„Mosd el, kislány az edényt, úgy öleld meg a legényt” – Konyhanyelven interjú Simon Gáborral

Konyhanyelven című sorozatunkban mostantól a Nosalty munkatársainak gasztronómiai kérdezz-felelekjét is olvashatjátok. Ezen a héten Simon Gábor, a Nosalty kreatív multimédia-tervezője válaszolt.

Új interjúsorozatunkban a Nosalty csapata olyan kulisszatitkokról mesél nektek, amelyeket csak kevesen mernek/engednek megkérdezni. Ez a Konyhanyelven. Munka, magánélet és gasztronómia konyhanyelven, mert ebben a sorozatban nincsenek helyes vagy helytelen válaszok, nem a nagy szavakra és a nagy megmondásokra gyúrunk, hanem az őszinteségre. Lecsupaszítva, röviden, tömören, emberközelien és érthetően, sok-sok humorral – egyenesen a konyhából, ezúttal a Nosalty munkatársaitól.

„Mosd el kislány az edényt, úgy öleld meg a legényt” – Konyhanyelven interjú Simon Gáborral

Mit főztél utoljára?

Nemrég dagasztottam be pizzatésztát, ami holnapra lesz az igazi, de úgyse bírom ki, hogy ne süssek ma belőle.

Mit hallgatsz főzés közben?

Nálam szinte mindig szól valami háttérzene, javarészt underground hip-hop vagy drum and bass. Kreatív munkáknál viszont, pl. vágásnál vagy képszerkesztésnél inkább lo-fi chill mixeket szoktam berakni, ami segít „flow”-ban maradni.

Ki számodra az überséf?

Az első nagy kedvenc séfem, aki szerintem hatással volt rám, az Séf bácsi a South Parkból. Epic forma! Ugyanakkor Jamie Oliver stílusa is nagyon megfogott kölyökként, miatta kezdtem el igazán a gasztronómia iránt érdeklődni.

Mi az, ami mindig van a hűtődben?

Józsi bástya féle házi szalonna és kolbász szinte mindig, meg természetesen a saját készítésű chiliszószaim.

Csodálatos kis paprikák

Étel, amit soha nem eszel meg?

Nagy tésztafan vagyok, de a grízes, mákos vagy lekváros tésztáktól falnak tudok menni.

A legemlékezetesebb étel, amit a munkád során kóstoltál?

A Salt étteremben volt egyszer szerencsém forgatni, és az a 8 fogásos vacsora a borválogatással, amit Tóth Szilárd séf a csapatával készített el nekünk, az egészen zseniális volt. Nemcsak maga az ételek voltak extra különlegesek, hanem a felszolgálás és a hangulat is.

Te milyen étel lennél? Mi a "lélekételed"?

Ha ételként születhetnék újra, wagyu steak szeretnék lenni, szerintem az nagyon szexi.
Lélekételem a BBQ-s csirkeszárny, legzamatosabb része a csirkének!

Kedvenc gasztronómiához köthető szavad?

„Mise en place”. Ez egy kifejezés a szépen előkészített pályára. Szeretem a rendezettséget és az átláthatóságot a konyhában.

Kedvenc piacod?

Szombatonként van itt a Bikás parknál egy piac, az egészen mokány.

Közért vagy hipermarket?

Inkább hipermarket, ott mindent is meg tudok venni, főleg, ha hosszú a bevásárlólista. 

Kedvenc hazai éttermed?

Kifejezetten kedvenc nincsen, nem is járok túl gyakran, de a Kacsa utcában van egy nagyon hangulatos, kicsi olasz hely, a Due Fratelli, ahová többször visszatértem. Ha igazán jó olasz kaját ennétek, csekkoljátok le egyszer.

Ital, ami mindig levesz a lábadról?

Csokis-málnás kávé tejhabbal. Az ébredés nyomorát egyből elfeledteti. A kézműves söröket is nagyon adom, egy jó IPA, az mindig pipa.

Film/mozi/sorozat, ami inspirál?

Szeretném idézni Yoda mestert: „Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld!”

Könyv, amit legutóbb vásároltál?

Michael Freeman - Fotósszemmel

Konyhai eszköz/kütyü, amire a legbüszkébb vagy?

A Wüsthof séfkésem, az első komoly pengém szakács pályafutásom elejéről. Már kb. 8 éve tart a szerelem.

Na ezek aztán hozzávalók egy jó carbonárához!

Magazin, amit mindig beszerzel?

Nem szoktam magazinokat olvasni.

Gasztroprogram, amit sosem hagysz ki?

Nagymaroson szokott lenni egy chilifesztivál, oda el szoktam menni.

Úti cél, ahová mindenképp?

Mennék én sok helyre, de egyelőre inkább nem is ábrándozok róla.

Hely(szín), ahol kikapcsolsz?

Kismaroson, a telkünkön kifejezetten fel tudok töltődni.

Életed gasztroélménye?

Évekkel ezelőtt a Kolosy téren egyszer beültünk haverommal betolni egy burgert. Volt egy Up to million nevű csípős burger hat millió felkiáltójellel. Gondoltam, pff, hagyjuk már, hogy az elég csípős lesz, hadd szóljon. Nem egyszer csalódtam már ilyenben. Amikor kihozta a pincérlány, és azt kérdezte, hogy ki a hős, akkor még egészen magabiztos voltam. Néhány harapás után viszont megéltem a poklot, annyira brutális volt. Tömény szellempaprikaszósz lehetett moruga scorpio-val, amivel nyakon volt öntve. El is morzsoltam pár könnycseppet közben, de sikerült végül megenni. Akkor lettem szerelmes a super hot chilikbe.

Kedvenc mondás a konyhában?

„Mosd el kislány az edényt, úgy öleld meg a legényt.”

Fogás, ami már többször kifogott rajtad?

A desszertek, torták nem az erősségeim, ott rendszeresen elrontok valamit.

Konyhai manőver, ami nélkül szebb az élet?

A mosogatás nekem sem a szívem csücske, de ne feledjük: ami este öröm, az reggel köröm!

Recept, amit álmodból is?

Húsleves.

"Most akkor mossuk meg vagy ne mossuk meg húst?"

Nálam alap a mosás, ugyanis előfordulhatnak apró kis szilánkok, cafatok, vagy már áll a húslében, azt inkább kösz, nem. S húsmosás után ki szoktam fertőtleníteni a mosogatót is!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass még több Konyhanyelven kérdezz-feleleket hazai gasztroarcokkal:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...