamot, ugyanakkor a polcok feltöltése egy kicsit tovább tarthat az európai szinten is megnövekedett kereslet miatt. A kisboltok sem aggódnak, és nem számítanak arra sem, hogy egy esetleges karantén idején be kell majd zárniuk.

„Van áru bőven, mi nyitva tartunk” - mondja nekünk Szilvi, egy IX. kerületi kisbolt tulajdonosa, megjegyezve, hogy az elmúlt hetekben nem tapasztaltak nagy hiányt semmiből.

„Előfordult, hogy az egyik nagykerben nem kaptunk valamit, de akkor átmentünk egy másikba, és ott volt”

- jegyzi meg. Szilvi azt mondja, a környékbeli lakóktól már kaptak plusz megrendeléseket, ezért volt, amiből nekik is nagyobb tételben kellett vásárolniuk. A kisbolt tulajdonosa arra számít, hogy szigorúbb intézkedés esetén is nyitva tartanak. Erre lehet következtetni más európai országok intézkedéseiből is, ahol az üzletek nagy része bezárt, de az élelmiszerboltok és gyógyszertárak továbbra is nyitva tartanak.

Online rendelésre állnak át az őstermelők

A szigorú intézkedések és korlátozások a piacokat is érintik. A termelői piacok közül néhány még nyitva tart a hétvégén, de vannak, akik online rendelésre álltak át. A Szimplakerti háztáji piac egy darabig zárva tart, cserébe viszont megosztották azoknak az őstermelőknek az elérhetőségeit, akiktől beszerezhetőek az élelmiszerek.

Mindeközben az első kerületiCzakó Termelői Piac és a kilencedik kerületiPancs - gasztroplacc is nyitva tart még ezen a hétvégén. Budapest többi piaca is várja a vásárlókat, egyelőre. A piacokon folyamatosan fertőtlenítenek, takarítanak, tájékoztatják a kereskedőket és a vásárlókat.

Nagy a forgalom az ázsiai diszkontokban

A vásárlói roham nemcsak a boltokat és piacokat, de a drogériákat is érintette. Az emberek fertőtlenítőszereket, törlőkendőket, folyékony szappant és WC papírt vásárolnak nagyobb tételben. Kézfertőtlenítőt már hetek óta nem kapni. A Rossmannban és DM-ben is üres polcokkal szembesülni:

A drogéria dolgozói nem tudták megmondani, mikorra töltődik fel az árukészlet. Ez attól is függ szerintük, hogy a vásárlási láz meddig tart ki.

Ez is érdekelhet!

Tévhitek a koronavírusról: Veszélyes kínai étteremben enni, kínai boltban vásárolni?

Érdekesség, hogy a drogériákban tapasztalható készlethiány következtében a vásárlók most azokban az ázsiai diszkontokban vásárolnak, ahol korábban pont a koronavírus miatt esett vissza a forgalom. Hiába írták ki, hogy „vietnámiak vagyunk”, kevesebb vásárló tért be hozzájuk.

„Nálunk kapható kézfertőtlenítő is, és olcsóbbak vagyunk, mint a drogériák” - mondja az egyik IX. kerületi ázsiai diszkont vietnámi eladója. Ugyan a nagyobb kiszerelésű kézfertőtlenítő már náluk is drágábban kapható (2500 forint), de a többi polc tényleg roskadozik az árutól, ami persze nem azt jelenti, hogy most őket is le kellene rohanni. A jelenlegi helyzetben tényleg azzal tehetünk a legtöbbet a vírus terjedése ellen, ha nem a legnagyobb tömegben vásárolunk, odafigyelünk egymásra, és a bolti eladókra is.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...