„Új év, új én?” – lendülj túl a januári konyhai lustaságon, 4 lépésben

Letudtuk az ünnepeket, megvolt az összes klasszikus és kötelező fogás: na de hogyan tovább januárban? Én személy szerint ilyenkor mindig motiválatlannak érzem magam a konyhában (és remélem, hogy ezzel más is így van, különben csak magamnak írom ezt a cikket).

A konyhai motiváció egy nagyon csalafinta dolog: egyik héten ott van, és egymás után ontom magamból a jobbnál jobb ötleteket, szuperszínes, egészséges és kreatív fogásokat főzök, és minden nagyon happy a konyhában. A következő hét nap viszont csigalassúsággal telik, és fogalmam sincs, hogy mit készítsek. Ilyenkor hirtelen elfelejtem az összes létező ételt és alapanyagot, úgy érzem, hogy folyamatosan ismétlem magam, szóval összességében egy elég nyögvenyelős procedúra a főzés. Kifejezetten igaz ez a decemberi ünnepkört követő néhány hétre, amikor kicsit újra meg kell találnom a konyhai motivációt, az új ötleteket és kreativitást.

Elmondom, hogyan történik ez az újraindítás, és azt is, hogy milyen jó dolgok születnek belőle.

„Új év, új én?” – lendülj túl a januári konyhai lustaságon, 4 lépésben

Első lépés: nézegessünk képeket

Szerencsére modern időket élünk, és seperc alatt találhatunk egy tucat olyan oldalt, ahol gyönyörű ételfotókat nézegethetünk. Nekem rendszeresen ez az első lépés a motivációm visszaszerzésében: csodálom a színes képeket, csorgatom a nyálam.

Ez azért jó, mert nem (feltétlenül) kell bármit megfőzni, elég, ha először az ember szeme lakik jól.

Én is ezt teszem első lépésként: etetem a szemem, elmentem könyvjelzőként a recepteket, hogy „majd később biztos megcsinálom az összeset”.

Hummusz alaprecept és hummusz-variációk

A hummusz nem véletlenül a fél világ kedvenc mártogatósa: percek alatt elkészíthető házilag, olcsóbb a bolti verzióknál, ráadásul rengetegféleképpen variálhatjuk. Most épp ezért ...

Második lépés: hallgassunk a gyomrunkra

Amikor már kellően megéheztem a többnapos képnézegetéstől, szépen-lassan csak ráveszem magam a főzésre. De mivel kezdjük újra az alkotást a karácsonyi kiégés után?

Menjünk biztosra: szigorúan olyan ételeket főzzünk, amiket megkívánunk. Ha nem úgy kell erőszakosan lenyomni mindent falatot a torkunkon, hanem tényleg élvezettel esszük a saját főztünket, sokkal egyszerűbb lesz visszatérni az elhagyott otthonfőzős útra.

Harmadik lépés: kezdjük kicsiben

Amit ilyenkor megkívánok, az általában egyszerű, gyorsan elkészíthető és komfortos. Nem fogok rögtön egy több órán át főzős levest vagy százrétegű lasagnet készíteni, nem fogok panírozni, és semmi hasonlóan komoly konyhai manőverbe sem keverem magam.

Inkább pikk-pakk összedobható fogások készülnek először a konyhámban: nyers zöldséges, főtt gabonás tálak, gyors egytálak és hasonlók. És ha így megkezdjük a bemelegítést, lassan visszatérhetünk a korábban megszokott rendszerhez.

Negyedik lépés: élvezzük a megújult kreativitást

Ugyan kissé nyűgős időszak ez, és tényleg szükség van minden ösztönzésre ahhoz, hogy újra bekurblizzam a rendszeres főzést, egy dolog mindig meglep a végén: teljesen új erővel lendülök bele az új évbe, és a kezdeti lustulás után készülnek azok az ételek, amiket később szívesen csinálok meg az évben újra és újra.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Személyes történetek, beszámolók a Nosalty szerkesztőitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...