Szigorítás: három alapanyagot is kitiltanak a sulimenzákról

Több alapanyagot is kormányrendeletben tiltanak ki mostantól a sulis, ovis és bölcsődei menzákról.

Szigorítanak a közétkeztetés szabályain, és a vonatkozó kormányrendelet módosításával kitiltják az iskolai, óvodai és bölcsődei menzákról a földimogyorót, a dióféléket, a szezámmagot illetve az ezekből készült termékeket, ételeket - írja a Telex.

Szigorítás: három alapanyagot is kitiltanak a sulimenzákról

A Magyar Közlönyben megjelent szigorítás oka, hogy a legfőbb ételallergiát és ételintoleranciát okozó alapanyagok kitiltásával minimalizálni tudják az esetleges anafilaxiás reakciók esélyét.

A 37/2014. (IV. 30.) Emmi-rendelet 14. § (1) bekezdése a következő l) ponttal egészül ki: (Közétkeztetésben a következő élelmiszereket nem lehet felhasználni:) „l) az 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet II. Mellékletében felsorolt allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek közül a földimogyorót, a dióféléket, a szezámmagot és a belőlük készült termékeket.

Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület (AAE) szóvivője, Janklovics Natasa úgy véli, ezáltal kiemelt biztonságban lesznek mind az érintett, mind a még nem diagnosztizált ételallergiás gyermekek, ami a pedagógusoknak és a szülőknek is nagy könnyebbség lesz.

A rendelet 2025. február 9-én lép majd hatályba.

Forrásunk volt.


Friss híreinkből:

Legújabb receptek

Almakompót cukormentesen

Az almakompótot az év minden napján tudnánk enni, de a téli ünnepi időszakban kimondottan jól párosítható a sült kacsával, vagy más ünnepi ételekkel is. Ősszel készíthetjük ...

Vaníliakrémes máktorta

Ez a torta pl. az ünnepi asztalon is megállja majd a helyét. A kevert tésztába került pl. egy kevés előzőleg megpörkölt mák, mert a mákos bejgli mellett szeretem egy-egy süteményben is ...

Címlapról ajánljuk

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...