5 konyhatrend, amit jobb, ha elfelejtünk a belsőépítészek szerint

Kíváncsi vagy, mely konyhai trendeket érdemes elkerülni idén a szakemberek szerint? Ezek azok a funkciók és megoldások, amelyek 2022-ben egyáltalán nem hasítanak az otthonokban.

Bőven dübörög a tavasz, ezzel egyenes arányban a kedvünk is felfelé ível, mindenhol virágillat, és az otthonunkat is több fény és melegség járja át. Ilyenkor sokan érzik magukban, hogy a szunnyadó kreativitás erőre kap, belevágnak hát egy laza lakásfelújításba vagy csak egy kis csinosításra adják a fejüket. A belsőépítészek viszont sosem pihennek, árgus szemekkel követik a lakástrendeket, és segítséget nyújtanak a festőecsettel, barkácskészlettel a kezükben tévelygőknek, mi az, amitől egyértelműen váljanak meg, ha a sütés-főzések szinteréről van szó, vagy mely dekortrendekbe ne engedjék berántani magukat a szomszédok unszolására.

Jöjjen 5 konyhatrend, aminek tehát 2022-ben jobb, ha végre leáldoz!

  • Vakító fehérség

Azt gondoljuk, a fehér örök, igaz? Nos, van ebben valami, 10-ből 7 háztartásban ez a szín uralkodik, mert a tisztaság érzését közvetíti. Ugyanakkor azon túl, hogy egyszerűen unalmas, a praktikum is elvész, ha amerre a szem ellát, fehérséggel találkozunk. Minden apró folt meglátszik a konyhaszigeten vagy a bútorlapokon, ráadásul semmilyen melegséget nem sugároz, ha egymásra rétegezve fehér, magasfényű bútorokat, szerelvényeket halmozunk fel.

5 konyhatrend, amit jobb, ha elfelejtünk a belsőépítészek szerint

A teljesen fehér konyhák túl hidegek és sterilek

– mondja Tula Summerford észak-karolinai tervező, a Design by Tula vezetője.

A fehér konyhai ötletek korszerűsítéséhez Tula azt javasolja, hogy szakítsuk meg a hideg palettát meleg árnyalatokkal, fával vagy kővel. Ez mélyebbé és érdekesebbé teszi a helyiséget. A főzés, étkezés helyének praktikusnak kell lennie, de stílusosnak is, így sokkal jobban járunk, ha személyiségünket tükröző kiegészítőkkel és színekkel játsszunk.

  • Viszlát, konyha-étkező-nappali!

Sokan vágynak rá már a lakáskereséskor is, hogy a praktikus hármas egy helyiséget alkosson, hiszen ezzel négyzetmétert is nyernek. Igen ám, de Tom Howley designer szerint itt az idő szakítani ezzel a hagyománnyal.

Inkább funkcionálisan alakítsuk a tereket

Amikor a konyhai elrendezésról, ötletekről van szó, első sorban iérdemes megfontolni a tér zónázását, ahelyett, hogy rögtön az egybenyitott elrendezést választanánk.

A nyitott terű design uralta eddig a lakberendezési trendeket a konyhában és azon túl is, de a tervező szerint ez az egyeduralom a végéhez közelít. Az emberek ehelyett arra törekszenek, hogy elkülönítsék a funkcionális tereket a szórakozás és a pihenés szintereitől – így speciálisan meghatározott területeken dolgozhatnak, pihenhetnek és étkezhetnek. Okos térelválasztók, könyvespolccal elkülönített helyiségek, gyertek!

  • Tiritarka csempék

Megfelelő használat esetén a mintás csempe hatásos módja annak, hogy ráirányítsa a figyelmet egy kívánt területre a konyhánkban, vagy éppen a már említett unalmas fehéret életre keltse, azonban könnyedén a visszájára fordulhat, ha túlontúl elrugaszkodunk. Nishtha Sadana belsőépítész azt javasolja, hogy a választás során kerüljük a túlságosan harsány vagy éppen túlzó mintájú burkolatot, mert az rontani fogja a tér hangulatát, kaotikussá válhat tőle a konyhánk.

Túl sok minta és forma

A finom, vintage csempék, és egyszínű árnyalatok viszont mindig működnek, ha mégis színre, mintára vágyunk. Érdemes úgy kiválasztani a csempéket, hogy a konyhabútor többi részének színét, anyagát, formáját és esetleges mintázatát is tudjuk már, és ebben a közegben képzeljük el, mennyire áll helyt a döntésünk.

  • Mindent az arcunkba, avagy a nyitott polcok

A nyitott konyhai polcok jól néznek ki, ha makulátlan az életünk és a tárgyaink, de még akkor is takarékosan kell élni ezzel a lehetőséggel. Ellenkező esetben egy nagyon nem praktikus tervezésről beszélünk, amit ráadásul nehéz nehéz rendben tartani

– figyelmeztet Ryan Kaplan, a Douglas Elliman ingatlanügynöke.

A nappaliba mutatós, de akár a hálóba is, ahol kevesebb tárgyat tartunk, melyeket ráadásul nem napi szinten használunk, mert a takarításhoz ebben az esetben viszont a nyitott polcok miatt a portalanítást is be kell kalkulálnunk, valamint azt is, hogy minden élére állítva, patyolat tisztán kerüljön vissza a polcra egy szószosabb spagetti elkészítése után is.

Mindent a szemnek?

„Kerüljük a nyitott polcokat! A konyhák zsírosak, így ha a levegőben szálló zsír a poros felületekre gyűlik össze, az rengeteg bosszúságot okoz majd a tisztítás során – teszi hozzá Christine Tanaka, a minneapolisi Harmony Interiors tervezője.

Christine továbbá azt javasolja, hogy amikor csak lehetséges, válasszunk zárt szekrényt – de az üvegajtós megoldás is működőképes, ha mindenáron közszemlére szeretnénk tenni a csetreszeket vagy a kedvenc borospoharunkat.

  • Ahoy, kék!

A tengerészkék, mélykék már régóta beszédtéma a belsőépítészek között, fellángolása szépen alábbhagyott az egyes helyiségekben, főleg a falak színét tekintve. A lakástulajdonosok kegyeiből is olyan hamar esett ki, ahogyan berobbant korábban l – különösen igaz ez a konyhákra.

fotó: Freepik.com/vanitjan

Ez a kék egy olyan tónus, amelyet gyakran használnak a hangulatos megjelenés megteremtésére a konyhában, de az elmúlt néhány évben túlzásba vitték

– mondja Christine.

Ha azonban továbbra is a sötétkéket szeretnénk használni, a tervező azt javasolja, hogy a főszínt a szoba egy részén tartsuk meg, például csak a konyhaszigeten. „Egy sziget átfestése sokkal egyszerűbb, mint egy egész konyhai szekrényé” – teszi hozzá.

A szakemberek szerint tehát kerüljük el ezeket a konyhai trendeket, hiszen mint sok minden, ez is csak múló divat, és törekedjünk arra, hogy egyedi, mégis időtálló megoldásokat válasszunk, bármekkora felújításba is fogunk, hogy ez a helyiség a következő években is szolgáljon minket.

Forrásunk volt.

Címlapkép: Freepik.com/vanitjan


Még több lakberendezés:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...