Konyhai alapok: úristen, főzök!

Korábban írtunk nektek bénázásainkról, már ami konyhai karrierünk beindulását illeti - akkor összegyűjtöttük, milyen felszereléssel érdemes nekivágni a nagy főzésprojektnek. 

Eddig a kávén kívül mást nem nagyon készítettél a konyhában, azt is instant porból?Oké, beszereztél anyától, nagymamától, padlásról és az IKEA-ból pár fazekat meg kést, vágódeszkát, de nem tudod, mihez kezdj velük? Mi most megpróbálunk eligazítani minden kezdő szakácsot - mi is történik tehát, ha bekapcsoljuk a tűzhelyet vagy a sütőt? Tényleg nem bonyolult, de érdemes átvenni a leggyakrabban előforduló indítóműveleteket, melyek egy kis idő után teljesen rutinszerűvé válnak. Nem, nem gondoljuk, hogy analfabéta lennél, akinek még a hagymapucolást is magyarázni kell, de tapasztalatból tudjuk, hogy élesben egy csomó, kézenfekvőnek hitt apróságon múlhat a recept sikere.

Ezeket olvastad már?

Számos recept kezdődik a “végy egy fej vöröshagymát” vezénylettel, gyorsan kézbe is kapod a kis vagy nagy gumót, látszólag mi sem egyszerűbb, mint felaprítani, sokszor láttad már, aha, de mégis hogyan? Kettévág, hosszában szeletel, keresztben szeletel, majd hagyja szétesni a hagymát és a késsel gondos aprításba fog - nem árt, ha ez utóbbi jó éles. A recept által előírt mennyiségű zsiradékot belelocsoljuk az edényünkbe, közepes lángon hevítjük, és már dobhatjuk is rá a hagymát, ami folyamatos kevergetést igényel. Ezután pedig üvegesre pároljuk, azaz dinszteljük. Kevés sóval még többet tehetünk a siker érdekében.

Ha pirospaprika is kell az ételbe, akkor húzd le a hagymát a tűzről, itt dobd rá a fűszert, és utána vedd lejjebb a lángot, így biztosan nem ég meg és nem lesz keserű az arra egyébként hajlamos pirospaprika. Oké, idáig eljutottál, valami elkezdődött - ha mondjuk levest készítesz, akkor az abba kerülő zöldségeket is futtasd meg egy kevés ideig a hagymán, majd öntsd fel vízzel, zöldséglével, aszerint, amit a recept megkíván. A só és a bors már ekkor mehet az ételbe, előbbivel azért ne bánj túl bőkezűen - az nem baj, ha valami sótlan, mert utána még lehet sózni, viszont az elsózott ételt nagyon nehéz helyrepofozni (ezért én általában csak a legeslegvégén sózok.)

Még több praktika

Tipp

A friss fűszernövényeket aprítsd, akárcsak a hagymát, de ezeket elég a legvégén az ételhez adni, különben elveszítik az ízüket a főzés alatt.

Ne forralj! Ha mondjuk főzelékkel ügyeskedsz, fontos, hogy közepes vagy annál csak egy hangyányit magasabb lángon főzz, különben semmi íze nem lesz majd az elkészült ételnek. Amikor pedig a rántást vagy a habarást szeretnéd hozzáadni, akkor is vegyél kicsit vissza a lendületből: egészen alacsonyra tekerd vissza a hőfokszabályozó gombot a tűzhelyen, és ekkor mehet bele a sűrítékos. Ne ijedj meg, ha teljesen ízetlennek találod a végeredményt: most jött el a só ideje.

Hagyd kihűlni, mert forrón semmit sem érzel az ízekből, és csak megégeted magad. A fenti tippeket a valóság, azaz életem első lendületből, érzésből megfőzött borsófőzelékének emlékrémképei adták. Konklúzió: a tejbe dobált, fagyott zöldborsó nem lesz főzelék attól, mert maximum lángon forralod, de kellemes félórás, szénné égett maradékpucolást lehet produkálni vele rövid távon!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

A legfinomabb halas receptek 2024-ben

A magyar nem egy halas nemzet, pedig lehetősége és alkalma is lenne rá, hogy megannyi, akár hazai halból válogasson. Ennek ellenére azért van, amit szeretünk: lazac jöhet minden mennyiségben, de a rántott pontypatkó és természetesen a halászlé is trónbitorló, idén is. Lássuk a legfinomabb halrecepteket 2024-ben.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...