„A piskótával nem mindig vagyunk beszélő viszonyban" – Konyhanyelven Lakos Benedekkel

Konyhanyelven című sorozatunkban mostantól a Nosalty munkatársainak gasztronómiai kérdezz-felelekjét is olvashatjátok. Ezen a héten Lakos Benedek, a Nosalty szerkesztő-újságírója válaszol a villámkérdésekre.

Új interjúsorozatunkban a Nosalty csapata olyan kulisszatitkokról mesél nektek, amiket csak kevesen mernek/engednek megkérdezni. Ez a Konyhanyelven. Munka, magánélet és gasztronómia konyhanyelven, mert ebben a sorozatban nincsenek helyes vagy helytelen válaszok, nem a nagy szavakra és a nagy megmondásokra gyúrunk, hanem az őszinteségre. Lecsupaszítva, röviden, tömören, emberközelien és érthetően, sok-sok humorral – egyenesen a konyhából, ezúttal a Nosalty munkatársaitól.

Konyhanyelven Lakos Benedekkel

Mit főztél utoljára?

Gerslis bablevest és császármorzsát.

Mit hallgatsz főzés közben?

Ahogy éppen a kedvem és a napom alakul. Nagyon szeretem a kényesen specifikus lejátszási listákat: van külön a szerda esti energikus főzéshez, a nyugodt szombati reggelizéshez vagy esős péntekekre mosogatáshoz.

Ki számodra az überséf?

Imádom Gennaro Contaldo energiáját, néha én is szeretnék felkiáltani, ahogy ő teszi: „Hogy lehet ilyen finomat főzni!” Legújabb kedvencem pedig Refika Birgül, az ő hozzáállása a főzéshez is nagyon inspiráló.

Mi az, ami mindig van a hűtődben?

Joghurt, ami minden nap részét képezi a reggelimnek. Ecetes lilahagyma, amit szendvicsre, salátába, mindenbe is beleteszek. Természetesen mindkettő házi.

Étel, amit soha nem eszel meg?

Hús. Lassan két éve peszketáriánus vagyok. De azon kívül minden jöhet.

A legemlékezetesebb étel, amit a munkád során kóstoltál?

Flóra vargabélesére még egy darabig biztosan emlékezni fogok.

Az ecetes lilahagyma nálam állandó hűtőlakos

Te milyen étel lennél? Mi a "lélekételed"?

Harcsapaprikás túrós csuszával: szeretem azt a pofátlanságot, ami a két főétel párosításából árad.

Kedvenc gasztronómiához köthető szavad?

Vakon sütjük. Néha azt érzem, fogalmam sincs, mit csinálnak a süteményeim a sütőben. Lehet, nem ártana követni a recepteket.

Kedvenc piacod?

Amióta Újlipótban lakom, abszolút Lehel-párti lettem. Szinte mindent ott veszek a tejtől a kenyéren át a zöldségekig. Kivéve a savanyúságot, azt szigorúan a Fény utcain.

Közért vagy hipermarket?

A piac mellett már csak ritkán járok boltba, de akkor a hiper a nyerő, mert nagyobb a választék.

Kedvenc hazai éttermed?

Nem vagyok egy nagy étterembe járó, de a Papok Borozójában egyszer fantasztikus késő őszi vacsorában volt részem.

Ital, ami mindig levesz a lábadról?

Egy jéghideg, enyhén citromos espresso tonik. Főleg ha sikerül két rétegben kitölteni.

Az espresso tonik egy gyönyörű ital

Film/mozi/sorozat, ami inspirál?

A Sing Streetet és a 20th Century Women-t minden évben megnézem egy kis lelki feltöltődésért. Ezen kívül nagy kedvencem a Doctor Who.

Könyv, amit legutóbb vásároltál?

Egy nagyobb dömping keretében felkerült a polcomra többek között Háy János Hozott lélek c. könyve, és egy verseskötet Kállay Esztertől.

Konyhai eszköz/kütyü, amire a legbüszkébb vagy?

A konyhai robotgépem nélkül biztos nehezen boldogulnék. Miben készülne a hummusz?

Magazin, amit mindig beszerzel?

Nincs ilyen.

Gasztroprogram, amit sosem hagysz ki?

Nem nagyon járok ilyen rendezvényekre, de nekem minden együtt főzés a barátokkal gasztroprogramnak számít. És persze a több napos karácsonyi süteménysütés is.

Úti cél, ahová mindenképp?

Berlinbe, negyedszer is. Az a város egy életérzés.

Hely(szín), ahol kikapcsolsz?

A nyaralónk a Balaton-felvidéken: csend, nyugalom, természet, minden mást el lehet felejteni.

Életed gasztroélménye?

Egy igazi zöld falafel Berlinben és egy háromfogásos olasz vacsora, antipastitállal és több kancsó borral Siena-ban.

Kedvenc mondás a konyhában?

Miért ne lehetne ezt is házilag csinálni? (Mondta senki, soha). Agymenésem, hogy minden lehet házi.

Legelső flódnim, azóta évről évre jobban sikerül

Fogás, ami már többször kifogott rajtad?

A sima piskótával nem mindig vagyunk beszélő viszonyban.

Konyhai manőver, ami nélkül szebb az élet?

Őszintén nem szeretem a recepteket követni, nagyképűen csak improvizálgatok a konyhában. Több-kevesebb sikerrel.

Recept, amit álmodból is?

Borscs leves, embertelen mennyiségekben. És a flódni is kezd lassan bebújni a kisujjamba, mert három éve minden karácsonykor sütök.

"Most akkor mossuk meg vagy ne mossuk meg húst?"

Nem eszem húst, csak halat, de azt le szoktam öblíteni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass még több Konyhanyelven kérdezz-feleleket hazai gasztroarcokkal:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...