Így ehetsz környezetbarát módon, ha nem mondanál le a húsról

Úgy tűnhet, hogy a környezettudatos étrend alapja a minél kevesebb húsfogyasztás – akkor sem kell azonban lemondanod a bolygóbarát étkezésről, ha nem akarod radikálisan csökkenteni a húsevést.

Egyre több a vegán és vegetáriánus étrendet követők száma, már nemcsak egészségügyi és morális okokból, de a környezettudatosság miatt is egyre többen váltanak húsmentes életre. A kutatások azt mutatják, hogy jelenlegi élelmezési rendszerünk nagymértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, ezért ha valaki tenne valamit a bolygóért, az étrendje megváltoztatásával is kezdheti. Más kutatások bizonyították már, hogy a húsban szegény étkezés például a bolygónak és az egészségnek is jót tesz. De mennyire kell valójában lemondani a húsról ahhoz, hogy környezettudatosan egyél?

Így ehetsz környezetbarát módon úgy is, ha nem akarsz lemondani a húsról

A Johns Hopkins Egyetem egy kutatása azt találta, hogy a fenntartható étkezéshez édeskevés a hús teljes elhagyása – valójában van egy kiegyensúlyozottabb megközelítés is, mint a vegetáriánus étrend. A tanulmány megállapította, hogy a „flexitáriánus” étrend valójában fenntarthatóbb étkezési megoldás, mint a teljes vegetáriánus táplálkozás.

Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy az ember – minden nap egy étkezéshez eszik húst, a másik kettőben pedig vegán módján étkezik, tehát nem eszik állati eredetű élelmiszereket. A tanulmány szerint ez főként azért van így, mert a tej- és tojástermelés is nagy hatással van a környezetre, és a vegetáriánussá váláshoz jellemzően mindkettő fogyasztásának növelése szükséges.

Szakértők szerint a fenntarthatóság szempontjából és a hosszú, egészséges élet szempontjából legjobb étrend egy és ugyanaz – ez nagyrészt, de nem kizárólag növényi alapú étkezést jelent.

Vegán bolognai

Sokféle megoldás van arra a neten, hogy a bolognai szószt vegánosítsa az ember, de ha engem kérdeztek, a füstölt tofus az igazi. Ezzel lehet ugyanis leginkább megidézni a hús gazdag és ...

Vegán mac and cheese

Az év elején egy gyors, de annál finomabb vegán recepttel is jelentkezünk. Nagy kedvencünk a sajtos makaróni, ami a tökéletes téli “comfort food”, viszont sajnos nem sorolható a ...

Csicseripörkölt

Íme a mi ultimate csicseriprököltünk! Ha vegán vagy, ha nem, ha unod a húst, ha nem, érdemes kipróbálni, mert nagyszerű fehérjeforrás, az íze pedig csodálatos! Akárcsak egy jó ...

A húsfogyasztásunk csökkentése mellett a szénhidrátokról van még értelme beszélni, ha a környezettudatos étrendre gondolunk. A szénhidrátokkal alapvetően nincs probléma, csak azokkal, amelyek a nyugati étrend alapjait képezik. Ezek a feldolgozott, egyszerű szénhidrátok se nem egészségesek, se nem tesznek jót a bolygónak: nagy részben miattuk több élelmiszert termelünk és fogyasztunk, mint valaha, de nagyon kevés tápanyagdús ételt eszünk, és kimerítjük természeti erőforrásainkat az étrendünk miatt.

A lényeg tehát az, hogy a bolygóbarát étrend érdekében nem kell kiiktatnunk teljesen a húst – csak vegyünk vissza belőle, figyeljünk a feldolgozott élelmiszerek arányaira, és kezdjünk növényi alapú étrenden gondolkodni.

Forrásunk volt.


Még több egészséggel kapcsolatos tartalom:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...