Koplalás, virtuális valóság és kihalt állatok húsa - 2018 bizarr kajatrendjei a brit Bompas & Parr művészduótól

A brit Bompas & Parr food designer duó egy izgalmas előrejelzést tett közzé azzal kapcsolatban, merre tart az étkezési kultúránk.

A brit Bompas & Parr food designer stúdió egy izgalmas előrejelzést tett közzé azzal kapcsolatban, merre tart az étkezési kultúránk - írja a Dezeen. Az Imminent Future of Food(Az ételek küszöbön álló jövője) címen publikált összefoglaló a duó első ilyen kísérlete.

Az év elején számtalan kutatást publikálnak, és sok ezek közül az előttünk álló 365 nap gasztronómiai trendjeit próbálja valószínűsíteni. Ezek a vizsgálatok nagyrészt már jelenlévő tendenciák erősödését, illetve gyengülését állapítják meg- az amerikai National Restaurant Association felmérését mi is bemutattuk. Az extravagáns brit duó ezzel szemben nem csupán leírni akarja azt, merre tart viszonylag pontosan megjósolhatóan a gasztronómia világa, hanem kreatív módon alakítani is kívánja azt. Szándékuk szerint inspirálni is szeretnék azokat, akik felelősek azért, milyen új jelenségek jelennek meg a gasztropiacon.

ÁLOMBELI VACSORAPARTI

A Bompas & Parr stúdió álombeli vacsorapartikat lát megvalósulni 2018-ban, ahol a résztvevők azt hívnak meg a buliba, akit csak szeretnének. A vágyott vendégeket ( legyen az Donald Trump vagy Sade márki) színészek személyesítik meg, akiket diszkrét fülhallgatók segítségével egy mesterséges intelligencia instruál, mit mondjanak, illetve tegyenek a vacsora alkalmával. A mesterséges intelligencia az online térben keringő információk segítségével dolgozza ki a híres embereket megszemélyesítő színészek viselkedését és szavait.

A BÖJT AZ ÚJ LAKOMA

2017-ben megkérdőjeleződött a "clean eating" jelensége. Sokan problematikusnak tartják a "tiszta táplálkozást", éppen azért, mert az étkezés szigorú kontroll alatt tartása könnyen kényszeres viselkedéssé változhat, ráadásul, azok, akik nagyon egészségesen akarnak étkezni, sok esetben kevés létfontosságú táplálékot vesznek magukhoz. A Bompas & Parr stúdió szerint a tudatos táplálkozásnak egy új, noha sokezer éves múltra visszatekintő módja van terjedőben: a pár napos böjt, vagyis az étkezés mellőzése. Ez a tendencia szerintük új piacot fog teremteni. Lesznek, akik olyan partikat szerveznek, ahol speciális ételeket szolgálnak fel azoknak, akik közösen fejezik be a koplalást.

ÁZSIA HELYETT AFRIKA

2016 és 2020 között Afrika lesz a világ második leggyorsabban fejlődő régiója. A Bompas & Parr stúdió szerint ez a kontinens fogja a jövőben olyan intenzíven befolyásolni a nyugati étkezési kultúrát, ahogyan azt eddig Ázsia tette. Afrika az a kontinens, amelynek kulináris kultúráját eddig a legkevésbé aknázták ki gazdaságilag a mindig újdonságra éhes nyugati világban. A fekete kontinens gazdasági potenciáljának növekedésével azonban a figyelem is az eddig nagyrészt ismeretlen afrikai gasztronómiára fogja irányítani a figyelmet.

VACSORA ÉS ALVÁS

Az alvás és az étkezés kapcsolata régóta kutatott kérdés, de a brit food designerek úgy gondolják, 2018 lesz az az év, amikor a szakemberek elkezdenek olyan ételeket kifejleszteni, amelyek elősegítik a pihentető alvást. "Bizonyos mértékig ez a trend a meglévő tudományos felismerésekre épít. Az újítás végső soron az , hogy az alvást mint célt egy eddig nem ismert módon kommercializálja."

VACSORA A VIRTUÁLIS VALÓSÁGBAN

A virtuális valóság jelenlegi tapasztalatai alapvetően magányosak. Felveszünk egy még bizarrnak ható szemüveget, és egyedül merülünk el egy mesterségesen konstruált világban. A Bompas & Parr stúdió szerint azonban ez a technológia lehetővé teheti azt is, hogy közösen vacsorázzunk azokkal, akikkel valójában nem is vagyunk egy szobában. Szerintük ezt az élmény létrehozásához szükséges szerkezetek egyre kisebbé válása teszi majd lehetővé.

A GMO TECHNOLÓGIA KREATÍV HASZNÁLATA

Egyre több kutatást végeznek az utóbbi években a genetikailag módosított élelmiszerekkel kapcsolatban. Ezek potenciálisan lehetővé teszik azt is, hogy designerek a saját kreatív tervezési folyamatuk részévé tegyék a GMO-eljárásokat.

2018-ban a brit food stylistok szerint az is lehetséges lesz, hogy megkóstoljuk kihalt állatok húsát vagy akár mesterségesen előállított emberhúst szúrjunk a villánkra.

A genetikailag módosított élelmiszerek egészen szélsőséges változásokat hozhatnak magukkal. Könnyen lehet hogy a jövőben nem gyártani fogunk több hozzávalóból ételeket, hanem eleve összetett ízű ételeket fogunk termelni. A genetikai tervezés nem várt etikai problémákhoz is vezethet.

VACSI NÁLAM!

Az Uber és az Airbnb sikeréből kiindulva a Bompas & Parr stúdió úgy véli, eljött az ideje annak, hogy egy vacsoraparti olyan szolgáltatás legyen, amit te magad is piacra dobhatsz. Az éttermek így a magánszolgáltatókkal kell, hogy konkuráljanak. A Magyarországon 2015-ben indult egyedülálló, Yummber nevű alkalmazás nagyon hasonló szolgáltatást kínált a hazai közönségnek, mint amiről a brit designerek álmodoznak. A felhasználó applikációja segítségével tájékozódhatott arról, melyik közeli lakás konyháján fő éppen valami finomság, amiből neki is jut - természetesen nem ingyen. A Kalmár Péter által alapított startup részint az érdeklődés hiánya, részint a menedzsment problematikus működése miatt mindössze 20 hónapot ért meg. A sztorit az alapító maga is elmeséli itt, igen plasztikusan.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

2018 legmenőbb modern konyhabútortrendjei. Neked melyik jön be?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...