Rossz hír az édességekről – Ez segíthet leszokni a nassolásról

Azzal nem árulunk el újat, hogy az édességek nem a legegészségesebb élelmiszerek a világon – azzal viszont talán, hogy a környezetnek is nagyon rosszat teszel vele, ha rendszeresen fogyasztod őket.

Ha szükséged van még egy okra, hogy minimalizáld (nyilván ne elhagyd – azért maradjunk a realitások talaján!) az édességfogyasztásodat, akkor ez az: egy friss jelentés szerint az előállításuk súlyos terhet ró a környezetre.

Talán ez mindenkit jobban motivál arra, hogy kevesebbet nassoljon.

Sok szó esik arról, hogy az egyén hogyan tudja csökkenteni a szénlábnyomát, a friss kutatás szerint pedig többek között az étkezésével: azzal, hogy kevesebb feldolgozott húst, péksüteményt, és igen, édességet eszik. A Dél-Ausztrál Egyetem kutatója 20 korábbi tanulmányt elemzett a témában, és megállapította, hogy az édességek fogyasztásának is óriási a szénlábnyoma a többi ételhez képest.

Egy 2020-as elemzés kimutatta, hogy egy átlagos ausztrál 19,7 kilogramm széndioxid-kibocsátásért felelős naponta csak az étrendje miatt. A kutatók megjegyezték, hogy az ausztrál dietetikai ajánlások nem veszik figyelembe az ételek környezeti hatását, és ezt sürgősen frissíteni kellene.

A meglévő rendszer csak a szokásos tanácsokat adja: gyümölcsök és zöldségek, gabonafélék, sovány húsok, halak, tojás, diófélék, magvak, hüvelyesek, tej, sajt, joghurt és ezek alternatívái fogyasztandók. Ezek az összes élelmiszerhez köthető üvegházhatású-gázkibocsátás 67-73 százalékáért felelnek az országban.

Az olyan nem alapvető élelmiszerek, mint az édességek például, 27-33 százalékos kibocsátást produkálnak. Bár ez alacsonyabb, mint az alapélelmiszereknél, egyrészt valamit nyilván ennie kell az embernek, másrészt az ausztrálok arányaiban rengeteg édességet fogyasztanak, így jobban hozzájárulnak a károsanyag-kibocsátásokhoz. A diszkrecionális élelmiszerek termőföldje, vízhiánya és ökológiai lábnyoma nagyobb.

A hústenyésztés folyamata üvegházhatású gázokat is bocsát ki, bár vízlábnyoma alacsonyabb a tejtermékekhez, gabonafélékhez, gabonákhoz, gyümölcsökhöz és zöldségekhez képest. A rendszeres édességfogyasztással tehát te is hozzájárulsz ahhoz, hogy több termőterületet kelljen felhasználni, több vizet kelljen elpazarolni, és megnöveled vele a szénlábnyomodat is.

Forrásunk volt.


Ezeket is olvasd el!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...