Korbácsolás, ételszentelés, vízbehányás – Régi magyar húsvéti hagyományaink

Tudod mi az a kókonya, kik subrikálnak és mikor sibálnak? Dédszüleink idejében még nem csokitojással és szagos kölnivel ünnepelték a húsvétot.

A húsvét az ünnepet megelőző 40 napos böjti időszakra utal, amikor nem ettek húst az emberek. A böjt Nagyszombat estéjén véget ért, és megkezdődött a húsvét.

1935, Budapest XII. a Tóth Lőrinc utca 14. udvara

Húsvéti szent három nap

Nagycsütörtökön, nagypénteken és nagyszombaton, vagyis a húsvéti szent három napon a keresztények nemcsak lélekben, hanem különböző rituálékkal is készültek és készülnek ma is a húsvétra. Nagycsütörtökön a harangok Rómába mentek, azaz 3 napra elhallgattak, de régen ezen a napon sok helyen szokás volt a nagycsütörtöki lábmosás az alázatra való emlékezés jegyében. Következő nap, nagypénteken a mise után a ruháitól megfosztott Jézus kereszthalálát szimbolizálva megtörténik az oltárfosztás: az oltárt lecsupaszítják, egyedül a gyertyatartók maradnak, a keresztet pedig letakarják. A népi babona úgy tartja, hogy aki ezen a napon napfelkelte előtt megfürdik, nem lesz beteg.

A nagyszombati tűzgyújtás a feltámadást jelképezi, az új fény, a remény, Jézus eljövetelét: régen a hamut szétszórták a ház körül, valamint a földeken, vagy eltették, és gyógyításra használták.Amikor nagyszombaton újra megszólaltak a harangok, az első harangszóra nem egy háznál kiszaladtak a fákhoz, és megrázták őket, hiszen a babona szerint így nem kellett attól tartani, hogy férges lesz az új termés.Egyes források szerint a tűzgyújtás valójában az Ostara, ősi germán istennőhöz, és az őt ünneplő tavaszköszöntő hagyományokhoz kapcsolódik.

1976, Porcsalma, Húsvéti ételszentelésre várakozók

Ételszentelés

A keresztények húsvétvasárnap szenteltették meg a misén a húsvéti ételeket, régies elnevezéssel a kókonyákat.A vasárnap délelőtti misére a hívek konyharuhával letakart kosárra érkeztek, amiben tojás, sonka, kalács, bárányhús, só, torma és bor is volt.Az asszonyok a mise után hazavitték a szentelményeket, amiknek természetfeletti erőt tulajdonítottak.

Receptajánló:

Húsvéti sonka

A tökéletes húsvéti sonka egyáltalán nem bonyolult, két dolog kell hozzá: kiváló minőségű kötözött sonka, és kb. két nap. Ez egy alaprecept, a fűszereket lehet benne variálni, de ...

A megszentelt kalács morzsáját a tyúkok közt szórták szét, hogy bőséges legyen a tojás, de az sem volt ritka, hogy a gabonaföldeken terítették szét kereszt alakban a verebek ellen. A megáldott sonkát a gyümölcsfára akasztották, hogy bőséges legyen a termés, a tojást pedig a szerelmesek, a családtagok együtt ették meg, hogy a nehéz időkben emlékezzenek arra, kivel osztoztak az ételen, azaz az élet szimbólumán.

Locsolkodás

A locsolkodás valójában az ősi termékenységvarázsló rítusok szelídített változata. Régen a húsvéthétfőt vízbehányó hétfőnek is nevezték, amikor a legények nem aprózták el a locsolást: egész vödör kútvízzel öntötték le a lányokat, jellemzően több körben. Máshol a fiúk már vasárnap begyűjtötték a tojásokat a lányos házaktól, másnap, a reggeli után aztán a tojáshéjat annak a lánynak az ablaka alá szórták, akire haragudtak, majd indultak locsolni.

A locsolásért cserébe tojás járt, de lényeges momentum, hogy a lányok régen nem maradtak adósok: kedden következett a hölgyválasz, a lányok locsolták meg a legényeket. A locsolás eredetét a kereszténység a megkeresztelkedéshez fűzi, és ahhoz a bibliai történethez, amikor a Jézus feltámadását hirdető asszonyokat locsolással akarták elhallgattatni.

Munkácsy Mihály: Húsvéti locsolás

Korbácsolás

A korbácsolás főként a Dunántúlon volt ismert népszokás. Húsvéthétfőn a fiúk sibával, négyszögletű, fűzfavesszőből font korbáccsal csapkodták meg a lányokat, máshol hagyományos korbácsra hasonlító változatokkal suhintottak oda, miközben néhány soros, termékenységet erősítő, betegségűző mondókákat szavaltak. Nemcsak a legényeknek, hanem a kisebbeknek is volt korbácsuk, amit a nagyapjuk, vagy az apjuk font nekik. A lányok a sibát szalaggal díszítették, tojást, és az idősebbeknek bort adtak. Itt sem maradt el a revans, suprikálás formájában: a locsoló fiúkat a lányok is megkorbácsolták.

Keléses ne légyBolhásos ne légyEsztendőre még frissebb légy!

Komatál küldés

A komatál küldésnek régen nagy hagyománya volt, és nemcsak húsvétkor, hanem szülést követően is küldtek komatálat egymásnak az emberek. Húsvéthétfőjén és fehér vasárnap, azaz húsvétvasárnapja utáni vasárnap kerítettek sort a komatál küldésre. Azok a legények, akik farsang idején táncolni vitték a lányokat, ha viszonzásra talált az érdeklődésük, számíthattak a tojással megpakolt komatálra, amit vagy személyesen, vagy küldöttel juttattak el a fiúknak.

Zsolnay komatál

Ezeket olvastad már?

via és via és via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...