Új interjúsorozatunkban a Nosalty csapata olyan kulisszatitkokról mesél nektek, amiket csak kevesen mernek/engednek megkérdezni. Ez a Konyhanyelven. Munka, magánélet és gasztronómia konyhanyelven, mert ebben a sorozatban nincsenek helyes vagy helytelen válaszok, nem a nagy szavakra és a nagy megmondásokra gyúrunk, hanem az őszinteségre. Lecsupaszítva, röviden, tömören, emberközelien és érthetően, sok-sok humorral – egyenesen a konyhából, ezúttal a Nosalty munkatársaitól.
Mit főztél utoljára?
Gerslis bablevest és császármorzsát.
Mit hallgatsz főzés közben?
Ahogy éppen a kedvem és a napom alakul. Nagyon szeretem a kényesen specifikus lejátszási listákat: van külön a szerda esti energikus főzéshez, a nyugodt szombati reggelizéshez vagy esős péntekekre mosogatáshoz.
Ki számodra az überséf?
Imádom Gennaro Contaldo energiáját, néha én is szeretnék felkiáltani, ahogy ő teszi: „Hogy lehet ilyen finomat főzni!” Legújabb kedvencem pedig Refika Birgül, az ő hozzáállása a főzéshez is nagyon inspiráló.
Mi az, ami mindig van a hűtődben?
Joghurt, ami minden nap részét képezi a reggelimnek. Ecetes lilahagyma, amit szendvicsre, salátába, mindenbe is beleteszek. Természetesen mindkettő házi.
Étel, amit soha nem eszel meg?
Hús. Lassan két éve peszketáriánus vagyok. De azon kívül minden jöhet.
A legemlékezetesebb étel, amit a munkád során kóstoltál?
Flóra vargabélesére még egy darabig biztosan emlékezni fogok.
Te milyen étel lennél? Mi a "lélekételed"?
Harcsapaprikás túrós csuszával: szeretem azt a pofátlanságot, ami a két főétel párosításából árad.
Kedvenc gasztronómiához köthető szavad?
Vakon sütjük. Néha azt érzem, fogalmam sincs, mit csinálnak a süteményeim a sütőben. Lehet, nem ártana követni a recepteket.
Kedvenc piacod?
Amióta Újlipótban lakom, abszolút Lehel-párti lettem. Szinte mindent ott veszek a tejtől a kenyéren át a zöldségekig. Kivéve a savanyúságot, azt szigorúan a Fény utcain.
Közért vagy hipermarket?
A piac mellett már csak ritkán járok boltba, de akkor a hiper a nyerő, mert nagyobb a választék.
Kedvenc hazai éttermed?
Nem vagyok egy nagy étterembe járó, de a Papok Borozójában egyszer fantasztikus késő őszi vacsorában volt részem.
Ital, ami mindig levesz a lábadról?
Egy jéghideg, enyhén citromos espresso tonik. Főleg ha sikerül két rétegben kitölteni.
Film/mozi/sorozat, ami inspirál?
A Sing Streetet és a 20th Century Women-t minden évben megnézem egy kis lelki feltöltődésért. Ezen kívül nagy kedvencem a Doctor Who.
Könyv, amit legutóbb vásároltál?
Egy nagyobb dömping keretében felkerült a polcomra többek között Háy János Hozott lélek c. könyve, és egy verseskötet Kállay Esztertől.
Konyhai eszköz/kütyü, amire a legbüszkébb vagy?
A konyhai robotgépem nélkül biztos nehezen boldogulnék. Miben készülne a hummusz?
Magazin, amit mindig beszerzel?
Nincs ilyen.
Gasztroprogram, amit sosem hagysz ki?
Nem nagyon járok ilyen rendezvényekre, de nekem minden együtt főzés a barátokkal gasztroprogramnak számít. És persze a több napos karácsonyi süteménysütés is.
Úti cél, ahová mindenképp?
Berlinbe, negyedszer is. Az a város egy életérzés.
Hely(szín), ahol kikapcsolsz?
A nyaralónk a Balaton-felvidéken: csend, nyugalom, természet, minden mást el lehet felejteni.
Életed gasztroélménye?
Egy igazi zöld falafel Berlinben és egy háromfogásos olasz vacsora, antipastitállal és több kancsó borral Siena-ban.
Kedvenc mondás a konyhában?
Miért ne lehetne ezt is házilag csinálni? (Mondta senki, soha). Agymenésem, hogy minden lehet házi.
Fogás, ami már többször kifogott rajtad?
A sima piskótával nem mindig vagyunk beszélő viszonyban.
Konyhai manőver, ami nélkül szebb az élet?
Őszintén nem szeretem a recepteket követni, nagyképűen csak improvizálgatok a konyhában. Több-kevesebb sikerrel.
Recept, amit álmodból is?
Borscs leves, embertelen mennyiségekben. És a flódni is kezd lassan bebújni a kisujjamba, mert három éve minden karácsonykor sütök.
"Most akkor mossuk meg vagy ne mossuk meg húst?"
Nem eszem húst, csak halat, de azt le szoktam öblíteni.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Olvass még több Konyhanyelven kérdezz-feleleket hazai gasztroarcokkal: