A PFAS és a BPA az elmúlt időszakban nemcsak a kutatók, de a fogyasztók számára is egyre nagyobb aggodalmat okoz. Ez egyáltalán nem meglepő, ugyanis ez a két úgynevezett örök vegyi anyag sosem ürül ki a szervezetünkből, és szinte lehetetlenség kikerülni.
Miben találhatók meg ezek az anyagok?
Lehetséges, hogy első olvasásra azt gondolnánk, hogy ezekkel a vegyi anyagokkal sosem találkoztunk még, pedig PFAS-szal készülnek a könnyen tisztítható edények és serpenyők. Ezek ellenállóvá teszik a serpenyőt a hővel, olajjal, foltokkal, zsírral és vízzel szemben, és elérik, hogy az étel ne tapadjon, égjen oda. Sajnos a PFAS azon vegyi anyagok közé tartozik, melyek a környezetben és az emberi szervezetben is végtelen ideig megmaradhatnak, néha pedig mérgező hatásúak.
Ma már elég orvosi tapasztalat áll rendelkezésre ahhoz, hogy megállapítsuk: ezek a vegyületek valóban komoly egészségügyi problémákat okoznak
– hangsúlyozza Keith Vorst, az Iowai Állami Egyetem Polimer és Élelmiszervédelmi Konzorciumának igazgatója.
A másik veszélyes vegyület, mellyel nap mint nap találkozhatunk, az a biszfenol-A (BPA). Ez az anyag egy teljesen más osztályba tartozik, legtöbbször kemény polikarbonát műanyagok előállítására használják. Ezekkel bizonyos élelmiszerdobozokban, üdítős flakonokban, fogászati tömítőanyagokban és műanyag játékokban találkozhatunk.
Ez alapvetően egy környezeti ösztrogén. Megzavarhatja a hormonokat a szervezetben, és a mellrák megnövekedett kockázatához vagy termékenységi problémákhoz vezethet
– mondja Tasha Stoiber.
Hogyan minimalizáljuk ezeket?
A BPA-t tudjuk ellenőrizni az élelmiszerek csomagolásán, a PFAS-ok alattomosabbak. Utóbbi már annyira elterjedt, hogy mára megtalálható bizonyos élelmiszerekben, sőt a vízben is. Teljesen tehát nem tudjuk kizárni, de ha lecseréljük a serpenyőnket üvegből, szénacélból vagy öntöttvasból készültre, otthon főzünk magunknak, és nem teszünk műanyag tálat a mikróba, akkor csökkenthetjük bevitelét.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: