„A piskótával nem mindig vagyunk beszélő viszonyban" – Konyhanyelven Lakos Benedekkel

Konyhanyelven című sorozatunkban mostantól a Nosalty munkatársainak gasztronómiai kérdezz-felelekjét is olvashatjátok. Ezen a héten Lakos Benedek, a Nosalty szerkesztő-újságírója válaszol a villámkérdésekre.

Új interjúsorozatunkban a Nosalty csapata olyan kulisszatitkokról mesél nektek, amiket csak kevesen mernek/engednek megkérdezni. Ez a Konyhanyelven. Munka, magánélet és gasztronómia konyhanyelven, mert ebben a sorozatban nincsenek helyes vagy helytelen válaszok, nem a nagy szavakra és a nagy megmondásokra gyúrunk, hanem az őszinteségre. Lecsupaszítva, röviden, tömören, emberközelien és érthetően, sok-sok humorral – egyenesen a konyhából, ezúttal a Nosalty munkatársaitól.

Konyhanyelven Lakos Benedekkel

Mit főztél utoljára?

Gerslis bablevest és császármorzsát.

Mit hallgatsz főzés közben?

Ahogy éppen a kedvem és a napom alakul. Nagyon szeretem a kényesen specifikus lejátszási listákat: van külön a szerda esti energikus főzéshez, a nyugodt szombati reggelizéshez vagy esős péntekekre mosogatáshoz.

Ki számodra az überséf?

Imádom Gennaro Contaldo energiáját, néha én is szeretnék felkiáltani, ahogy ő teszi: „Hogy lehet ilyen finomat főzni!” Legújabb kedvencem pedig Refika Birgül, az ő hozzáállása a főzéshez is nagyon inspiráló.

Mi az, ami mindig van a hűtődben?

Joghurt, ami minden nap részét képezi a reggelimnek. Ecetes lilahagyma, amit szendvicsre, salátába, mindenbe is beleteszek. Természetesen mindkettő házi.

Étel, amit soha nem eszel meg?

Hús. Lassan két éve peszketáriánus vagyok. De azon kívül minden jöhet.

A legemlékezetesebb étel, amit a munkád során kóstoltál?

Flóra vargabélesére még egy darabig biztosan emlékezni fogok.

Az ecetes lilahagyma nálam állandó hűtőlakos

Te milyen étel lennél? Mi a "lélekételed"?

Harcsapaprikás túrós csuszával: szeretem azt a pofátlanságot, ami a két főétel párosításából árad.

Kedvenc gasztronómiához köthető szavad?

Vakon sütjük. Néha azt érzem, fogalmam sincs, mit csinálnak a süteményeim a sütőben. Lehet, nem ártana követni a recepteket.

Kedvenc piacod?

Amióta Újlipótban lakom, abszolút Lehel-párti lettem. Szinte mindent ott veszek a tejtől a kenyéren át a zöldségekig. Kivéve a savanyúságot, azt szigorúan a Fény utcain.

Közért vagy hipermarket?

A piac mellett már csak ritkán járok boltba, de akkor a hiper a nyerő, mert nagyobb a választék.

Kedvenc hazai éttermed?

Nem vagyok egy nagy étterembe járó, de a Papok Borozójában egyszer fantasztikus késő őszi vacsorában volt részem.

Ital, ami mindig levesz a lábadról?

Egy jéghideg, enyhén citromos espresso tonik. Főleg ha sikerül két rétegben kitölteni.

Az espresso tonik egy gyönyörű ital

Film/mozi/sorozat, ami inspirál?

A Sing Streetet és a 20th Century Women-t minden évben megnézem egy kis lelki feltöltődésért. Ezen kívül nagy kedvencem a Doctor Who.

Könyv, amit legutóbb vásároltál?

Egy nagyobb dömping keretében felkerült a polcomra többek között Háy János Hozott lélek c. könyve, és egy verseskötet Kállay Esztertől.

Konyhai eszköz/kütyü, amire a legbüszkébb vagy?

A konyhai robotgépem nélkül biztos nehezen boldogulnék. Miben készülne a hummusz?

Magazin, amit mindig beszerzel?

Nincs ilyen.

Gasztroprogram, amit sosem hagysz ki?

Nem nagyon járok ilyen rendezvényekre, de nekem minden együtt főzés a barátokkal gasztroprogramnak számít. És persze a több napos karácsonyi süteménysütés is.

Úti cél, ahová mindenképp?

Berlinbe, negyedszer is. Az a város egy életérzés.

Hely(szín), ahol kikapcsolsz?

A nyaralónk a Balaton-felvidéken: csend, nyugalom, természet, minden mást el lehet felejteni.

Életed gasztroélménye?

Egy igazi zöld falafel Berlinben és egy háromfogásos olasz vacsora, antipastitállal és több kancsó borral Siena-ban.

Kedvenc mondás a konyhában?

Miért ne lehetne ezt is házilag csinálni? (Mondta senki, soha). Agymenésem, hogy minden lehet házi.

Legelső flódnim, azóta évről évre jobban sikerül

Fogás, ami már többször kifogott rajtad?

A sima piskótával nem mindig vagyunk beszélő viszonyban.

Konyhai manőver, ami nélkül szebb az élet?

Őszintén nem szeretem a recepteket követni, nagyképűen csak improvizálgatok a konyhában. Több-kevesebb sikerrel.

Recept, amit álmodból is?

Borscs leves, embertelen mennyiségekben. És a flódni is kezd lassan bebújni a kisujjamba, mert három éve minden karácsonykor sütök.

"Most akkor mossuk meg vagy ne mossuk meg húst?"

Nem eszem húst, csak halat, de azt le szoktam öblíteni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass még több Konyhanyelven kérdezz-feleleket hazai gasztroarcokkal:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek