A laktózérzékeny barátaim miatt tanultam meg egy új alapanyaggal sütni

Sütni mindig másoknak szerettem igazán, az élmény nagy része maga a megosztás volt. Persze ez nem mindig volt könnyű, főleg a különböző ételérzékeny barátok mellett. A laktózosok problémáját végül egy sokszínű alapanyaggal tudtam megoldani, ez a kókusztej konzerv.

Amikor a barátaimnak sütök, nem szeretem, ha akár csak egy ember is a társaságban nem tudja megkóstolni az édességet, mert valamilyen ételérzékenysége van. És lássuk be, amikor egy sütemény legfőbb hozzávalói szinte csak laktózt és gutént tartalmazó dolgok, a cukrász feladata nem éppen a legegyszerűbb. A liszt részét a dolognak viszonylag könnyen meg tudtam oldani, azonban a különböző növényi margarinok valahogy sosem adták vissza ugyanazt az élményt, ami nagy része egy házi süteménynek. És itt jött a képbe a konzerv kókusztej.

A laktózérzékeny barátaim miatt tanultam meg egy új alapanyaggal sütni

Miért jó helyettesítő?

Nyilván a legelső szempont a laktózmentesség volt, ezért kezdtem el kísérletezni a konzervvel. Fontos megjegyezni, hogy a dobozos, italként árult kókusztejek teljesen más kategóriába esnek, hígabbak és nem olyan zsírosak, ezekkel ezért nem is próbálkoztam.

Hiszen a konzerv nagy előnye, hogy sűrű, zsíros, enyhén édes és kellemes kókuszaromája van.

Zsírtartalma miatt egyszerre helyettesítheti a vajat és a tejet is, így két alapanyagot letudhatunk vele. A kókusz íz pedig nem olyan erőteljes, hogy átvegye az irányítást az egész desszert felett, viszont természetes édessége lehetővé teszi, hogy kevesebb cukorral dolgozzunk.

Azért is nagyon szeretem, mert nem lehet vele száraz süteményt sütni, minden piskóta omlós lesz tőle. Ez néha ugyan túlzott morzsolódáshoz vezet, de az azért mégsem a világvége (egy fullasztó süteménynél mindenképpen jobb).

Flan, a latin-amerikai krémdesszert

A crème caramel világszerte népszerű és rengeteg variációban létezik. Bár a legtöbben Franciaországhoz kötjük, valójában a spanyoloknál, a portugáloknál és egykori gyarmataikon ...

Fullos kávés pohárkrém

Ebbe a luxus pohárdesszertbe mindent belepakoltunk, ami egy jó kávézás sajátja: finom erős feketekávét, egy adag étcsokoládét, némi cantuccinit, és egy kevés amarettót - utóbbit ...

Mi készülhet belőle?

Én általában sütemények tésztájába teszem tej, vaj és tejszín helyett. Főztem már belőle „pudingot” is, tojással és ugyanolyan szépen besűrűsödött, mintha tehéntejjel csináltam volna.

Vannak olyan vegán receptek, amelyekben még tojás sincsen, csupán a kókusztej, kevés cukor és valamilyen liszt: ennyiből áll össze a meglepően ízletes és omlós piskóta.

Mire figyeljünk vele?

Eleinte elég szabadelvűen használtam különböző receptekben a kókusztejet, több-kevesebb sikerrel. Hatalmas kudarc persze sosem lett a kísérletezésből, de tanultam pár hasznos dolgot.

Érdemes azzal számolni, hogy a kókusztejjel bekevert masszák elsőre nagyon hígnak tűnnek majd. Ettől nem szabad megijedni: a sütőben minden helyrejön majd, és a piskóta felveszi végleges állagát.

Feltűnhet még, hogy kissé sápadtabb a tészta, nincsen túl sok színe. Ezt nyilván a tojás és a vaj hiánya okozza: ezek adják általában a sütemények szép, sárgás árnyalatát. Sokat nem tudunk ezen javítani, esetleg kívülről tudjuk majd feldobni a látványt egy leves gyümölccsel, más ehető dekorációval.

Currys-kókusztejes karfiolkrémleves

Ezt a levest az ünnepek utánra ajánljuk, hiszen a kissé fűszeres, de könnyed krémlevesek ilyenkor igazán szív-, lélek- és pocakmelengetőek. Egy bekuckózós, jéghideg napon ideális ...

A süteményeken túl

Ez a teljesen új világ egészen magával ragadott: elgondolkoztam, hogy a süteményeken túl vajon más ételekben is lehetne-e ugyanúgy használni a konzervet? A megoldások sora szinte végtelen, de íme, néhány ötlet:

Tiramisu alaprecept

A tiramisu Olaszország egyik legegyszerűbb és legfinomabb desszertje. Sűrű, gazdag mascarponés krém piskótadarabokkal rétegezve és rumos fekete kávéval megspékelve - nincs mit ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Okos megoldások a konyhába:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...