Mutatjuk, hogyan védd magad a konyhai mérgektől

Bár szinte lehetetlen kizárni a mérgező vegyi anyagokat a konyhánkból, a szakértő tanácsai segíthetnek abban, hogy minimalizáljuk az ezzel járó kockázatokat.

A PFAS és a BPA az elmúlt időszakban nemcsak a kutatók, de a fogyasztók számára is egyre nagyobb aggodalmat okoz. Ez egyáltalán nem meglepő, ugyanis ez a két úgynevezett örök vegyi anyag sosem ürül ki a szervezetünkből, és szinte lehetetlenség kikerülni.

Mutatjuk, hogyan védd magad a konyhai mérgektől

Miben találhatók meg ezek az anyagok?

Lehetséges, hogy első olvasásra azt gondolnánk, hogy ezekkel a vegyi anyagokkal sosem találkoztunk még, pedig PFAS-szal készülnek a könnyen tisztítható edények és serpenyők. Ezek ellenállóvá teszik a serpenyőt a hővel, olajjal, foltokkal, zsírral és vízzel szemben, és elérik, hogy az étel ne tapadjon, égjen oda. Sajnos a PFAS azon vegyi anyagok közé tartozik, melyek a környezetben és az emberi szervezetben is végtelen ideig megmaradhatnak, néha pedig mérgező hatásúak. 

Ma már elég orvosi tapasztalat áll rendelkezésre ahhoz, hogy megállapítsuk: ezek a vegyületek valóban komoly egészségügyi problémákat okoznak

 – hangsúlyozza Keith Vorst, az Iowai Állami Egyetem Polimer és Élelmiszervédelmi Konzorciumának igazgatója.

A másik veszélyes vegyület, mellyel nap mint nap találkozhatunk, az a biszfenol-A (BPA). Ez az anyag egy teljesen más osztályba tartozik, legtöbbször kemény polikarbonát műanyagok előállítására használják. Ezekkel bizonyos élelmiszerdobozokban, üdítős flakonokban, fogászati tömítőanyagokban és műanyag játékokban találkozhatunk.

Ez alapvetően egy környezeti ösztrogén. Megzavarhatja a hormonokat a szervezetben, és a mellrák megnövekedett kockázatához vagy termékenységi problémákhoz vezethet

– mondja Tasha Stoiber.

Hogyan minimalizáljuk ezeket?

A BPA-t tudjuk ellenőrizni az élelmiszerek csomagolásán, a PFAS-ok alattomosabbak. Utóbbi már annyira elterjedt, hogy mára megtalálható bizonyos élelmiszerekben, sőt a vízben is. Teljesen tehát nem tudjuk kizárni, de ha lecseréljük a serpenyőnket üvegből, szénacélból vagy öntöttvasból készültre, otthon főzünk magunknak, és nem teszünk műanyag tálat a mikróba, akkor csökkenthetjük bevitelét.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...