Így szokjunk le a körömrágásról egy szakember szerint

Aki már gyerekként is rágta a körmét, biztosan sokszor leszidták miatta, hiszen ez egy „visszataszító” és egészségtelen szokás. Arra vonatkozóan viszont valószínűleg már nem adtak iránymutatást, hogy hogyan lehetne abbahagyni – ha a „csak szimplán ne rágd” nem működik.

Életkortól függetlenül a körömrágást nehéz – de nem lehetetlen – abbahagyni. A legjobb stratégiákat és tippeket most két viselkedési szakértő osztotta meg: elmagyarázzák, hogy miért rágjuk a körmünket, ahogy azt is, mi kell ahhoz, hogy abbahagyjuk.

Miért rágjuk a körmünket?

Annak érdekében, hogy rájöjjünk a befejezés módjára, először azt kell feltárnunk, miért alakult ki egyáltalán ez a rossz szokásunk. Hong Yin, MD klinikai pszichiáter és a milwaukee-i New Frontiers Psychiatry tulajdonosa szerint az olyan viselkedések, mint a körömrágás, gyakran a stresszre és/vagy a szorongásra adott válaszok. Tehát részben ezzel engedjük ki a felesleges gőzt. Az ehhez hasonló ismétlődő fizikai tevékenységek kétségtelenül elvonhatják a figyelmet a stresszről vagy a szorongásról, de Dr. Yin szerint nem ezek a legegészségesebb vagy leghatékonyabb módszerek a megküzdésre.

Így szokjunk le a körömrágásról egy szakember szerint

Hasonlóképpen, a körömrágás gyakran kényszeres szokás, amit az emberek azért tesznek, hogy csökkentsék a testükben felgyülemlett mély feszültséget – magyarázza Christine Gibson, MD, a Calgaryi Egyetem traumára és stresszre szakosodott családorvosa, aki egyben pszichoterapeuta. Hozzáteszi, hogy számos stresszforrást tudatalatti szinten tartunk, de ilyen formában megjelenhetnek.

A körömrágás általában nem olyan dolog, amire az emberek tudatosan gondolnak, inkább csak néha egyszerűen észreveszik, hogy csinálják. Ha viszont a szokás egyszer elkezdődik, nehéz abbahagyni. Ennek oka, hogy a szervezetnek szüksége van valamire, amivel feloldhatja a feszültséget – és ha találunk egy ilyen módszert, akkor nehéz azt átirányítani, amíg nem fedezünk fel egy hatékonyabbat.

Hogyan hagyjuk abba a körömrágást?

Először is fontos tudatosítani, hogy a szokás megszakítása nem könnyű dolog. Egy másik fontos dolog: nincs mindenkire érvényes képlet, ami működik. Érdemes tehát több úttal kísérletezni, hogy megtaláljuk a megfelelőt. Tartsuk szem előtt azt is, hogy ez általában egy folyamat – nem valami, ami egyik napról a másikra történik.

Forrásunk volt.


Még több egészségcikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...