Új interjúsorozatunkban a Nosalty csapata olyan kulisszatitkokról mesél nektek, amiket csak kevesen mernek/engednek megkérdezni. Ez a Konyhanyelven. Munka, magánélet és gasztronómia konyhanyelven, mert ebben a sorozatban nincsenek helyes vagy helytelen válaszok, nem a nagy szavakra és a nagy megmondásokra gyúrunk, hanem az őszinteségre. Lecsupaszítva, röviden, tömören, emberközelien és érthetően, sok-sok humorral – egyenesen a konyhából, ezúttal a Nosalty munkatársaitól.
Mit főztél utoljára?
Vegetáriánus csipetkerizottót. Nemsokára fel is kerül az oldalra!
ADDIG IS KATTINTS IDE A GERSLIRIZOTTÓM RECEPTJÉÉRT!
Mit hallgatsz főzés közben?
Kedvfüggő. Van, hogy a lágyabb, melankólikusabb zenéket kívánom meg, máskor viszont a kedvenc szláv térségbeli (ukrán, orosz vagy belarusz) számaimra szeletelek. Fordító és tolmács az alapvégzettségem, beszélek oroszul és éltem is Belaruszban, innen a kattanás. De amúgy az is előfordul, hogy sorozatot hallgatok.
Ki számodra az überséf?
Sokakra felnézek, mert sokan inspiráltak az elmúlt évek alatt, de ha le kell szűkítenem, akkor Dave Chang, René Redzepi és David Zilber.
Mi az, ami mindig van a hűtődben?
Citrom, vaj és a kovászom, Tihamér. Na meg szójaszósz a polcon, és jobb esetben fagyi a hűtőben.
Étel, amit soha nem eszel meg?
A tej beráncosodott fölét. Brrr.
A legemlékezetesebb étel, amit a munkád során kóstoltál?
A Steirereck-féle, méhviaszban hőkezelt hal. Az egyszerűség diadala.
Te milyen étel lennél? Mi a "lélekételed"?
Egyértelműen valamilyen pékáru. Kovászos kenyér vagy egy omlós krumplis pogácsa.
Kedvenc gasztronómiához köthető szavad?
Blansírozás és fermentálás.
Kedvenc piacod?
Közelségéből fakadóan a Rákóczi téren fordulok meg legtöbbször, de a Klauzál és a Fővám téri is nagy kedvenc. Attól függ, milyen alapanyagot szerzek be éppen. A Klauzál téri Sajtangyal veszélyes üzem, élek-halok a sajtjaikért és a krémjoghurtjukért (ráadásul kimérősen tudok venni náluk mindent), míg halért és kimérős magokért sokszor a Fővámra megyek.
Közért vagy hipermarket?
Inkább piac és csomagolásmentes bolt. Utóbbiakból a Ligetibe és a Szatyorboltba járok.
Kedvenc hazai éttermed?
Hangulatfüggő, de a hétköznapok zsongásában a Padrón és a Komachi.
Ital, ami mindig levesz a lábadról?
Korianderes gin&tonic a Kioskban.
Film/mozi/sorozat, ami inspirál?
A Chef’s Table részein bármikor sírva tudok fakadni. Nem elég, hogy a gasztronómia áll a fókuszban, és rengeteget lehet tanulni belőle, de szemet gyönyörködtető felvételekkel is tele van.
Könyv, amit legutóbb vásároltál?
A Magnus Nilsson tollából született The Nordic Baking Book, amely egy átfogó, vaskos kötet a skandináv süteményekről és pékárukról.
Konyhai eszköz/kütyü, amire a legbüszkébb vagy?
Az öntöttvas edényem és a konyhai sárkányom. Eszelős fejjel szoktam a gravlax lazacot megpörkölni.
Magazin, amit mindig beszerzel?
Most épp Forbes jár, de amúgy a Magyar Konyhát szoktam még olykor beszerezni. Inkább online olvasok.
Gasztroprogram, amit sosem hagysz ki?
A hétvégi piacozás.
Úti cél, ahová mindenképp?
Japánba bármikor elmennék, pedig szerencsémre már kétszer is voltam. A skandináv országokba igencsak visszavágyom, hiányzik az ottani természet és a mesés piacok. Eddig felfedezetlen úti célok közül a latin-amerikai országokba vágyom enni és túrázni leginkább.
Hely(szín), ahol kikapcsolsz?
Leginkább a konyhában, de egy erdei séta, némi fűben ülés vagy egy jó séta Tepsivel, a kutyánkkal is helyre ráz.
Életed gasztroélménye?
A meghatározó élmények egy íztérképet formálnak bennem. Európában a koppenhágai Slurp Ramen Joint ramenje, az Hija de Sanchez tacói egyaránt felejthetetlen élmények voltak, de az utóbbi években több délkelet-ázsiai országba eljutottam a barátommal (Borneó szigete, Japán, Vietnám és Malajzia), ahol szinte bárhol ettünk, arra a mai napig emlékszem.
Kedvenc mondás a konyhában?
Az vagyok, amit megeszek.
Fogás, ami már többször kifogott rajtad?
Ez röhejes lesz, de a brownie. Egyszer tökéletes lett, akkor a receptet persze nem írtam le (tudom-tudom, tanultam belőle, ez évekkel ezelőtt volt), és azóta valahogy sose sikerül olyan jól. Amúgy pedig még a rizsfőzés ilyen, főleg, mióta gázról indukciósra váltottunk. Mostanában a japán gőzölős technikával próbálkozom, és azzal már értek sikerélmények.
Konyhai manőver, ami nélkül szebb az élet?
Maradjunk annyiban, hogy a mosogatógép sok boldogságot hozott az életembe.
Recept, amit álmodból is?
Egy jó ramen. Sült csirkeszárnyból is remek, de a kedvencem a sertésből készült, legalább 10-12 órán át rotyogtatott tonkotsu.
A SÜLTCSIRKESZÁRNY-LEVES RECEPTJÉT ITT TALÁLOD! (FOTÓ: RÉTHLY DÁVID)
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Olvass még több Konyhanyelven kérdezz-feleleket hazai gasztroarcokkal: