Tényleg minden alapanyagot át kell tenni a tárolókba?

Az Instagram és Pinterest képein elképesztően jól mutatnak azok a konyhák, ahol szépen rendezetten minden száraz alapanyag saját tárolóba van töltve. De van ennek valamilyen haszna az esztétikai értéken túl?

Hacsak nem csomagolásmentesen vásárolsz, amikor már a boltban minden egy tárolóba kerül, akkor két út áll előtted: vagy mindent hagysz az eredeti csomagolásában, vagy hazaérkezve szépen átöntögeted őket műanyag és üveg tárolókba. De szükség van erre a külön tárolásra, vagy csupán esztétikai célokat szolgál?

Tényleg minden alapanyagot át kell tenni a tárolókba?

Rend a lelke a konyhának

A válasz a kérdésre a szokásaidban rejlik: milyen alapanyagokat használsz, mennyit használsz belőlük, milyen gyorsan fogynak el nálad. Ha mégsem tudod, hogy fogj neki a dolognak, kezdetnek az is jó, ha a sütéshez használt alapanyagokat - lisztet, cukrot, továbbá a gabonaféléket - áttöltöd tárolókba, hiszen ezek hosszabb ideig elállnak, miközben nem egyszerre használod fel az egész mennyiséget belőlük, a csomagolásuk pedig általában nem visszazárható, úgyhogy nagy rumlit okozhat a használatuk. A snackeket is érdemes ugyanígy átönteni, hogy soha többé ne kelljen a szekrény hátuljában egy üres chips-es zacskót találnod pár szem chips-szel.

Hüvelykujjszabályként elmondható, hogy ha valamit nem fogyasztasz el egy alkalommal, akkor azt érdemes áttenni egy tárolóba.

Fűszerek?

Jók úgy, ahogy vannak! Feltéve, ha üvegben vetted őket, egyébként nagy mennyiségben vagy kis műanyag zacskókban vásárolva a frissességük megőrzése érdekében mindenképp kerüljenek légmentesen záródó tárolókba.

Transzparencia mindenek felett!

Amikor elkezded átönteni az alapanyagokat a tárolókba, nem kell hatalmas összegeket kifizetned a szép üvegekre, használd azt, ami kéznél van! Azonban arra figyelj, hogy ezek átlátszóak legyenek, hogy mindig tudd, hogy miből mennyi van bennük.

Üveg vagy műanyag? Kerek vagy szögletes? Itt már csak az egyéni preferenciák döntenek. A befőttesüvegek például olcsók, és a mosogatógépbe is mehetnek, de nehezebbek. A köralakú tárolók hátránya, hogy nem lehet velük maximalizálni a helykihasználást. A műanyag szettek előnye sokszor, hogy jól záródik a tetejük, sokféle formában és méretben kaphatóak, és a tetrishez hasonlóan jól lehet őket egymás mellé pakolni.

Rend a lelke mindennek?

Címkézni hasznos

Azt mondják, hogy a címkék károsak, de nem akkor, ha konyhai rendszerezésről van szó. Legyen profi címkézőgéped, vagy egyszerűen oldd meg DIY, a lényeg, hogy mindig be tudd azonosítani, hogy mi van a dobozban (például különböző lisztek esetében), és így minden alkalommal ugyanaz az alapanyag kerül ugyanabba a tárolóba.

Forrásunk volt.


Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...