Koronavírus: Milyen anyagból készítsük az arcmaszkunkat? Itt a válasz!

Egy friss kutatásból kiderült, melyek a legjobb anyagok az otthoni maszkok gyártásához.

Mivel egyre kevesebb maszk kapható a boltokban, vagy éppenséggel csak aranyáron lehet beszerezni őket, egyre többen választják azt a lehetőséget, hogy otthon, saját kezűleg készítik el. Szerencsére milliónyi videó van arról, hogyan kell megcsinálni, a legegyszerűbbtől egészen a legbonyolultabbakig, arról azonban, hogy milyen anyagból készítsük el, kevés szó esett eddig.

Egy friss kutatásban most arra keresték a választ, milyen anyagok nyújtanak nagyobb védelmet, és milyenekből érdemes ilyen maszkokat készíteni – írja a Science Alert.

Az Argonne Nemzeti Laboratórium és a Chicagói Egyetem közös kutatása arra kereste a választ, hogy milyen anyagoknak van a legjobb mechanikai és elektrosztatikus szűrési tulajdonságuk.

Az eredmény annyira nem meglepő: az a legjobb megoldás, ha valaki többfajta anyagot használ rétegesen.

Persze fontos kiemelni, hogy ha rosszul helyezzük fel a maszkunkat, akkor ugyanúgy hatástalan marad.

A kutatók szerint a különböző rétegből álló maszkok azért lehetnek a leghatékonyabbak, mert kombinálják a mechanikai és elektrosztatikus védelmet. A szakértők egyébként olyan teljesen hétköznapi anyagokat vizsgáltak meg, mint a pamut, selyem, sifon, flanel, különféle szintetikus anyagok, valamint ezek kombinációi.

A magas szálszámú pamut volt a leghatékonyabb a fizikai védekezésben, elektrosztatikus szűrésben azonban már a poliészter volt a nyerő.

A leghatékonyabb azonban tényleg az, ha különböző anyagokat egymásra rétegez az ember.

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...