A csicseriborsó egyre növekvő népszerűsége nem véletlen, hiszen ez a kis hüvelyes valóban sokoldalú, tápláló, és kiválóan illeszkedik az egészségtudatos táplálkozásba. Rendkívül gazdag fehérjében, rostokban és vitaminokban, így fontos része lehet az egészséges étrendnek. Ám azt kevesen tudják, hogy nemcsak a klasszikus falafel és hummusz készítésére alkalmas a csicseriborsó, hanem számos más ételben is remekül helytáll. Most olyan trükköket mutatunk neked, amelyek segítségével teljesen más szintre emelheted a sima csicseriborsó-konzervet.
Nézd meg a galériában, miként tudod felturbózni a konzerv csicseriborsót, katt a képre!
6 tipp, miként tudod felturbózni az uncsi konzerv csicseriborsót
1. Készülhet belőle reggeli
Ha szereted a kiadós krumplis reggeliket, akkor imádni fogod a csicseriborsós verziót is. A hüvelyesek mérete és állaga ugyanis nagyon hasonlít a kockára vágott burgonyához, illetve ugyanolyan finom ropogósak lesznek, ha serpenyőben nagy lángon pirítod le őket, mint a krumpli. Ezután már csak hozzá kell adnod az ételhez a kedvenc zöldségeidet, a tojást, és esetleg szalonnát vagy kolbászt. A végeredmény isteni lesz!
2. Próbáld ki egy shake-ben
Talán elsőre furcsán hangzik, hogy csicseriborsót teszel a shake-be, de megéri kipróbálni. Elsősorban azért, mert így extra adag fehérjét adsz az italhoz, másodszor pedig szuper krémes állagot kapsz anélkül, hogy tejtermékekre lenne szükséged. Ne aggódj, mert a csicseriborsótól nem lesz hummuszíze a szuper vegán shake-nek, a gyümölcsök aromája ugyanis elnyomja az ízét. Próbáld ki maracujával, mangóval, ananásszal és citrusfélékkel.
3. Használd feltétként salátákhoz
Tegyél egy serpenyőbe egy kevés olajat, és pirítsd aranybarnára a csicseriborsókat, vagy süsd meg őket 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt. Az elkészült ropogós csicseriborsókat aztán hozzáadhatod szendvicsekhez, levesekhez vagy salátákhoz is. A ropogós textúra bármilyen ételt képes feldobni. Ha azt szeretnéd, hogy még ízletesebb legyen a hüvelyes, akkor fűszerezd egy csipetnyi Ras el Hanout-tal, kardamommal, paprikával, római köménnyel és kurkumával. Sőt még szárított fűszernövényekkel, például kaporral vagy kakukkfűvel is ízesítheted.
4. Tedd a csicseriborsót levesekbe
Bizony még levesekben is megállja a helyét a finom csicseriborsó. És ami a legjobb, hogy a többi babtól eltérően a hosszú főzési idő és az erőteljes keverés ellenére sem veszíti el alakját vagy méretét. Így például remekül mutat egy gazdag csirkés vagy zöldséges levesben is. De használhatod arra is, hogy krémes leveseket és pörkölteket készíts tejtermék nélkül.
5. Készíts vele egy fullos salátát
Már említettük, hogy a ropogós csicseriborsó remekül illik a salátákhoz, de egyben kitűnő alapjuk is lehet. Gondolj úgy a kis hüvelyesekre, mint egy üres vászonra, hiszen bármilyen salátát készíthetsz a segítségükkel (például ázsiai vagy mediterrán). A csicseriborsóhoz továbbá remekül illik a friss kapor, a petrezselyem és a koriander. Egy krémes majonézes-mustáros vinaigrette pedig igazán istenivé varázsolhatja a csicseriborsós salátákat.
Extra tipp: Keverd össze a csicseriborsót apróra vágott zellerrel, hogy egy még ropogósabb fogást kapjál.
6. Csicseriborsóból süti? Igen!
A csicseriborsó megérdemli, hogy helyet kapjon a következő általad készített édességben. És nem csak az extra fehérje és a rost miatt... Egy blondie-ban vagy egy klasszikus brownie-ban is pompásan szerepelnek, ugyanis ízük nem lesz feltűnő, a selymes krémességük viszont igen.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több érdekességről olvashatsz itt: