Kiderült, miért nincs bontófül néhány konzervdobozon

A konzerven található bontófül igencsak megkönnyíti a mindennapokat, ezért is értetettelen kissé, miért nincs minden terméken. A válasz azonban igencsak egyszerű.

A konzerveken található bontófül története 1959-re nyúlik vissza, amikor is egy Ermal Fraze nevű amerikai mérnök azzal szembesült egy piknikezésen, hogy barátai közül senki nem hozott magával konzervnyitót. Ekkor határozta el, hogy kitalál valamit, amivel kiküszöbölheti ezt a problémát.

Kiderült, miért nincs bontófül néhány konzervdobozon

Négy évvel később már szabadalmaztatta is találmányát, a könnyen nyitható fedelet, vagyis azt az alumíniumtetőt, amelyen egy beépített nyitófül segítségével bontható a konzerv. Először a pennsylvaniai Iron City sörgyár (igen, régen a sört is konzervnyitóval bontották ki) vezette be a találmányt, 1965-re pedig az amerikai sörfőzdék körülbelül háromnegyede nyitófüles dobozokat használt. A technológiát hamarosan a konzervgyárak is alkalmazni kezdték.

Annak ellenére, hogy Fraze 1989-ben meghalt, cége, a DRT a mai napig is létezik, és nyitófüles italos-, illetve konzervdobozok gyártására alkalmas gépeket fejleszt és értékesít.

Tom Crothers, a DRT értékesítési alelnöke pedig egy újságírói kérdésre válaszolva magyarázatot adott arra is, miért léteznek még egyáltalán nyitófül nélküli konzervdobozok, amikor a nyitófüles megoldás nyilvánvalóan sokkal praktikusabb.

Alapvetően ez költségkérdés. A könnyen nyitható fedelek drágábbak, mint a nyitófül nélküliek

– adott magyarázatot Crothers.

Ezért fordulhat elő, hogy a nevesebb márkák termékei rendelkeznek nyitófüllel. Egyébként egy régebbi felmérésből kiderült, hogy az amerikai fogyasztók 40 centtel voltak hajlandóak többet fizetni egy nyitófüles konzervért.

Forrásunk volt.


Még több a konzervekről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...