Így ehetsz környezetbarát módon, ha nem mondanál le a húsról

Úgy tűnhet, hogy a környezettudatos étrend alapja a minél kevesebb húsfogyasztás – akkor sem kell azonban lemondanod a bolygóbarát étkezésről, ha nem akarod radikálisan csökkenteni a húsevést.

Egyre több a vegán és vegetáriánus étrendet követők száma, már nemcsak egészségügyi és morális okokból, de a környezettudatosság miatt is egyre többen váltanak húsmentes életre. A kutatások azt mutatják, hogy jelenlegi élelmezési rendszerünk nagymértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, ezért ha valaki tenne valamit a bolygóért, az étrendje megváltoztatásával is kezdheti. Más kutatások bizonyították már, hogy a húsban szegény étkezés például a bolygónak és az egészségnek is jót tesz. De mennyire kell valójában lemondani a húsról ahhoz, hogy környezettudatosan egyél?

Így ehetsz környezetbarát módon úgy is, ha nem akarsz lemondani a húsról

A Johns Hopkins Egyetem egy kutatása azt találta, hogy a fenntartható étkezéshez édeskevés a hús teljes elhagyása – valójában van egy kiegyensúlyozottabb megközelítés is, mint a vegetáriánus étrend. A tanulmány megállapította, hogy a „flexitáriánus” étrend valójában fenntarthatóbb étkezési megoldás, mint a teljes vegetáriánus táplálkozás.

Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy az ember – minden nap egy étkezéshez eszik húst, a másik kettőben pedig vegán módján étkezik, tehát nem eszik állati eredetű élelmiszereket. A tanulmány szerint ez főként azért van így, mert a tej- és tojástermelés is nagy hatással van a környezetre, és a vegetáriánussá váláshoz jellemzően mindkettő fogyasztásának növelése szükséges.

Szakértők szerint a fenntarthatóság szempontjából és a hosszú, egészséges élet szempontjából legjobb étrend egy és ugyanaz – ez nagyrészt, de nem kizárólag növényi alapú étkezést jelent.

Vegán bolognai

Sokféle megoldás van arra a neten, hogy a bolognai szószt vegánosítsa az ember, de ha engem kérdeztek, a füstölt tofus az igazi. Ezzel lehet ugyanis leginkább megidézni a hús gazdag és ...

Vegán mac and cheese

Az év elején egy gyors, de annál finomabb vegán recepttel is jelentkezünk. Nagy kedvencünk a sajtos makaróni, ami a tökéletes téli “comfort food”, viszont sajnos nem sorolható a ...

Csicseripörkölt

Íme a mi ultimate csicseriprököltünk! Ha vegán vagy, ha nem, ha unod a húst, ha nem, érdemes kipróbálni, mert nagyszerű fehérjeforrás, az íze pedig csodálatos! Akárcsak egy jó ...

A húsfogyasztásunk csökkentése mellett a szénhidrátokról van még értelme beszélni, ha a környezettudatos étrendre gondolunk. A szénhidrátokkal alapvetően nincs probléma, csak azokkal, amelyek a nyugati étrend alapjait képezik. Ezek a feldolgozott, egyszerű szénhidrátok se nem egészségesek, se nem tesznek jót a bolygónak: nagy részben miattuk több élelmiszert termelünk és fogyasztunk, mint valaha, de nagyon kevés tápanyagdús ételt eszünk, és kimerítjük természeti erőforrásainkat az étrendünk miatt.

A lényeg tehát az, hogy a bolygóbarát étrend érdekében nem kell kiiktatnunk teljesen a húst – csak vegyünk vissza belőle, figyeljünk a feldolgozott élelmiszerek arányaira, és kezdjünk növényi alapú étrenden gondolkodni.

Forrásunk volt.


Még több egészséggel kapcsolatos tartalom:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...