Koronavírus: mutatjuk a bevásárlólistát, mit érdemes otthon tartani, ha beüt krach

Sokan már hetekkel ezelőtt megrohamozták a boltokat, hogy felkészüljenek egy esetleges karanténhelyzetre. De valóban szükség van erre? És ha igen, akkor pontosan mikre?

A szakértők egyetértenek abban, hogy nem árthat, ha az embernek van odahaza olyan étele és itala, ami nem romlik gyorsan, sokáig eláll, és élelmezni tud minket akkor, ha akadályozva vagyunk abban, hogy eljussunk egy boltba. Ezt azonban nem kell túlzásba vinni, és pánikolva, a rettegéstől hajtva gyakorlatilag értelmetlenül felhalmozni óriási készleteket. A hangsúly ebben az esetben a mértékletességen van. Na, meg azon, hogy nem romlandó élelmiszereket amúgy is jó, ha tart otthon az ember, mert ki tudja, mikor lehet rá valójában szüksége.

Na de akkor miből érdemes bevásárolnunk?

A híradásokból jól látható, hogy nemcsak itthon, de a világ számos országában rohanják meg a boltokat az emberek, akik sokfelesleges dolgot is felhalmoznak, mint például arcmaszkok tömkelegét vagy palackozott vizet.

"Ez nem apokalipszis" - mondja Jason Kindrachuk, a Manitoba Egyetem mikrobiológiai részlegének vírusszakértője. Úgy fogalmazott, racionálisan kell felkészülni, és mindenkinek meg kell értenie, hogy csak annyit vásároljon be a szükséges élelmiszerekből, védekezési eszközökből és tisztítószerekből, hogy ezzel potenciálisan ne veszélyeztesse annak a lehetőségét, hogy más is ugyanúgy felkészülhessen. Ennek szellemében állított össze egy listát a Consumerreports.org, melyet a hazai viszonyoknak megfelelően egészített ki a Házipatika.

Mivel a cél, hogy minimalizáljuk a kontaktust másokkal, így érdemes olyan élelmiszereket venni, amik két-három hétig is könnyedén megőrzik szavatosságukat.

1. Tartós tejek, tejtermékek

Itt mindenképpen a tartóson van a hangsúly - dobozos tejek, gabonatejek, margarinok, ömlesztett/tubusos sajtok, füstölt sajtok, kemény sajtok, tejpor jöhet.

2. Pékáru

Tény, hogy frissen a legjobb, de jó hír, hogy fagyasztható! Szóval ha van helyed, több kiló kenyér, zsömle, kifli is mehet a mélyhűtőbe! Ami meg biztosan jó megoldás, azok a tartós, csomagolt kenyerek, extrudált kenyérpótlók. De akár süthetsz is.

3. Konzervek

Ez lehet sólet vagy töltött káposzta, tonhal, szardínia, májkrém, löncshús, de kukorica, csicseriborsó, zöldborsó, gomba, paradicsom is - inkább tápanyag szempontjából válassz!

4. Szárazáru

Minden, ami eláll, zacskózva: zabpehely, hüvelyesek (bab, lencse, felesborsó), lisztfélék, cukor, édesítők, búzadara, zsemlemorzsa, rizs, alternatív gabonák (quinoa, kuszkusz, bulgur...)

Zöldséges halas bulgur

Az egész úgy kezdődött, hogy egy baráti társasággal évek óta járunk együtt a Balatonra, és a menüt mindig előre lebeszéljük, ki mit enne-főzne. Az egyikünk felhozta, hogy idén ...

5. Kamrábavalók

Alma, tojás, burgonya, hagyma, répa, körülbelül ezek azok, amik hosszabb ideig elállnak egy spájzban, kamrában. (De citrusfélék is jöhetnek - grapefruit, pomelo, citrom, narancs is.)

6. Tészták

A jollyjoker megmentő. Tészta bármilyen formában és fajtában: durum az olasz ételekhez, de sima tojásos is jöhet a grenadírmarsba. És persze mondjuk gluténmentes is, ha arra van szükséged.

Chorizós tészta

A hideg ellen én általában ezzel a paradicsomos, chorizo kolbászos tésztával támadok, egy kis chilivel megbolondítva. Kolbászból mindenképp puhábbat, lágyabbat válasszunk, nehogy túl ...

7. Fagyasztható hús és zöldség

Húslevesbe való aprólék, de csirke-, sertés-, pulyka- és marhahús illetve hal is mehet a fagyóba. Ugyanez a mirelit zöldségfélékre is igaz, mert a friss zöldség ilyenkor hiányozni fog! (A félkész fagyasztott ételek is jól jöhetnek, bár nem pártoljuk őket, ilyen pl. a cordon bleu, sült krumpli, rántott sajt stb.)

8. Olaj, zsír, ecet

Zsiradékra a főzéshez tuti szükséged lesz, és el is áll sokáig, de ecetet sem árthat venni, mert természetes tisztítószernek sem utolsó, és olcsó is!

9. Élvezeti cikkek (csoki, keksz, kávé, tea, müzli)

Ha nem bírnátok édesség nélkül, mindent lehet, de azért nem muszáj sokat nassolni! Tea meg kávé viszont jó, ha van.

Granola házilag

A bolti granolákkal az a baj, hogy legtöbbször tele van cukorral, ezzel szemben a házilag készített verziónál mi tudjuk szabályozni, hogy mennyit adunk hozzá. Mert azért kell bele, hogy ...

10. Gyógyszerek

Vitaminok és alap gyógyszerek,lázmérő, fájdalom- és lázcsillapítók és minden (esetlegesen vényes gyógyszer), amit személy szerint ti szedtek. Gondoljatok időben kiváltásukra, beszerzésükre.

+1. Kozmetikumok

WC-papír, fogkrém, szappan, sampon. Ezek fontosak lehetnek, a hajzselé meg a lakk talán várhat.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...