Attól, mert egy alapanyagot elsősorban köretként használunk, nincs kizárva, hogy ne vethetnénk be más módokon is a konyhában. Gyakran ugyanis simán alkalmasak erre a nagyobb szerepre is, megállják a helyüket főételként, ha megadjuk nekik rá a lehetőséget. Az alábbi listában sorakoznak azok az alapanyagok, amelyekkel így bánhatunk, természetesen receptötletekkel együtt.
Nézd meg az alapanyagokat, a képekért kattints a galériára!
3 „köretalapanyag”, amiből főétel is készülhet
Kukoricadara – pizzaként
A sűrűre főzött polentát/puliszkát nemcsak húsos raguk mellett kínálhatjuk fel, hanem egy olajos tepsibe öntve és ott laposra egyengetve lepény vagy pizza gyanánt is elkészíthetjük. Kenjünk rá tetszőleges szószt (paradicsomos, pestós, sült zöldséges), szórjunk rá sajtot és kedvünk szerint ízes feltéteket. A lepény alja és széle kellemesen ropogós lesz, ráadásul gyorsabban el is készül, mint a kelt tésztás verzió.
Tortillalap – leves
A mexikói konyhában gyakori szereplő a tortillachips, a lisztes/kukoricás lepényekből felvágott és ropogósra sütött háromszögek pedig már a világ többi részén is nagy népszerűségnek örvendenek. Tradicionálisan leves is készülhet vele: egy fűszeres, paradicsomos, laktató fogás ez, ami új szintre emeli az amúgy csak sajtszószba mártogatott chipset.
Bulgur – köfte
Dundi kis fasírtok formálódnak a török konyhákban, és nem csak húsból – a vegetáriánus köfte alapját puhára főzött bulgur adja. Isteni kis recept ez, fűszeres paradicsomszósszal és hűsítő joghurttal kerül a tányérokra, teljesen elfeledtetve korábbi, köretként leélt életét.
Íme néhány ízes recept, amit érdemes kipróbálni:
Polenta pizza
A Nosalty HÚSBAVÁGÓ! receptversenyünk első három helyezettjének receptjeit videóban is elkészítettük. Júniusi kampányunkban húsmentes világnap helyett húsmentes hetet tartottunk, ez ...
Mexikói zöldségleves tortillával és tequilával
Eredetileg egy egyszerű reteklevest akartam készíteni, de aztán mivel a mélyhűtőben mexikói salátakeverékre bukkantam, megváltozott a terv.
Fellah köfte, a török vega bulgurgolyók
A köfte a Balkán, valamint a Közel- és Közép-Kelet húsgolyója, melynek elkészítése régiónként más és más, így számos féle-fajta köfterecepttel találkozhatunk utazásaink során, ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További kreatív ötletek a változatos főzéshez: