Konyhai praktikák a nagymamáinktól, amikért ma is rajongunk

Tíz konyhai trükk, amiket már a nagymamáink is ismertek, de annyira jók, hogy a mai napig alkalmazzuk őket.

A gasztronómia folyamatosan fejlődik, változik, de a nagy része mégiscsak a hagyományokra épül, és miért kellene változtatni olyan dolgokon, amik jól működnek... A tökéletes süti elkészítéséről az élelmiszerhulladék megelőzéséig rengeteg olyan konyhai trükk létezik, amit nagyanyáinktól lestünk el, de a mai napig használjuk őket. Mutatjuk, mire gondolunk!

Konyhai praktikák a nagymamáinktól, amikért ma is rajongunk

Vajtartó

Kicsit régimódinak tűnhetnek a vajtartók, ám megvan a maguk feladata: bennük a vaj mindig kenhető állagú marad, hiszen nem dermed meg a hűtőben.

A cukornak a légmentesen záródó tárolóban a helye

Állandóan összeáll és összecsomósodik a cukrod? A nagymamával ez sosem fordult elő, mivel egyszerűen egy légmentesen záródó tárolóba öntötte át a cukrot. A fehér cukornál a túl sok nedvesség okozza ezt a jelenséget, míg a barna cukornál a levegő.

Légmentesen záródó üveg

Süss szobahőmérsékletű tojásokkal

Lehet, hogy ezt a tippet eddig ignoráltad, pedig elég fontos. Sütés előtt vedd ki a vajat – hacsak nem hideg vajat ír a recept – és a tojást a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek, mivel így könnyebb őket beledolgozni a tésztába. A szobahőmérsékletű tojásokkal egy könnyű és egységes süteményt kaphatsz.

Levegőt a sütibe

Valószínűleg sokakat kért meg a nagymama kiskorában, hogy kevergesse át a sütitészta száraz hozzávalóit: ennek oka, hogy így levegő kerül a tésztába, ami elengedhetetlen a tökéletes végeredményhez.

A csúnya alma mehet a pitébe

Remek módja az élelmiszerhulladék megelőzésének: a csúnya, megütődött almákból legyen pite vagy bármilyen más sütemény! Ez a mágikus módszer bármilyen gyümölcsnél működik.

Almalekvár

A főzési idő függ az almafajtától, és hogy mennyire sűrű lekvárt akarunk. Én 30 percig főztem. Ehhez a lekvárhoz hullott almát is használhatunk, vegyíthetjük a fajtákat, hogy minél ...

Legfinomabb almás pite

Én soha életemben nem szerettem az almás pitét. Anyukám csinálta a világon a legrosszabbat! Íztelen volt és olyan száraz, hogy majdnem megfulladtam tőle. Nem is sütöttem soha. Aztán ...

Még egy csipetnyit

A nagymama ételeinek nincs párja, és hiába használjuk ugyanazt a receptet, valahogy mégsem lesz az igazi: hát persze, hiszen ezek a fogások az intuíció révén váltak tökéletessé. A nagymamák tanították meg nekünk azt is, hogy nem mindig kell pontosan a recepteket követni, sokkal jobb iránytű ezeknél a saját ízlelésünk.

Generációkon keresztül átadható a tudás

Sűrítsd a szószokat kukoricakeményítővel

A túl folyós vagy vizes szósz igazi rémálom, de nem kell elkeseredni, mert van rá megoldás a nagymamák tarsolyában: ők kukoricakeményítővel sűrítettek, ha szükség volt rá. Fontos, hogy először hideg vízzel keverd össze, különben becsomósodik a szósz.

Tedd félre a csirkecsontot az alapléhez

Onnan tudod, hogy a nagymamáddá váltál, hogy már te is a fagyasztóban őrzöd a megmaradt csirkecsontot, hogy később alaplevet főzz belőle.

Túl sok íz és tápanyag van bennük ahhoz, hogy egyszerűen kidobd őket: levesek, raguk és curry is készülhet az alapléből, amihez így nem kell bolti ízesítőket használnod.

Tartsd melegen a kész ételeket a sütőben

Hétvégi családi ebédek egyik bevált trükkje, hogy amikor sok ételt kell egyszerre csinálni, akkor az, ami már készen van, az a sütőben várakozik, hogy meleg maradjon. Köszi a trükköt, nagyi!

Csináld magad

Csináld magad

Házi lekvár, kovászos uborka, csalamádé – a nagymamánál mindig akadt a spájzban házi finomság, ami garantáltan jobb volt, mint a bolti. Időigényes ezeket elkészíteni, de megéri a befektetést.  

Forrásunk volt.


Még több izgalmas cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...