Így mosd ki a konyharuhát, ha félsz a kórokozóktól

A rosszul tárolt konyharuha a baktériumok melegágya lehet, éppen ezért nem mindegy hogyan, és milyen gyakran mossuk!

Napi szinten használjuk, mégis sokszor nem figyelünk eléggé a konyharuhára, melynek folyamatos cserélése és tisztítása éppen olyan fontos, mint az edények elmosogatása vagy a mosogatószivacsok időnkénti leváltása.

Érdemes akár kétnaponta is cserélni a konyharuhát

Egy konyharuhát is több mindenre használhatunk. Ezzel törölgetjük el a tiszta, de még nedves edényeket és tányérokat, töröljük le a konyhapultot főzés után, szárítjuk rajta a poharakat, röviden tehát mindenféle vizes dologra használjuk. Minden nedves, szobahőmérsékleten tárolt eszköz remek táptalaj a baktériumoknak, kiváltképp igaz ez a textíliákra.

Ha egy konyharuhát napi szinten többször is használunk, akkor cserélése akár naponta, kétnaponta ajánlott.

Az Arizonai Egyetem kutatása szerint a használt konyharuhákon a coliform baktériumok 89 százaléka megtalálható, egynegyedük pedig E.coli-val szennyezett, melyek gyulladásos folyamatokat indíthatnak el például a bélrendszerben. Ezek a kórokozók akár egy konyharuhával eltörölgetett poháron keresztül is bejuthatnak szervezetünkbe.

Hogyan mossuk?

A konyharuhákat már mosás előtt is érdemes lehet forró vízben áztatni antibakteriális fehérítővel vagy fertőtlenítővel, de akár ki is főzhetjük őket mosószappanos forró vízben, így egészen biztosan mentesek lesznek a baktériumoktól és a rossz szagoktól is. Foltok ellen folttisztítót, de ecetet és szódabikarbónát is önthetünk a szennyezett felületre, ezután pedig jöhet a mosógép.

használat után mindig terítsük ki!

Mosógépben minimum 60°C-on érdemes őket mosni, száradás után pedig ajánlott kivasalni a kendőket, ezzel is segítve, hogy egy tiszta, fertőtlenített konyharuhát kapjunk vissza.

Ne felejtsük el használat után a konyharuhát kiteríteni olyan helyre, ahol rendesen meg tud száradni, ezzel is mérsékelve a kórokozók szaporodásának gyorsaságát.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okos házi praktikák minden helyzetre:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...